Obavijesti

News

Komentari 77

Majci (21) dvoje djece probio je slezenu, ozlijedio glavu, prsa...

UŽAS U POŽEGI: Djevojku (21) hitno su operirali u požeškoj bolnici. Muškarac (40) ozlijedio joj je glavu, prsište i trbuh. Priveden je

VIDEO

Požeška policija je privela muškarca (40). Istražuju je li prebio djevojku (21) koju su s teškim ozljedama u srijedu primili u požešku Opću bolnicu.

Što se zapravo događalo u srijedu poslije podne, nitko nam jučer nije mogao službeno potvrditi. No brutalno premlaćivanje mlade žene zgrozilo je Požežane. Kako pričaju, riječ je o nevjenčanom bračnom paru s dvoje male djece.

Ono što se zna je da su mladu ženu u izuzetno teškom stanju u srijedu oko 16 sati dovezli u bolnicu. Bila je ozlijeđene glave, prsišta i trbuha, a hitnim pretragama liječnici su ustanovili i unutarnje krvarenje. Hitno su je operirali jer joj je pukla slezena. Jučer je do podneva bila na intenzivnoj, a potom su je prebacili na kirurgiju.

Premlatio djevojku (21): Pukla joj slezena, hitno su je operirali
Premlatio djevojku (21): Pukla joj slezena, hitno su je operirali

Treba tek utvrditi slijed događaja, te zbog čega je muškarac prebio majku svoje djece. Kako piše portal pozega.eu, obitelj je otprije poznata nadležnim institucijama zbog obiteljskih nesuglasica.

Susjedi: 'To je strašno'

- Koliko znam ta je mlada žena našem susjedu došla s 19 godina, i u tri godine mu je rodila dvoje djece. Čula sam da ju je pretukao i teško ozlijedio, to je strašno - rekla je jedna od susjeda u ulici gdje živi žrtva premlaćivanja. 

U pokušaju da doznamo što se konkretno dogodilo i zbog čega je mučki pretučena žena pokušali smo razgovarati s najbližim susjedima. 

- Ne bih znala što se tamo dogodilo, za to sam saznala na internetu. U ovoj ulici susjedi slabo komuniciraju uglavnom se sve svodi na klimoglav u znak pozdrava i ništa više, čak si ni prezimena ne znamo - rekla je žena susjedstva.

Doznajemo i da je ta obitelj otprije poznata nadležnim službama zbog obiteljskih nesuglasica, te da je i ranije bilo nasilja.

MUP-ova statistika kaže da su žene bile žrtve u gotovo polovici slučajeva ubojstava u prošloj godini. Od ukupno 43 ubojstava, u njih 18 žrtve su bile žene. Počinitelji su uglavnom bili muškarci, a 12 žena ubili su njima bliski ljudi. Najčešće su to bivši ili sadašnji partneri, no bilo je slučajeva, primjerice u Dubrovniku i Donjoj Stubici, da je sin ubio majku. 
Problem je, slažu se upućeni u problematiku, neadekvatan odgovor institucija na nasilje.

- Nasilje protiv žena i djece u porastu je, i to za 180 posto. To pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Postavlja se pitanje zašto. Zato što sve češće zadnjih godina imamo situaciju da sustav i državna tijela strukturalno viktimiziraju žrtvu, a prema počinitelju se postupa benigno, kao da je počinio neko nevažno kazneno djelo i većinom se procesuiraju samo prekršajno - rekla nam je nedavno Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Dodala je da nasilnici najčešće dobiju novčanu kaznu, rijetko im izriču uvjetne kazne, a u zatvor idu tek iznimno.

- Nasilje protiv žena je zločin i kao takvo ga treba tretirati, kazneno. Sustav svojim postupanjem reviktimizira žrtvu koja prijavljuje nasilje i šalje poruku: ‘Bolje ti je da šutiš, trebaš biti pokorna, bogobojazna i muškobojazna’ - kazala je aktivistica Neva Tolle.
Između 30 i 40 posto žena koje zovu policiju zbog nasilja doživljava strukturalno nasilje koje završava tako da policija piše optužni prijedlog protiv oboje, muškarca kao prvookrivljenog i žene kao drugookrivljene, dodala je aktivistica Neva Tolle. Smatra da javnost ne zna što se događa iza zatvorenih vrata sudova.

- Kad rasprava završi, često oboje bivaju sankcionirani istom kaznom. U sudnici suci ne pitaju ženu odriče li se prava na žalbu, nego automatski upisuju da se odriče. Nakon što žrtva to pročita i shvati da ne može više ništa poduzeti, ostaje u šoku. To je strukturalno nasilje institucija - objasnila je Tolle.

I aktivistica Sanja Sarnavka slaže se da je velik problem što sve češće prekršajno prijavljuju i žrtvu i nasilnika.

- Ne analizira se tko je počeo nasilje. Ako su djeca bila prisutna, sankciju dobivaju oboje. Počiniteljima se najčešće izriču vrlo blage prekršajne kazne, uglavnom novčane ili uvjetne. Ako žrtva nije u mogućnosti otići i napustiti obiteljski dom, kazna se plaća iz obiteljskog budžeta. Time je zapravo cijela obitelj kažnjena - kazala je prije nekog vremena Sarnavka.

Dodala je da centri za socijalnu skrb imaju premalo razumijevanja u situacijama razvoda, kad se razmatra viđanje djece.

- Očekuje se od žrtve da ima razumijevanja, a žrtva nema razumijevanje institucija. Nasilje je sveprisutno. Posebno je zabrinjavajući porast ubojstava žena - rekla je Sanja Sarnavka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.