Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Made in Hrvatsko zagorje: Bez Huma 
nema viskija, ali ni Cole

None Foto: Robert Anić/Pixsell 4

Tvrtka Omco iz malenog Huma na Sutli potukla je konkurenciju u svijetu. Dobili su ekskluzivno pravo na kalupe u kojima se formiraju boce za najpopularnija pića

Jim Beam jedan je od najpoznatijih burbona u SAD-u. Proizvode ga od 1795. godine, a zagorska tvrtka Omco Croatia iz Huma na Sutli dobila je ekskluzivno pravo za izradu kalupa u kojima se formiraju boce u koje se toči ovaj burbon.

Jim Beam nedavno je rebrendirao i remarkirao boce te će na tržište izaći potpuno novi dizajn čiji su kalupi proizvedeni u Omcu. Za američko tržište zamijenili su u potpunosti svu ambalažu, od one najmanje 0,20 ml, 100, 300, do 0,75, litru i 1,75 litara. Prva serija kalupa iz Huma na Sutli već je otpremljena u Kentucky

Ali u ovoj zagorskoj tvrtki izrađuju se i bočice za najpopularnije piće na svijetu - Coca Colu.

Rade i kalup za boce Heinekena

U procesu rebrandinga Omco je sudjelovao i s Heinekenom, s kojim su ugovorili ekskluzivno pravo na izradu kalupa za pivske boce. Heineken ih je već pustio na tržište, no u Hrvatsku još nisu došle. Čeka se da naša punionica zamijeni stare boce s papirnatim naljepnicama s novima na kojima su svi podaci utisnuti u staklo. 

Vodeći svjetski proizvođač kalupa za staklo

Omco je vodeći svjetski proizvođač kalupa za staklo, a tvornica u Humu na Sutli jedan je od vodećih izvoznika u Hrvatskoj. Prije 18 godina tvrtku je preuzela belgijska kompanija čiji su vlasnici tri obitelji.

- Zapošljavamo 550 ljudi, zapošljavat ćemo još. Ove godine promet nam iznosi 53 milijuna eura, a planiramo još rasti i zapošljavati nove ljude. Puno investiramo, pa i sad imamo pripreme za novi pogon jer proširujemo postojeću proizvodnju. Izvozimo oko 98 posto naših proizvoda - rekao nam je Darko Ranogajec, direktor Omca. 

Privilegije za radnike

A ova tvrtka uvela je i neke dodatne privilegije za svoje radnike. Primjerice, tvrtka radnicima plaća dopunsko zdravstveno osiguranje. Prosječna dob radnika je 32 godine, a neto plaća je iznad 6000 kuna. Dobivaju godišnje dodatke, rade u tri smjene, rad noću, subotama, nedjeljama i blagdanima dodatno se plaća, a ljudi vole raditi prekovremeno jer im je to dodatna zarada.

Komentari (62)
  • ...ako je tako kao što piše svaka čast....samo i ja sam jednom bio u takvoj priči , sada mi se čini kao bajka....;-))..

    6. 10. 2015,   07:34
  • čitam pa sve ne vjerujem da i u ovoj zemlji uhljeba i laži postoji takva tvrtka no ipak postoji,zato bravo za njih i blago tim radnicima kad imaju takve uvjete

    6. 10. 2015,   07:36
  • konačno malo pozitive...

    6. 10. 2015,   07:50