Obavijesti

News

Komentari 3

Makedonski oporben čelnik traži prijevremene izbore

Makedonski oporben čelnik traži prijevremene izbore
1

SDSM je pobijedio u deset općina. Građani su mogli sudjelovati na poštenim i demokratskim izborima i kazati 'da' promjenama diljem Makedonije, rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica stranke

VIDEO

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) pobijedio je u deset općina u drugome krugu lokalnih izbora, no čelnik oporbene stranke VMRO-DPMNE ne priznaje izborne rezultate i zatražio je prijevremene parlamentarne izbore,  javlja u nedjelju navečer makedonska agencija MIA.

SDSM je pobijedio u deset općina. Građani su mogli sudjelovati na poštenim i demokratskim izborima i kazati 'da' promjenama diljem Makedonije, rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica stranke Ivana Tufegić, prenosi MIA. 

Čelnik vodeće oporbene stranke Nikola Gruevski nazvao je izborni proces nepoštenim i nedemokratskim. 

"U Makedonii su održani izbori u mafijaškom stilu. Čak i ako OESS (Organizacija za sigurnost i suradnju i Europi) ocijeni da su izbori bili regularni, svaki građanin je svjestan da izbori u Makedoniji nisu bili pošteni i demokratski", rekao je Gruevski. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pozvao je na održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora i imenovanje tehničke vlade koja bi vodila zemlju do izbora kako je to bilo 2016.

"Danas je Makedonija svjedočila krajnje nedemokratskoj kampanji SDSM-a i Zorana Zaeva", rekao je. 

Gruevski je pozvao na izbor novog ravnatelja Agencije za auodiovizualne medijske usluge te na ostavku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Cicakovskog. 

Zatražio je istragu navodnog prisluškivanja stotinu članova njegove stranke.

Premijer Zaev je odbacio optužbe NIkole Gruevskog.

"Nadam se da će oni naći načina da djeluju kao odgovorni politički subjekt", rekao je Zaev. 

SDSM je pobijedio u 40 općina od ukupno 85 u prvom krugu održanom prije dva tjedna, uključujući u glavnome gradu Skoplju. U 19 općina održan je drugi krug u nedjelju, a konačni rezultati očekuju se iza ponoći. 

Nakon toliko dugo vremena, Makedonija je ponosna jer je održala poštene, demokratske i mirne izbore, rekao je ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski. 

Ali Ahmeti, čelnik stranke DUI, rekao je da je stranka pobijedila u osam općina, a u Tetovu je njihova gradonačelnica Teuta Arifi izabrana na drugi četverogodišnji mandat. 

Premijer Zaev je preuzeo dužnost u svibnju, skoro šest mjeseci nakon izbora održanih u prosincu 2016., čime je okončana dvogodišnja politička kriza oko skandala prisluškivanja koji je doveo do pada prethodne vlade.

Njegov sporazum s političkim strankama etničkih Albanaca, koji čine skoro trećinu stanovništva Makedonije, izazvao je ljutnju nacionalista, koji su u travnju upali u parlament nakon što je na mjesto predsjednika parlamenta izabran etnički Albanac.  

VMRO-DPMNE do izbora je imao većinu mandata na lokalnoj razini, jer je prije četiri godine osvojio 56 od 81 općine, a socijaldemokrati su tada pripale četiri općine.

Makedonija, bivša jugoslavenska republika od oko 2 milijuna stanovnika, proglasila je 1991. neovisnost, izbjegla ratna događanja koja su pratila raspad bivše Jugoslavije, ali je nešto kasnije doživjela pobunu svoje brojčano jake albanske manjine, što je 2001. zamalo dovelo do raspada zemlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1