Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Macron pokrenuo raspravu u svjetlu krize "žutih prsluka"

None Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Suočen s krizom "žutih prsluka", francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je "što veći broj Francuza" da sudjeluju u velikoj nacionalnoj raspravi čiji je cilj smiriti bijes prosvjednika

"Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum", kazao je šef države u pismu upućenom Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u tisku i na društvenim mrežama.

On predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokracija i okoliš.

Javna rasprava neće uključiti pitanja poput pobačaja, smrtne kazne ili istospolnih brakova.

Protesters wearing yellow vests take part in a demonstration by the "yellow vests" movement near the Arc de Triomphe in Paris PROSVJEDI U FRANCUSKOJ Deveti vikend prosvjeda "žutih prsluka": Bilo bučno, ali mirno

Već u utorak Macron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će posjetiti Grand Bourgtheroulde na zapadu zemlje gdje će se sastati s oko 600 gradonačelnika i zastupnika iz Normandije.

Potom će kroz dva mjeseca povećati broj posjeta zemlji kako bi potaknuo Francuze da iskoriste prigodu za dijalog. 

"Ideja je ići posvuda, na sve dijelove teritorija Republike, i nikoga ne zaboraviti", kazao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. 

Rasprava treba trajati do sredine ožujka, potom će se analizirati rezultati a odluke će biti donesene prije kraja travnja.

A protester wearing a yellow vest and an Anonymous mask takes part in a demonstration by the "yellow vests" movement in Paris FRANCUSKA Prosvjedi 'žutih prsluka': Palili su motocikle i napadali policiju

U subotu je širom Francuske prosvjedovalo oko 84.000 žutih prsluka koji od 17. studenoga osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednima, te traže veću kupovnu moć.

Između 32 i 41 posto Francuza ispitanih u nedavnim anketama reklo je da imaju namjeru "na ovaj ili onaj način" sudjelovati u debati.

Komentari (5)
  • Makrona lovila trta. Nije on kao Vučić koji se ne boji ni 5.000.000 : 1.

    14. 1. 2019,   21:44
  • Kako kazu Francuzi, Macron utapa ribu, ili po nase, mulja.

    14. 1. 2019,   21:41