Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Malena Goga boluje i svakog dana doziva svog pokojnog oca

None Foto: Dubrovnik Insider 5

Magdi (32) umrla je majka, rodila je bolesnu djevojčicu, pa joj je umro i suprug. Magda i Goga žive od 2300 kuna koje prima kao njegovateljica malenoj, 830 kuna doplatka i 1500 kuna invalidnine

Goge je bila tatino dijete. Čim čuje zvono na vratima, veseli se da je došao tata pa plače kad ugleda nekoga drugoga. Ne razumije zašto joj se ne vraća, priča Magda Knego (32) iz Dubrovnika, čija djevojčica Goga boluje od cerebralne tetrapareze.

Ostavši prije pet godina u drugom stanju, Magda je maštala o sretnom životu sa suprugom Perom (40) i Gogom (Gordanom) koju su iščekivali. San se počeo pretvarati u noćnu moru u 30. tjednu trudnoće, kad je dobila preeklampsiju. To je stanje gdje trudnicama tlak naglo skoči, oteknu ruke i noge te nerijetko novorođenčad ili majke ne prežive.

- Hitnim carskim rezom rodila sam živu i zdravu djevojčicu, no dvadeset dana kasnije počela se gušiti i uslijedile su tri reanimacije - kaže Magda, koja je do trudnoće radila kao medicinska sestra u Hitnoj službi. Od tada život nje i supruga postali su bolnice i terapije, javlja Dubrovnik Insider.

- Nitko vas na to ne može pripremiti. No radili smo sve da pomognemo svojem djetetu. Većinu vremena sam s Gogom bila u Zagrebu zbog liječenja, a suprug Pero, koji je radio u Domu zdravlja, posjećivao nas je nekoliko puta tjedno jer je preuzimao vožnju svih bolesnika za Zagreb samo da nas vidi i poljubi - kaže Magda jedva susprežući suze.

Četiri godine agonije

U Zagrebu je, brinući se o malenoj, i sama oboljela. Stres je napravio svoje, imunitet oslabio, a ona je podlegla svakoj bakteriji u bolnici te na kraju zaradila i kolitis (bolest debelog crijeva s bolovima u trbuhu i krvavim stolicama). U tom periodu suprug Pero preuzeo je veći dio tereta na sebe.

- Goge je bila na intenzivnoj, a ja u Petrovoj bolnici na operacijama. Jedva sam preživjela. Goga je pak povraćala četiri mjeseca, izgubila je refleks sisanja pa sam je sve nanovo morala učiti - prisjeća se Magda. U četiri godine agonije malena je uspjela, uz svakodnevne terapije, propuzati na rukama te je veliki napredak što je uspjela otvoriti šakice. Majka se nada da će se jednoga dana uspjeti osloniti na vlastite nogice, ali put do toga je dug, mukotrpan i neizvjestan. Tek što su svi zajedno naučili živjeti s Goginim potrebama, prije manje od pola godine uslijedio je novi šok.

- Tog jutra suprug i ja smo se šalili i smijali te je rekao da prije nego što odemo kupiti pločice ide u toalet. Nakon desetak minuta pokucala sam na vrata zazivajući ga. Nije odgovarao. Krenula sam ih otvoriti, no kako je pao bez svijesti, tijelom ih je blokirao - prisjeća se Magda koja je toga jutra posljednji put čula suprugov glas.

- Puknula mu je moždana aneurizma. Pao je u komu. Vatrogasci su morali razvaliti vrata da bi došli do njega. Malena je vrištala da joj ostave tatu. Bio je to užas koji smo doživjele. Nakon toga je dva tjedna proveo u komi i napustio nas na Veliki petak - priča Magda suznim glasom. Nema dana da Goga ne pita za tatu.

- Neki dan je ugledala auto kakav je Pero vozio. Stala ga je dozivati sretna misleći da se vratio. Kad je izašao drugi muškarac, vrisnula je u plač. To su trenuci toliko bolni kad ne znam kako ostajem pri zdravoj pameti. Moram radi nje - iskrena je Magda, kojoj je prije devet godina i majka preminula na rukama pa joj pomažu otac (70) i sestra koja sama ima četvero djece.

Primanja im nisu dovoljna

Foto: Dubrovnik Insider

Magda i Goga žive od 2300 kuna koje prima kao njegovateljica malenoj, 830 kuna dječjeg doplatka i 1500 kuna osobne invalidnine. Samo im je stanarina 2000 kuna, a najveći problem je što žive na drugom katu bez lifta u podstanarstvu na vrhu dubrovačke Mohošice. Sa svojih 50 kilograma Magda jedva sebe nosi, a kamoli svakodnevno po stepenicama na terapije kćer. Poliklinika Glavić, koja ima vrhunsku tehnologiju, ponudila je besplatno liječenje za Gogu.

- Od srca im zahvaljujem i vjerujem da će pomoći mojem anđelu. Bit ću najsretnija majka ako jednog dana sama stane na svoje noge - kaže Magda.

- Sve što vam mogu potvrditi je kako je malena Goga ušla u proces neurorehabilitacije robotikom u Poliklinici Glavić Dubrovnik i da ćemo dati sve od sebe da joj pokušamo medicinski pomoći što više. O ostalih medicinskim detaljima ne smijem i ne želim govoriti u medijima, a svi koji poznaju naš rad znaju da nerado svojevoljno izlazimo u medije, te bih volio da svi poštujemo ljudsko dostojanstvo, posebno u nevolji i ne bih volio da išta ugrozi dobronamjeran čin pokušaja pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Znam da samo radite svoj posao no molim vas za razumijevanje - kaže nam ljubazno dr. Josip Glavić.'

Nema dana da Goga ne pita gdje joj je tata

Foto: Dubrovnik Insider

Goga (4) boluje od cerebralne tetrapareze, ne hoda, ne može samostalno sjediti, a prije pet mjeseci joj je preminuo otac nakon puknuća moždane aneurizme. Tatom doziva svakog muškarca bez kose pa plače jer ne razumije zašto se ne vraća kući. Majka joj kaže da je s anđelima...

Magdi i Gogi i vi možete pomoći uplatama na račun

Unatoč besplatnom liječenju Poliklinike Glavić, zbog danonoćne skrbi i svih poteškoća koje Goga ima dobrodošla im je svaka materijalna pomoć. Možete im pomoći uplatama na račun:

HR5324070003262082133
MAGDA KNEGO
OTP BANKA
Komentari (33)
  • A boze smiluj se i pomozi svakome pa i ovoj zeni i djetetu da izdrze svaku napast a drzava da im pomogne ....

    26. 8. 2018,   20:12
  • Da ti srce pukne od tuge i muke...Ne dajte se, cure, bit ćemo uz vas.

    26. 8. 2018,   20:08
  • Mnogo sam prosla i osjecaj mi je poznat..u toj nesreci sretan je onaj tko ne treba tudu pomoc i ovoj gospodi treba pomoci al kako dijete nema pravo na obiteljsku mirovinu ako je otac radio?

    26. 8. 2018,   21:02