Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majstori bijega: Zašto psi vole lutati i kako to spriječiti?

Iako su uvijek tu za vas, njihove male šapice rado i odlutaju, najčešće samo po susjedstvu, ali nekad i dalje. Donosimo vam razloge zbog kojih vaši psi vole prošetati bez vašeg znanja, ali i savjete kako to zaustaviti

Treba napomenuti kako se vrste karaktera pasa jako razlikuju od jedne pasmine do druge. Labradori, vučjaci, biglovi i retriveri odlikuju se izrazitom energijom i znatiželjom, stoga ne čudi kako su upravo oni glavni bjegunci iz vlastitog dvorišta. Nasuprot njima, ako je vaš odabir nešto inertnija pasmina poput engleskog buldoga, vrlo je vjerojatno kako ćete svog krznenog ljubimca pronaći u istom kutku gdje ste ga i ostavili. Međutim, zajednička osobina svih vrsta pasa jest da ne mogu i ne žele dugo biti sami. Psi koji osjete čestu samoću i dosadu skočit će preko ograde u nadi da će svoj oblik zabave pronaći negdje na ulici. 

Najzlatniji pas

Zlatnog retrivera krase brojni epiteti. Svaki vlasnik ove pasmine istaknut će vam kako su ovi psi idealni za one koji traže obiteljskog i prijateljski nastrojenog psa. Nije tajna da su zlatni retriveri izuzetno inteligentni psi koji brzo uče pa se ova pasmina često viđa kao vodič slijepih i invalidnih osoba. Ipak, i oni traže brigu i angažman. Duga dlaka zahtijeva svakodnevnu njegu, a poznato je i da zlatni retriveri vole stalno biti u pokretu. Potreba za aktivnošću i pronalaskom zabave često rezultira njihovim lutanjem susjedstvom pa ih je potrebno uvijek imati na oku i osigurati im dovoljno zabave i aktivnosti kako ih poslije ne biste morali tražiti.

Foto: Tevarak

Prije svega umiljat

Labrador retriver također spada u obiteljske pse. Iznimno je umiljat i poslušan pa je jedan od najpoželjnijih pasmina. Kao izuzetno inteligentni psi, labradori su često terapeutski, ali i policijski i vojni psi. Idealan je za obitelji s malom djecom jer nije agresivan i jako je prijateljski raspoložen pas. Vlasnici ističu kako dlaku labradora treba svakodnevno četkati, iako je kratka. Možda zvuči bez mana, ali i ovaj se pas našao na našem popisu pasa lutalica. Razlog tome je što labrador ima izražen instinkt za lov na hranu i ako mu zamiriši susjedov roštilj, zasigurno ćete ga ubrzo tamo i pronaći. Kao i zlatni retriveri, labradori su pasmine koje obožavaju vodu. Ako im nešto bacite, rado će zaplivati kako bi vam to donijeli natrag.

Puno energije u malom tijelu

Za razliku od labradora i zlatnih retrivera koji su izrazito poslušni, bigl je pas poznat po svojoj tvrdoglavosti. Osim što je tvrdoglav, bigl je i glasan, stoga vam držanje ove pasmine u stanu može donijeti probleme sa susjedima, ali im je tako malenima i srčanima nemoguće odoljeti. Bigl je idealan za samce ili obitelji koji puno vremena provode vani baveći se raznoraznim aktivnostima. Biglove krasi izvrstan njuh koji ih tjera na istraživanje pa je rana dresura izuzetno poželjna. Ako dresura izostane, njuh ih može odvesti daleko od kuće. Biglovi su u većini slučajeva prijateljski nastrojeni i prema ljudima i prema drugim životinjama.

Foto: Thinkstock

Šapice lutalice

Osim ove tri pasmine, psi koji rado odlutaju su i koker španijel, Jack Russel terijer, njemački ovčar, jorkširski terijer, bokser i neke druge. Razlozi zbog kojih psi odlutaju od kuće su raznoliki:

 • pse je potrebno svakodnevno voditi u šetnju i omogućiti im da višak energije kroz igru potroše na obližnjoj livadi
 • ako mužjak osjeti ženku u tjeranju, teško ćete ga spriječiti da krene u potragu za njom, jer su psi jako "zaljubljive" prirode
 • dosada je najčešći razlog koji će vašeg psa natjerati u istraživanje izvan dvorišta, jer su psi društveni i treba im interakcija s ljudima
 • pse nemojte izlagati pretjeranoj buci ili pucnjavi jer ih strah također može nagnati u bijeg

Ukoliko vaš pas voli njuškati i privlače ga zanimljivi mirisi, važno je poraditi na dresuri kako bi vam se uvijek vratio na vaše pozivanje. Dresura je potrebna i kod pasa koji vole potrčati za drugim životinjama, biciklistima, poštarom i slično.

Ako ste vlasnik neke od ovih pasmina ili razmišljate da postanete jedan, ne očajavajte. Dobra dresura zlata vrijedi, a ukoliko ovi savjeti ipak ne pomognu te vaš pas i dalje nastavi lutati, preostaje vam jedino investirati u GPS uređaj, poput Vipnetovog-ovog MyKi Pet Trackera za praćenje. Iako su takvi uređaji relativno novi na tržištu, prilično su jednostavni za korištenje. Zbog uređaja za geolokaciju koja se nalazi u ogrlici za psa, u svakom trenutku možete znati gdje se nalaze vaše nestašne šapice. Neka vaši psi budu slobodni, a vi bezbrižni.

Tema: Native sadržaj

Komentari (10)
 • Moj pesonja, inače mješanac koji najviše sliči na pekinezera, je počeo lunjati po naselju jer je imao zdravstvenih problema, valjda ga je smirivalo biti u pokretu jer je imao bolove dok miruje i bio nervozan, sreća sad smo dobri i mirni opet :)

  15. 5. 2017,   17:37
 • Mađarska vižla, moja velika želja! Jednog dana sigurno ću si ju i ispuniti. Ti ne bježe sigurno 😋

  15. 5. 2017,   13:12
 • Moj prijatelj beagle ima mogućnosti 30 metara šetnje po dvorištu plus svakodnevno po 2 sata slobodan u dvorištu od 6000 m2. Voli me izazivati da se igramo, voli ležati u krevetu, sunčati se i puno spavati. Spava vani u svojoj kući, kad je hladno u podrumu pored radijatora. To je "lopov" kao i drugi psi ugađa sebi pa mu treba dopustiti da uživa i onda je zadovoljan. Pas traži pažnju isto kao i svako drugo živo biće pa tako uživajući prođe život, kao i nama ljudima.

  15. 5. 2017,   18:31