Obavijesti

News

Komentari 233

Majka svih bitaka: Slomili naci stroj i promijenili ishod rata...

Majka svih bitaka: Slomili naci stroj i promijenili ishod rata...
4

Rusija danas slavi 75 godina sovjetske pobjede u Bitci za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbolu ponosa i patriotizma koje Vladimir Putin želi utjeloviti u kampanji za svoj četvrti mandat

VIDEO

Vojni mimohod s oko 1500 vojnika, oklopnih vozila i zrakoplova održan je ujutro u Volgogradu, kako glasi sadašnje ime Staljingrada. Dolazak Vladimira Putina na proslavu očekuje se tijekom večeri.

Bitka za Staljingrad (1942.-1943.), jedna od najkrvavijih u povijesti (1942.-1943.) s približno dva milijuna mrtvih, promijenila je tijek rata u Sovjetskom Savezu, dotad posve demoraliziranom zbog nekoliko teških poraza.

Rusi je još uvijek glorificiraju kao događaj koji je spasio Europu od nacizma.

Drugi veljače "vrlo je važan datum za nas", istaknuo je pred novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Patriotizam kao državna ideologija

Kad su odnosi Moskve i Zapada na najnižoj razini od hladnog rata, ruskim vlastima "trebaju simboli" poput Bitke za Staljingrad "za promociju imidža zemlje koja je sposobna ostvariti podvige i pobijediti prije ili kasnije sve neprijatelje", kazao je politički analitičar Konstantin Kalačev.

"Patriotizam u Rusiji postao je praktički državna ideologija", naglasio je. komentira politički analitičar Konstantin Kalačev.

Proslava 75. obljetnice pobjede u Staljingradu odvija se usred izborne kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 18. ožujka.

Putin niže putovanja kako bi se gotovo svakodnevno susretao s radnicima ili studentima.

Već je 18. siječnja bio na svečanom obilježavanju 75. obljetnice prekida opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga. 

U opsadi Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana od 1941.-1943. poginulo je između 600.000 i 1,5 milijuna osoba, po različitim procjenama.

198406826

Šest puta godišnje Vologograd postaje Staljingrad

U Volgogradu, gradu s milijun stanovnika na obalama Volge, ruski predsjednik trebao bi govoriti pred veteranima i položiti cvijeće na Mamajev kurganu, strateškom brdu, poprištu strašnih bitki između sovjetskih i nacističkih postrojbi na kojem se danas nalazi spomen-područje i kip visok 85 metara.

Tijekom jutra su vojnici, oklopna vozila i tenkovi, među kojima legendarni T-34, ponekad zvan "najboljim tenkom na svijetu" i jedan od simbola sovjetske pobjede na Hitlerom, defilirali širokim avenijama Volgograda, rekonstruiranog nakon rata.

Bitka za Staljingrad, pokrenuta u srpnju 1942., trajala je 200 dana i noći uz nemilosrdno njemačko bombardiranje iz zraka i nesmiljene ulične borbe. .

148777258

Drugog veljače 1943. kapitulirale su postrojbe njemačkog fedlmaršala Friedricha von Paulusa, opkoljene Crvenom armijom. Ta je predaja bila prva nacističke vojske od početka rata i izazvala je neviđeni Hitlerov bijes.

Ukupno je u bitci poginulo oko dva milijuna osoba sa svih strana, po službenim ruskim brojkama, a grad je ostao u ruševinama.

Posve rekonstruiran po naredbi sovjetskih vlasti, Staljingrad je preimenovan u Volgograd 1961., osam godina nakon Staljinove smrti. 

Po odluci mjesnih vlasti gradu se šest puta godišnje privremeno vraća ime Staljingrad, posebno 2. veljače na obljetnicu pobjede u Bitci za Staljingrad i 9. svibnja kad Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina