Obavijesti

News

Komentari 26

Mala škola duplića: Slavonski vrtić pun je blizanaca i trojki

Mala škola duplića: Slavonski vrtić pun je blizanaca i trojki
8

Jedinstven slučaj u Hrvatskoj: U pleternički dječji vrtić Tratinčica ide pet parova blizanaca i dvoji trojčeki. Odgajateljice se još uvijek uče kako ih razlikovati

VIDEO

U početku sam mislila da je riječ o pogreški na popisu upisane djece pa sam nekoliko puta provjeravala dok se nisam stvarno uvjerila da je to istina, govori Nikolina Hačka, ravnateljica i odgojiteljica u dječjem vrtiću Tratinčica u Pleternici.

Taj je slavonski vrtić jedinstven u Hrvatskoj po broju blizanaca i trojki koje ga polaze. Ove se godine upisalo čak pet parova blizanaca i dvoje trojke. Od ove su godine u Tratinčici prvi put organizirali predškolu za djecu rođenu 2009. godine.

- Srećom, dobro smo se snašli s njihovim imenima, ali ih još učimo razlikovati. U šest godina koliko radim ovo mi je najsimpatičnija situacija - smije se teta Nikolina.

Svaki radni dan sve do 1. lipnja na nastavi će tako biti trojke Ana, Tena i Sara Petković te Dominik, David i Dorian Bušljeta. A osim trojki u dječji vrtić Tratinčica idu i blizanci Vlatko i Luka Gabrek, Benedikt i Mirjam Vidakušić, Marta i Matea Šutić, Katarina i Nikola Tomić te Mihael i Patrik Kokić.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Majka Ružica Šutić tvrdi kako su njezine kćeri Marta i Matea oduševljene tetama u vrtiću te kako se svaki dan dižu jako rano jer ne mogu dočekati početak nastave. Dodaje kako vjeruje da je te 2009. kad su se rodile, vjerojatno bilo nešto čudno u zraku što je utjecalo na toliko rođenih blizanaca i trojki.

Da ih ima toliko, dodaje, nije ni znala dok s kćerima nije došla prvi dan u Tratinčicu. Samo od blizanaca i trojki tete bi, smiju se, mogle sastaviti skupinu.

- Svima se hvalimo kako idemo u školu. Navečer od nervoze ne možemo zaspati jer smo nestrpljive do početka škole. Kad legnemo u krevet jedna drugoj pričamo što nam je taj dan bilo najzanimljivije - kažu blizanke Šutić.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Tetama i nastavom u dječjem vrtiću Tratinčica oduševljeni su i blizanci Mihael i Patrik Kokić. Najviše vole, kažu, crtati i razgovarati s drugom djecom. Iako su u početku bili sramežljivi, oslobodili su se nakon nekoliko dana pa su sad glavni za dobru atmosferu u grupi.

Njih tete najteže raspoznaju jer se, osim što su jednojajčani blizanci, gotovo svaki dan isto odijevaju. Iako su neki od blizanaca plakali jer moraju ići u vrtić, roditelji kažu kako su se sada već njihovi mališani navikli i da obožavaju odlaziti u Tratinčicu.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Tena (u sredini) pravi je vođa. Za Anu (desno) mama Marica kaže da je najmirnija, a Sara je otvorena i voli se igrati

I trojke Petković ne mogu si više zamisliti dan bez teta i ostatka društva iz vrtića Tratinčica. Njima je odlazak u predškolu bio lakši, ističe majka Marica, jer im je starija sestra Matea (22) učiteljica pa im je stalno govorila o nastavi i pripremala ih za ono što ih očekuje. Zbog toga sve tri maštaju o tome da jednog dana i one budu učiteljice i obrazuju drugu djecu. Svi “duplići” iz dječjeg vrtića Tratinčica rođeni su 2009. godine. Da je ovaj slučaj poseban kako u Slavoniji tako i u cijeloj zemlji kaže nam i Stanko Radman, ginekolog požeškog Doma zdravlja.

- U svojih 35 godina radnog staža nisam čuo za toliko rođenih blizanaca i trojki u istoj godini u ovako maloj sredini, a pogotovo da svi zajedno idu u istu predškolu. Možda sam godišnje imao dvoje ili troje blizanaca, ali nikad ni približno petore blizance i dvoje trojke kao što je to u ovom slučaju - zaključuje požeški ginekolog Radman.

Niti stanovnici Pleternice nisu imali pojma da imaju jedinstvenu predškolu u Hrvatskoj. Svi se redom čude tolikom broju blizanaca i trojki i njihovu kraju.

To im je, kažu, jako slatko, a želja im je da takvih parova blizanaca i trojki bude još više u njihovu kraju.

Mihael Hnatyšyn/24sata

– Lijepo je vidjeti da ima toliko djece i da mladi zasnivaju obitelji i ostaju u rodnom kraju. Samo nek im je zdravlja - rekla nam je jedna od mještanki koja živi u blizini vrtića.

Nastava u Pleternici je, otkrila je ravnateljica Hačka, organizirana u četiri skupine sastavljene od 30 djece, a svaki dan ondje provode po tri sata. 
S njima trenutačno rade dvije odgajateljice i dvije pripravnice. 

Mihael Hnatyšyn/24sata

Blizanke Šutić i blizanci Tomić dolaze iz susjednih Sulkovaca dok su Bušljete iz sedam kilometara udaljenih Bilica. Svi ostali blizanci i trojke Petković su iz Pleternice. Najpoznatiji svjetski slučaj s neobično velikim brojem blizanaca zabačeno je indijsko selo Kodinhi u pokrajini Kerala. Ondje u 2000 obitelji živi više od 200 parova blizanaca.

U gradu Orahovici ima više od 100 parova blizanaca

Dobrodošli u grad blizanaca!, stoji na ulazu u grad Orahovicu, koja ima oko 6000 stanovnika. Prema statistikama, ondje živi više od 100 parova blizanaca. Liječnicima nije jasno zašto ih tamo ima toliko.

Ima ih velikih, malih, mladih i starih. Osim što je mnogo dvojčeka, Orahovica je fenomen i zato što je većina orahovačkih blizanaca dvojajčana. 


Mihael Hnatyšyn/24sata

Orahovica

Mnogi su istraživali ovaj fenomen godinama i zaključili kako je najveći razlog koji utječe na pojavu blizanaca bio spoj klime, zraka i vode. Svojim je blizancima grad Orahovica na glavnoj šetnici podigao živi spomenik - cvjetnu piramidu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo