Obavijesti

News

Komentari 109

'Majke hrabrost' na prosvjedu: 'Ovako više ne možemo živjeti'

'Majke hrabrost' na prosvjedu: 'Ovako više ne možemo živjeti'
1

BIJESNI NA MINISTRE Roditelji-njegovatelji teško bolesne djece opet idu u prosvjed - ponovo od države traže plaću od 4000 kuna. Naknada im sad iznosi 2500 kuna

VIDEO

Dva mjeseca nakon prvog prosvjeda, roditelji-njegovatelji teško bolesne djece ponovno će u srijedu u 10 sati prosvjedovati ispred Ministarstva za demografiju i obitelj.

- Većina nas živi na rubu siromaštva, s bijednim iznosom naknade od 2500 kuna. Tako su ugrožena i djeca s invaliditetom o kojoj danonoćno brinemo - poručuju roditelji.

A, ako dijete izgube, ostaju bez ikakve naknade, pri čemu su i sami često psihički i fizički iznemogli. Takav je slučaj Leonele Pomper (44), koja je svojeg 12-godišnjeg Leona izgubila prije dvije godine.

Nek' im ministri daju svoje 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je danonoćno, kao i mnoge druge, bila ‘majka hrabrost’ koja se borila s bolešću djeteta, ali i okrutnim sustavom. Za brigu o Leonu, sinu prikovanom za krevet, trebalo joj je najmanje 3000 kuna mjesečno, a dobivala je, kroz naknade iz različitih izvora, četiri tisuće. Od njegove smrti živi s manje od 2000 kuna socijalne pomoći, naknade za vlastiti invaliditet i slično. Otkriva nam da joj je nedavno otkriven i zloćudni tumor.

- Bolesna sam već dugo, sad još i to. I pas mi je uginuo prije tri dana - plače Leonela, u situaciji u kojoj jest, čak i za svojim psom. Potpuno je iznemogla.

‘Majke hrabrost’ izlaze opet na ulicu jer ovako, poručuju, više ne mogu živjeti. Bivša im je ministrica Nada Murganić obećavala zakonske izmjene prema kojima bi im naknada ostajala i šest mjeseci nakon smrti djeteta, no do danas obećanje nisu ispunili.

Lavina u cijeloj državi 

- Važno je da novca ima za plaće ministrima i šest mjeseci nakon što to prestanu biti. Ono što je njima luksuz, nama je goli život - poručuje Suzana Došen Rešetar iz udruge Sjena, koja organizira prosvjed. Što može žena koja je 25 godina njegovala bolesno dijete, u svojim 60-ima, pita se Došen Rešetar. Roditelji traže da se naknada od 2500 kuna pretvori u najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna i od svojih zahtjeva, kažu, neće odustati. U listopadu im je aktualna ministrica Vesna Bedeković odgovorila kako su potrebni “međuresorni razgovori i konzultacije”.

Osim prosvjetara, nezadovoljni su i hrvatski carinici, koji najavljuju štrajk ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Imaju, kažu, 20 posto niže koeficijente od ostalih istovjetnih radnih mjesta u Ministarstvu financija, a godinama ih muče i neplaćeni prekovremeni sati.

Radnici su zbog njih pokrenuli više od 400 tužbi. Nezadovoljni su i liječnici, odgojitelji, kao i pravosudni policajci. Potonji najavljuju nastavak prosvjednih akcija u siječnju. Zatvori su prepuni, kažu, a njih je premalo jer nitko ne želi raditi za tu plaću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.