Obavijesti

Promo sadržaj

Makedonija - destinacija za vaše iduće putovanje

Makedonija - destinacija za vaše iduće putovanje
1

Makedonija je mala zemlja u srcu Balkana sa mnogim prirodnim ljepotama, koja se prostire na 25.713 km2 i ima oko dva milijuna stanovnika

VIDEO

Ima 38 planina, sa 20 vrhova preko 2.000 metara, bogate prirodnim rezervatima, 3 nacionalna parka i 43 jezera, od kojih su najveća Ohridsko, Prespansko i Dojransko jezero.

Ohridsko jezero, koje je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodna baština, staro je oko 4 milijuna godina, sa 200 endemičnih vrsta, uključujući i čuvenu ohridsku pastrvu. Na obali jezera nalaze se dva veća grada - Ohrid i Struga. Ohrid se također naziva "Jeruzalem na Balkanu", jer u njegovoj okolici ima 365 crkava, od kojih su neke izgrađene tek u 9. stoljeću.

Makedonija je zemlja gurmana i ekskluzivne gastronomije. Možete osjetiti sve vrste okusa zdrave i prirodne hrane, kao i autentično vino, čija proizvodnja ima veliku tradiciju i datira stoljećima unazad i smatra se najboljim na Balkanu.

Makedonija je raskrižje različitih kultura i civilizacija, od Rima i Vizantije do osmanskog razdoblja, s mnogim samostanima, crkvama, džamijama i oko 4.000 atraktivnih arheoloških nalazišta, uključujući Plaošnik u starom Ohridu, gdje je u X Stoljeću izgrađen prvi slovenski Univerzitet u Europi.

Glavni grad Skopje, sa 2000 godina povijesne i kulturne baštine, danas je moderna metropola s kontrastima u arhitekturi između starog i novog, kroz kojeg  protječe rijeka Vardar i koji je okružen s nekoliko planina, od kojih je planina Vodno najbliža, do  čijem vrhu možete putovati žičarom. U blizini Skoplja nalaze se zimski skijaški centri Mavrovo i Popova šapka.

Skoplje je poznati grad i zato što je rodno mjesto Svete Majke Tereze, za koju je 2009. godine izgrađena Memorijalna kuća posvećena njezinom životu i radu.

U blizini Kumanova nalazi se megalitska opservatorija Kokino iz 1800. godine prije Krista, a arheološko nalazište iz vremena Rimljana, Stobi, nalazi se na području Demir Kapije.

U Makedoniji postoji oko 1.600 slikovitih sela koja omogućuju razvoj ruralnog i eko-turizma. Može se uživati u prirodnim ljepotama, čistom zraku i zdravoj i prirodnoj hrani koju nude brojna planinska sela i sela smještena uz rijeke ili jezera. Takvo je, primjerice, selo Trpejca na obalama Ohridskog jezera.

Makedonija nudi idealne uvjete za razne sportske i rekreativne aktivnosti kao što su planinarenje, brdski biciklizam, penjanje, paragliding, kajak, lov, ribolov i skijanje. Makedonija je idealan izbor za ljubitelje ekstremnih i avanturističkih sportova i aktivnosti. # avantura.

Makedonsko nebo je pravi paraglajderski raj, s klubovima u Skoplju, Prilepu, Mavrovu i Kruševu, gdje se svakog svibnja održava Svjetsko prvenstvo u paraglajdingu.

Kajak je vrlo popularan sport u Makedoniji, posebno u kanjonima Ohridskog i Prespanskog jezera, kao i u kanjonu Matke, u blizini Skoplja, s brojnim kajak klubovima na mirnim i divljim vodama sa međunarodnim standardima.

U Makedoniji postoji 346 špilja koje imaju podzemne rijeke, jezera i špiljske ukrase, stalaktite i stalagmite. Možda najdublja podzemna špilja u Europi – Vrelo, nalazi se u kanjonu Matke, koja je sustav od dvije pećine jedna iznad druge, koje su dugačke oko 6 metara i koje su prava turistička atrakcija. 

Ohrid - dodir s prirodom i poviješću

Ohrid je grad smješten u jugozapadnom dijelu Makedonije na obalama Ohridskog jezera. Ohrid je središte kulturne baštine i povijesti Makedonije, najvažniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Također se naziva kolijevkom kulture, zbog najstarijeg univerziteta u Europi (IX. Stoljeće) i prosvjetiteljske djelatnosti sv. Klimenta i Nauma. Grad je poznat kao balkanski i europski Jeruzalem, jer u gradu i okolici postoji 365 crkava i samostana, među kojima su najpoznatije crkva sv. Jovana - Kanea, Plaošnik, samostanski kompleks i crkva sv. Naum Ohridski, Sv. Sofija, Sv. Kliment, Pantelejmon i mnogih drugih.

