Obavijesti

News

Komentari 42

Majka mu stradala u poplavi: 'Nisam ju uspio izvući iz sobe'

Majka mu stradala u poplavi: 'Nisam ju uspio izvući iz sobe'
1

Ruža Sirotković (86) umrla je u poplavi u Rajevu Selu 2014. godine. Njezin sin Petar je tužio državu jer smatra da evakuacija stanovništva nije počela na vrijeme...

VIDEO

Prošlo je više od tri i pol godine od puknuća nasipa kraj Rajeva Sela. Tog 17. svibnja 2014. oko 14.55 sati nasip nije izdržao, a to je prouzročilo katastrofalnu poplavu.

Nažalost, uz veliku materijalnu štetu poplava je uzela dvije žrtve. Jedna od njih je Ruža Sirotkovć (86), zbog čije smrti je njezin sin Petar tužio državu tražeći odštetu jer je smatrao da župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić nije na vrijeme proglasio evakuaciju.

Mama mu poginula u poplavi: Dobit će 155.000 kn odštete
Mama mu poginula u poplavi: Dobit će 155.000 kn odštete

'Zakašnjela reakcija'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Taj datum, 17. svibnja, neću nikad zaboraviti. Nasip je oko 15 sati puknuo i golema vodena stihija krenula je prema našoj kući. Rekao sam majci da brzo uđe u kuću. Voda je sve više navirala i svojom silinom zatvorila vrata sobe u kojoj je bila majka. Pokušavao sam probiti vrata udarajući stolicom, ali nisam uspio – ispričao je Petar u srpnju 2014. godine.

Općinski sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj mu zbog smrti majke država mora platiti odštetu od 155.000 kuna. Sud smatra da vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nije na vrijeme donio odluku o evakuaciji.

- Situacija je na rajevačkom području već dan prije bila zabrinjavajuća. Iz dostavljenih izvješća vidljivo je da su 16. svibnja voditelj Hrvatskih voda na tom području i tadašnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje predlagali da se proglasi evakuacija stanovništva.

Nije ni trebalo doći do suda

Galić je smatrao kako bi takva odluka mogla dovesti do panike i masovnog napuštanja položaja na zečjim nasipima koji su branili ugroženo područje. Odluka o evakuaciji donesena je u 21 sat - rekla je u obrazloženju presude sutkinja Helena Zetić, a na toj činjenici temeljila se i tužba.

Hrvoje Lešić, odvjetnik Petra Sirotkovića, rekao nam je da je njegov klijent zadovoljan presudom, ali i da do suđenja nije trebalo ni doći.

- Država je trebala pristati na izvansudsku nagodbu i isplatiti odštetu. Degutantno je da se mještanima plaćala odšteta za uginulu stoku, a za izgubljeni ljudski život to se nije htjelo učiniti - rekao je Lešić.

Galić ističe kako on nije mogao donijeti odluku o evakuaciji.

- Odluku o proglašenju katastrofe donosi Vlada RH, sukladno tadašnjem Zakonu o zaštiti i spašavanju.

Autobusi su bili spremni

Odluku je Vlada RH donijela tek 20. svibnja. Odluka o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva donio sam 17. svibnja, a ona je donesena prije puknuća nasipa u Račinovcima i Rajevu Selu. Bio je osiguran dovoljan broj autobusa u 14.10 sati. No stanovništvo je odbijalo evakuaciju, što mogu posvjedočiti načelnici općina - ističe Galić u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag