Obavijesti

News

Komentari 19

Macron: 'Ne smijemo dopustiti da svijet potone u kaos'

Macron: 'Ne smijemo dopustiti da svijet potone u kaos'
3

Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo, rekao je Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga. Naglasio je da Europa stoji pred istim izazovima i nadama

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u nedjelju u Berlinu, obraćajući se zastupnicima Bundestaga, za jaču i otvoreniju Europsku uniju i prenošenje više ovlasti s nacionalne na EU razinu.

„Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo“, rekao je Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga.  Naglasio je da Europa stoji pred „istim izazovima i nadama“ i pritom istaknuo ulogu Njemačke i Francuske u jačanju uloge EU-a u svijetu.

"Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koja nas žele usporiti", rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli.

"Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost.  Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos“, rekao je Macron. On je dodao kako će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u korist zajednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Svako od nas će u korist zajedništva svoje pravo odlučivanja, svoju vanjsku i migrantsku politiku, kao i dio proračuna pa i poreznih prihoda, morati dijeliti s drugima. Jedino tako će biti moguće savladati izazove“, rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom.

Macron je zahvalio da na dan kada Njemačka odaje počast žrtvama ratova smije govoriti pred Bundestagom. Francuski predsjednik je prije toga s njemačkim državnim vrhom, predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarkom Angelom Merkel, povodom njemačkog Dana narodne žalosti, položio vijenac na groblju stradalima u prvom i Drugom svjetskom ratu.

Dan narodne žalosti uveden je kao praznik sjećanja na pale u Prvom svjetskom ratu a od pedesetih godina prošlog stoljeća  ovaj je praznik posvećen žrtvama svih ratova i diktatura.

Angela Merkel i Emmanual Macron se večeras sastaju kako bi razradili plan uvođenja sveobuhvatnih EU reformi do EU samita u prosincu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1