Ohrid, koji se naziva i biser Makedonije, ne samo zbog proizvodnje izvornih ohridskih bisera, već i zbog prirodnih ljepota koje ga okružuju, pruža brojne mogućnosti za odmor, opuštanje i uživanje. Tijekom ljetnog turističkog razdoblja u Ohridu održavaju se brojna kulturna događanja međunarodnog karaktera. Osim tradicionalnog Ohridskog ljeta, manifestacija koja je jedna od najposjećenijih i na kojoj su dosad prisustvovale vrhunske svjetske glazbenike i druge umjetnike, postoji i nekoliko međunarodnih znanstvenih seminara i konferencija, sportskih događaja poput međunarodnog Ohridskog maratona i polumaratona.

Stari dio Ohrida smješten je na brdu ispod poznate srednjovjekovne Samoilove tvrđave, gdje se nalazi i poznato antičko kazalište, isprepleteno uskim kamenim ulicama , gdje se nalaze i mnogi restorani sa tradicionalnim makedonskim jelima, iz kojih se pruža predivan pogled na Ohridsko jezero i nijegovu okolinu. Mladi turisti mogu pronaći ugodnu zabavu u brojnim pubovima, barovima i klubovima, koji su smješteni uz samo jezero.

Ako ne posjetite Samoilovu tvrđavu, kompleks Sv. Naum, crkve Sv. Sofija i Sv. Kaneo, antičko kazalište, Biljanine Izvore, ako se ne vozite brodom uz Ohridsko jezero i posjetite Trpejcu, Peštani, Gradište i Radoždu, ako se ne prošetate u Potpešu, kroz čaršiju i pored rivijere i luke, kao da niste ni bili, a ni iskusili Ohrid i njegove prirodne ljepote.   
 
OHRIDSKO JEZERO

Ohridsko jezero je zbog svojih prirodnih ljepota i brojnih rariteta proglašeno svjetskom baštinom i zaštićeno je od strane UNESCO-a. To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Europi (između 4 i 10 milijuna godina), sa više od 200 endemičnih vrsta životinja i flore, okruženo planinama, od kojih je najviša planina Galičica, koja je proglašena i nacionalnim parkom. Jezero nudi dvostruko zadovoljstvo za ljubitelje vodenih i avanturističkih sportova, kao i jedinstveno iskustvo ronjenja u podvodnim arheološkim nalazištima i atraktivnim endemskim oblicima života, kao što su Ohridska okrugla spužva i specifične ribe iz vida pastrve i belvice.

Šetnja kroz Staru Skopsku čaršiju

Na lijevoj strani rijeke Vardar nalazi se Stara skopska čaršija, gdje možete osjetiti duh glavnog grada. Stara skopska čaršija je mjesto gdje se tradicija i povijest spajаju sa modernim vremenima i to je neka vrsta gradskog krvotoka. Stara skopska čaršija također odražava multikulturalnost našeg društva.

Stara skopska čaršija živi već više od sedam stoljeća i izgrađena je u bizantskom stilu. Proteže se od Kamenog mosta do Bit pazara i do Kalea. U 16. i 17. stoljeću postala je jedna od najvažnijih orijentalnih čaršija na Balkanu sa oko 2.150 trgovina. Iako je preživjela nekoliko katastrofa (požar 1689. i potres 1963.), čaršija je opstala i predstavlja turističku atrakciju grada.

Posebne znamenitosti su anovi, među kojima su: Suli an, Kapan an i Karvan Saraj Kuršumli an; kao i amami kao što su Cifte ili Daut Pašin amam. Gotovo sve ove važne objekte čaršije sada su pretvorene u galerije ili muzeje.

Kao simbol grada Skoplja su i  tvrđava Kale i Kameni most preko rijeke Vardar, koji povezuje trg "Makedonija" sa Starom skopskom čaršijom. Od Kaleta kao nekad impozantne tvrđave, danas je ostalo samo 121 metar dugog zida, tri kule, kao i veliko blago otkrivenih arheoloških nalaza, uključujući I brončanu monetu Aleksandra III.

Smatra se da je kameni most izgrađen u 6. stoljeću kada je imao drugačiji oblik nego danas. Most je više puta oštećen i obnovljen, a najznačajnija restauracija dogodila se 1579. Kameni most danas je namijenjen samo pješacima i povezuje dvije obale rijeke Vardar, točnije povezuje stanovnike Skoplja sa lijeve i desne strane rijeke i simbolički je most njihovih kultura.

Šetnja uskim ulicama sa kamenim pločama pravi je izazov i atrakcija koju ne smijete propustiti i posjetiti brojne zanatske radnje, probati lahmadun, kebap ili burek, ili lokum i tulumbu sa čajem!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.