Obavijesti

News

Komentari 32

Madura više nitko ne priznaje, ali vojska je na njegovoj strani

Madura više nitko ne priznaje, ali vojska je na njegovoj strani
7

Američki predsjednik Donald Trump prethodno je izjavio da Guaidu "službeno priznaje" status privremenog predsjednika, nazivajući nacionalnu skupštinu "jedinim legitimnim tijelom vlasti"

VIDEO

Većina latinoameričkih zemalja priznala je čelnika oporbe Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, slijedeći primjer SAD-a, a među malobrojnim iznimkama izdvojili su se Meksiko, Kuba i Bolivija.

Predsjednik venezuelanskog parlamenta Juan Guaido objavio je u jeku protuvladinih prosvjeda širom zemlje da privremeno preuzima predsjedničke dužnosti.

SAD je odmah priznao Guaida za privremenog predsjednika, na što je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro odgovorio prekidom diplomatskih odnosa s Washingtonom.

Madurov drugi predsjednički mandat započeo je 10. siječnja, nakon pobjede na izborima održanim u svibnju prošle godine, koje su mnogi u svijetu, uključujući Europsku uniju, proglasili nedemokratskima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otada je venezuelanski predsjednik izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.
"Imperijalistička vlada Sjedinjenih Država vodi operaciju sa ciljem nametanja.. marionetske vlade" koja će opsluživati interese Washingtona, naglasio je predsjednik Venezuele u današnjem govoru pred brojnim okupljenim pristašama.

A woman holds a sign as she gathers in support of Venezuela

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgovorio je da Maduro nije ovlašten protjerivati američke diplomate. "Sjedinjene Države ne priznaju Madurov režim kao vladu Venezuele", istaknuo je Pompeo u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump prethodno je izjavio da Guaidu "službeno priznaje" status privremenog predsjednika, nazivajući nacionalnu skupštinu "jedinim legitimnim tijelom vlasti".

Organizacija Američkih Država (OAD) također je priznala Guaida, kao i Brazil, Kolumbija, Čile, Argentina, Gvatemala, Paragvaj, Ekvador, Peru i Kostarika.

Na Madurovu su pak stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je pak pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

"Meksiko nije dio tog pokušaja zauzimanja strana i poticanja određenog oblika interne intervencije", kazao je u televizijskom intervju predsjednikov glasnogovornik Jesus Ramirez.

Meksiko se pod Lopezom vratio tradicionalnoj vanjskoj politici neuplitanja u unutarnja pitanja drugih država.

"Ustrajemo u poziciji neutralnosti i neuplitanja u sukob u Venezueli", dodao je Ramirez.

Venezuela

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez kazao je da pak da Havana podupire Madura u suzbijanju "pokušaja državnog udara". "Suverena volja venezuelanskog naroda nadvladat će imperijalističku intervenciju", napisao je Rodriguez na Twitteru.

Bolivijski predsjednik Evo Morales izrazio je solidarnost s Venezuelom "u ovim odlučujućim trenucima, u kojima kandže imperijalizma ponovno pokušavaju zadati smrtni udarac demokraciji i samoodređenju naroda Južne Amerike... Nikada nećemo biti straćnje dvorište SAD-a", naglasio je Morales.

U Bruxellesu "vrlo pozorno" zbivanja u Venezueli, poručujući preko glasnogovornice povjerenice za vanjsku politiku Federice Mogherini da su "u kontaktu s državama-članicama i partnerima".

Vojska je u međuvremenu stala na stranu predsjednika Madura a Vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće.

Opposition supporters hold rallies against Venezuelan President Nicolas Maduro

Vojska na strani Madura

Venezuelanska vojska lojalna je predsjedniku Nicolasu Maduru, poručio je ministar obrane Vladimir Padrino a vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav nakon što se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele.

"Očaj i netolerancija napadaju mir nacije", objavio je Padrino na Twitteru.

"Mi, vojnici domovine, ne prihvaćamo predsjednika nametnutog u sjeni opskurnih interesa", istaknuo je venezuelanski ministar obrane. Time je aludirao na Juana Guaida, predsjednika nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom na valu protuvladinih prosvjeda, organiziranih u srijedu širom zemlje.

Guaido je obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsjednika Madura.

Podržao ga i turski predsjednik Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i izrazio mu potporu pošto se oporbeni čelnik proglasio privremenim predsjednikom, rekao je u četvrtak glasnogovornik turskog predsjednika.

"Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu "'Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!' ", rekao je glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Većina latinoameričkih zemalja priznala je Guaida za novog predsjednika, a na Madurovu su stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je  pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Moskva kritizira zapadno stajalište prema krizi u Venezueli

Nakon što su Sjedinjene Države i njezine saveznice priznale samoproglašenog venezuelskog čelnika za novog predsjednika Moskva je u četvrtak kritizirala zapadne zemlje koje su svojim "stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo".

"Događaji u Venezueli jasno pokazuju stajalište napredne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemiješanju u unutarnja pitanja neke zemlje u kojoj ona želi promijeniti vlast", napisala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na Facebooku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova to je napisala iz Alžira gdje je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov počeo višednevni posjet regiji. 

Protivnici i pristaše predsjednika Madura masovno su izašli na ulice u cijeloj zemlji u visoko napetom situaciji. Trinaest je osoba poginulo od utorak u nemirima koji su prethodili prosvjedima, navodi jedna nevladina udruga za ljudska prava.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...