Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Makarska će sufinancirati udžbenike za osnovnoškolce

None Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Iz gradske blagajne izdvojit će se 400 kuna po učeniku od 2. do 4. razreda i 600 kuna po učeniku od 5. do 8. razreda. Riječ je oko 50 posto cijene udžbenika

Za udžbenike makarskih osnovnoškolaca od 2. do 8. razreda, gradska vlast u Makarskoj osigurala je sufinanciranje udžbenike u iznosu od oko 50 posto. Odlukom gradonačelnika Jure Brkana iz gradske blagajne izdvojiti će 400 kuna po učeniku od 2. do 4. razreda i 600 kuna po učeniku od 5. do 8. razreda. Prvašićima  besplatne udžbenike, kao i u ostalim mjestima i gradovima, osigurati će Splitsko-dalmatinske županije.  

-  Vjerujem da će financijska pomoć od 50% dobro doći našim sugrađanima, a već sljedeće godine besplatne udžbenike imat će svi makarski osnovnoškolci. Učinili bismo to i ove godine ali budući da je za 2018. najavljeno tiskanje novih udžbenika zbog promjena predmetnih kurikuluma, pričekat ćemo sljedeću školsku godinu. Budući da je župan Blaženko Boban ove godine donio odluku o besplatnim udžbenicama za prvašiće, po prvi put imamo pokrivene sve razrede osnovnih škola. U predizbornoj kampanji bili smo vrlo jasni po pitanju onog što želimo učiniti za mlade, a udžbenici su samo jedno od naših obećanja. Čekanja nema, rekli smo da krećemo odmah i to i radimo - kazao je gradonačelnik Brkan, inače HDZ-ovac. 

Iz gradskog proračuna za sufinanciranje udžbenika za oko tisuću đaka bit će potrošeno 550.000 kuna a što je čak 300.000 kuna više u odnosu na prošlu godinu. Tada su ovo pravo ostvarili učenici iz obitelji s dvoje ili više školske djece, oni teških socijalnih prilika, čija su oba roditelja nezaposlena ili je samohrani roditelj nezaposlen, te učenici s teškoćama u razvoju. Prošlogodišnjom mjerom  bilo je obuhvaćeno 473 djece, a naknada po učeniku je bila 100 kuna manja.

Zahtjevi za sufinanciranje školskih udžbenika zaprimat će se od 16. kolovoza u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske.
 

Komentiraj, znaš da želiš!