Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majka nije cijepila dijete, sud u Koprivnici kaznio ju je s 300 kn

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 2

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani

Kristinu (35) iz okolice Koprivnice proglasili su krivom i kaznili s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, premda je to zakonska obveza, javlja Večernji list.

Inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici ustanovila je kako dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti. Dijete je, kaže, trebalo “cijepljeno protiv bolesti izazvanih Haemophilus influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života”.

Majka Kristina na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”. 

- Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio, upozorila je majka.

No, prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu. 

- Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njeno dijete cijepiti, a obzirom da je program cijepljenja djece u Hrvatskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija smanjuje značajno, zaključila je sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

Tema: Hrvatska

Komentari (92)
  • Cijepljenje donosi opasnost od komplikacija to je istina. Neka svjedočanstva roditelja su sigurno povezana i sa komplikacijama od cijepljenja, ali veći dio njih samo traži krivca za njihovu nesreću, što je isto normalno i ljudski, lakše se nositi sa tim kada nekog smatraš krivim za to. Kad si pred odlukom cijepiti ili ne cijepiti dijete, sa jedne strane imaš nekoliko promila šanse da će se nešto zakomplicirati, a sa druge strane imaš gotovo 100% sigurnost da će dijete tijekom svog života pobrat neku bolest protiv koje se nije cijepilo. Ne mora to biti polio, encefalitis, boginje ili nešto drugo gadno smrtonosno (ali uvijek postoji ta mogučnost). Kod ospica mogućnost komplikacija je 17%. Želite se suočiti sa tim postotkom? Pogledajte koliko je djece umiralo od ospica prije cijepiva za ime Božije! A ako mislite koristiti rizike koje su drugi preuzeli (jer su jednostavno puno manji) pa svoje dijete držati necijepljeno sigurno među procijepljenom djecom i srat kako su ospice iskorijenjene, kako je to urota farmaceutske mafije i što već - e tu se varate! Ako želite apsolutnu sigurnost za vaše dijete onda: - nemojte ga slat u vrtić (puno je veća šansa od ozljede/smrti ako dijete ide u vrtić nego od cijepiva) - nemojte ga slat u školu (puno je veća šansa da će poginut od prometa, nego od cijepiva) Ako sve te stvari napravite, onda se neću bunit protiv vas. u suprotnom odj...ite i cijepite dijete ako želite da ima normalan život!

    1. 10. 2019,   11:49
  • Možda bi se ljudi i cijepili da svaki drugi doktor roditelje djece (koja imaju poteškoće u razvoju zbog cijepljenja) ne naziva 'lažovima', 'teoretičarima zavjere' i 'nadriliječnicima' ili da država plaća odštete - da je cijepljenje 100% sigurno, ne bi bilo kontradikacija... a bogami ni bolesti ili teorija zavjere

    1. 10. 2019,   11:13
  • Ne znam, puno je komentatora koji nemaju djecu, pa pisu rekla kazala, sto cuju od drugih. Desava se da ne mozes cijepiti djete. Dijete mora biti potpuno zdravo, ne smije biti prehladeno. A to je dosta tesko postici, pogotovo ljeti. Djeca se u proljece razbole u vrticu, ljeti hodaju bosa prehlade se na moru u autu( otvoren prozor), sladoled, klime po centrima, znojni stanu na propuh....., jesen, nagla zahladenja, kisa, nocu se otkriju pa se prehlade, zimu necu ni spominjati milijun prilika za prehladu. Ne treba poistovjecivati sve roditelje sa onim koja imaju neke svoje principe, tvrdnje o uroti, farmaceutskoj mafiji, zavjerama.....Tesko je pogoditi pravo vrijeme za cijepljenje.

    1. 10. 2019,   12:19