Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Malena će tugovati ovu godinu i onda pronaći drugog rodana'

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 13

Najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu napustio je njezin rodan Klepetan. Ona ne želi jesti od tuge, no orintolog Sandro Jurišić tvrdi kako će tuga trajati godinu dana, a onda će krenuti dalje

Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati, rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Komentirao je tako ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu prerano napustio njen ljubljeni Klepetan i jednostavno nestao. Ona trenutačno ne želi jesti, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo uranio i došao 19. ožujka. Ostao je samo do 18. travnja i tako zabrinuo Stjepana.

- Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negdje skonča život - snuždeno će domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode vjerne jednom partneru cijeli život.

KRAJ VELIKE LJUBAVI 'Klepetana nema tjedan dana. Malena ne želi jesti od tuge...'

- Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera - kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli. Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

- Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično - zaključio je Jurišić.

Tema: Hrvatska

Komentari (60)
  • Žalovanje kod životinja, kao i kod ljudi, s vremenom slabi,pa je normalno da će se Malena naviknuti na novu situaciju.

    24. 4. 2019,   18:33
  • zivot ide dalje

    24. 4. 2019,   18:08
  • Ne moze se zaletit u vjetroelektranu jer po magli vjetroelektrane stoje, jer je vjetar apsolutna nula!

    24. 4. 2019,   17:50