Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Majke hrabrost' na prosvjedu: 'Ovako više ne možemo živjeti'

None Foto:

BIJESNI NA MINISTRE Roditelji-njegovatelji teško bolesne djece opet idu u prosvjed - ponovo od države traže plaću od 4000 kuna. Naknada im sad iznosi 2500 kuna

Dva mjeseca nakon prvog prosvjeda, roditelji-njegovatelji teško bolesne djece ponovno će u srijedu u 10 sati prosvjedovati ispred Ministarstva za demografiju i obitelj.

- Većina nas živi na rubu siromaštva, s bijednim iznosom naknade od 2500 kuna. Tako su ugrožena i djeca s invaliditetom o kojoj danonoćno brinemo - poručuju roditelji.

A, ako dijete izgube, ostaju bez ikakve naknade, pri čemu su i sami često psihički i fizički iznemogli. Takav je slučaj Leonele Pomper (44), koja je svojeg 12-godišnjeg Leona izgubila prije dvije godine.

Nek' im ministri daju svoje 

Ona je danonoćno, kao i mnoge druge, bila ‘majka hrabrost’ koja se borila s bolešću djeteta, ali i okrutnim sustavom. Za brigu o Leonu, sinu prikovanom za krevet, trebalo joj je najmanje 3000 kuna mjesečno, a dobivala je, kroz naknade iz različitih izvora, četiri tisuće. Od njegove smrti živi s manje od 2000 kuna socijalne pomoći, naknade za vlastiti invaliditet i slično. Otkriva nam da joj je nedavno otkriven i zloćudni tumor.

- Bolesna sam već dugo, sad još i to. I pas mi je uginuo prije tri dana - plače Leonela, u situaciji u kojoj jest, čak i za svojim psom. Potpuno je iznemogla.

‘Majke hrabrost’ izlaze opet na ulicu jer ovako, poručuju, više ne mogu živjeti. Bivša im je ministrica Nada Murganić obećavala zakonske izmjene prema kojima bi im naknada ostajala i šest mjeseci nakon smrti djeteta, no do danas obećanje nisu ispunili.

Lavina u cijeloj državi 

- Važno je da novca ima za plaće ministrima i šest mjeseci nakon što to prestanu biti. Ono što je njima luksuz, nama je goli život - poručuje Suzana Došen Rešetar iz udruge Sjena, koja organizira prosvjed. Što može žena koja je 25 godina njegovala bolesno dijete, u svojim 60-ima, pita se Došen Rešetar. Roditelji traže da se naknada od 2500 kuna pretvori u najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna i od svojih zahtjeva, kažu, neće odustati. U listopadu im je aktualna ministrica Vesna Bedeković odgovorila kako su potrebni “međuresorni razgovori i konzultacije”.

Osim prosvjetara, nezadovoljni su i hrvatski carinici, koji najavljuju štrajk ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Imaju, kažu, 20 posto niže koeficijente od ostalih istovjetnih radnih mjesta u Ministarstvu financija, a godinama ih muče i neplaćeni prekovremeni sati.

Radnici su zbog njih pokrenuli više od 400 tužbi. Nezadovoljni su i liječnici, odgojitelji, kao i pravosudni policajci. Potonji najavljuju nastavak prosvjednih akcija u siječnju. Zatvori su prepuni, kažu, a njih je premalo jer nitko ne želi raditi za tu plaću.

Komentari (109)
  • Majke-njegovateljice je jedan od naj tezih poslova...Cinjenica da imas djete koje je bolesno,zavisno od tebe a da pri tome nemozes dodatno zaradit da mu sitnicama uljepsas zivot jer si mu potrebna 24h je iscrpljujuce...Ne potcjenjujem nikoga ali tim majkama je prjeko potrebno dat vise da im neke osnovne potrebe njihove djece ne bude luksuz.

    3. 12. 2019,   07:02
  • Samo naprijed, svi koji se smatraju oštećenima od nesocijalne države! I to zahtjevi u vidu ultimatuma, molim. Vidi se kako ultimatum djeluje na naše mekušce iz vlasti. The big boss s one strane Atlantika priprijeti, i evo, već danas Plenki i juesarmi vor koliđ trče u London s akcijskim planom koji će nam ubuduće iz džepa izbijati 9 mlrd godišnje. I to za beskorisno željezo kojim će se Republika Hrvatska braniti u Afganistanu i Litvi...

    3. 12. 2019,   08:29
  • Ima u državi novaca, samo su krivo raspoređeni. Političari su po svojoj mjeri napravili zakone i propise. Svela bih sve njih na minimalac da prežive samo 1 godinu.

    3. 12. 2019,   08:30