Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Macron: Nema vremena da se pregovara o novome Brexitu

None Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da, iako izlazak bez dogovora nije scenarij poželjan za EU, blok bi bio spreman za takvu mogućnost.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nepopustljivo je rekao premijeru Borisu Johnsonu u četvrtak da nema dovoljno vremena da se pregovara o cijelome novom dogovoru o Brexitu.

Na svojem prvom inozemnom putovanju otkad je preuzeo premijersku dužnost prije mjesec dana, Johnson je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona da će se suočiti s potencijalno neuređenim Brexitom bez dogovora 31. listopada ako Europska unija ne pristane na novi dogovor.

Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da, iako izlazak bez dogovora nije scenarij poželjan za EU, blok bi bio spreman za takvu mogućnost.

"Želim biti vrlo jasan: u mjesecima koji slijede, nećemo naći novi dogovor o povlačenju koji jako odstupa od originala", rekao je francuski čelnik u dvorištu Elizejske palače stojeći pored Johnsona.

No dodao je: "Nitko neće čekati do 31. listopada, a  da se ne potrudi pronaći dobro rješenje".

Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i vjeruje da ga je još uvijek moguće postići u razdoblju do krajnjeg roka 31. listopada.

Rekao je da je "jako ohrabren" onime što je čuo od njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme pregovora susreta u Berlinu u srijedu.

""Pustimo da se obavi Brexit, pustimo da se obavi osjetljivo i praktično i u interesu obje strane i nemojmo čekati do 31. listopada", rekao je Johnson. 

"Napredujmo u produbljivanju i jačanju prijateljstva i partnerstva između nas", 

Komentari (3)
  • Ma kakvi više dogovori. JESTE odlučili otići, e onda otiđite bez ikakvih dogovora. Na kraju računi na nulu. Sve šta ste uložili u EU, i dobili, razliku podmirite. Svi ugovori koje ste sklopili preko EU postaju ništavni. Granica zatvorena i AMEN.

    22. 8. 2019,   17:10
  • Frajer napusta EU, a nekakve bi dogovore s Njemackom i Francuskom. Britanci u prijevodu zele samo pozitivno, ali ne i negativno iz EU. Svi koji prate politiku dublje znaju koliko je EU ustupaka ucinila od samog njihovog primanja u Uniju. 27 clanica protiv 1, ne znam tko o kome vise ovisi.

    22. 8. 2019,   17:46
  • Englezi bi najrađe lišo napustili europu i usput navlačili korist preko francuske i njemačke.s vašom zajebancijim mi bi u europi trebali vesla sisati a vi pametovati.🤮

    23. 8. 2019,   00:54