Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Maletić dobila potporu za članicu Revizorskog suda EU-a

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jako sam sretna i zadovoljna da su me kolege potvrdili i sada trebamo vidjeti glasovanje na plenarnoj sjednici. Ako prođe i to onda će ići na Vijeće, kazala je Ivana Maletić

Hrvatska kandidatkinja za članicu Revizorskog suda EU-a Ivana Maletić uspješno je u ponedjeljak prošla saslušanje i dobila potporu Odbora za proračunski nadzor.

Pred Odborom za proračunski nadzor u ponedjeljak su saslušani kandidati Rumunjske i Hrvatske za Revizorski sud EU-a. Rumunjska vlada je nominirala svoga potpredsjednika Viorela Stefana, a Hrvatska zastupnicu u Europskom parlamentu Ivanu Maletić.

Rumunjski kandidat nije dobio potporu odbora za razliku od Ivane Malatić.

- Jako sam sretna i zadovoljna da su me kolege potvrdili i sada trebamo vidjeti glasovanje na plenarnoj sjednici. Ako prođe i to onda će ići na Vijeće. Ja sam u svojim odgovorima i pisanim i usmenim da bez potpore Parlamenta ne bih htjela nastaviti s postupkom i predložila bi vladi da predloži novog kandidata i zato mi je drago što ovo prošlo - izjavila je Maletić neposredno po glasovanju u Odboru. 

ZATVORENI DIO SJEDNICE Vlada je predložila Maletić za članicu Revizorskog suda EU-a

O oboje kandidata izjasnit će se i svi zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici sljedeći tjedan u Strasbourgu.
Europski parlament daje mišljenje o kandidatima, a konačnu odluku donosi Vijeće koje nema obvezu slijediti mišljenje Europskog parlamenta, ali je u svakom slučaju dobro imati i njegovu potporu.

Revizorski sud je posebna kontrolna institucija Europske unije, koji djeluje kao vanjski revizor Europske unije otkad je počeo s radom u listopadu 1977. Sjedište mu je u Luxembourgu, a od 1993. stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta dobija status institucije EU-a. Svaka zemlja članica ima po jednog člana Revizorskog suda, a mandat im traje šest godina.

Tijekom polusatnog saslušanja Maletić se kratko predstavila Odboru zatim odgovarala na pitanja njegovih članova.

Osim pitanja vezanih uz samo djelovanje Revizorskog suda, zastupnici su postavljali pitanje o neovisnosti s obzirom da je do sada bila politički aktivna, zatim o slučaju Agrokora i Hypo-Alpe Adria banke. Bilo joj je postavljeno i pitanje zašto je bila protiv prihvaćanja Istanbulske konvencije u Hrvatskoj te kako bi se postavila ako bi u svom radu u Revizorskom naišla na nepravilnosti za koju je odgovorna hrvatska vlada.

Maletić je, što se pitanja o neovisnosti tiče, najavila da će odmah napustiti sve poliitčke funkacije, između ostalih i mjesto potpredsjednice HDZ-a. 

Bilo kakve nepravilnosti,  pa i one za koje je odgovorna hrvatska vlada prijavila bi OLAF-u, tijelu EU-a za borbu protiv prijevara. Što se tiče Istanbulske konvencije, istaknula je da se protivi svakom nasilju prema ženama, da se protiv toga treba boriti i zakonski i insticionalno.

- Ono što meni nije bilo prihvatljivo jest što je u Istanbulskoj konvenciji korištena definicija roda koja je različita od međunarodno prihvaćene definicije - rekla je.

'TO JE NJEZINA ŽELJA' Bačić tvrdi: Ivana Maletić želi biti član Revizorskog suda

Iako je mišljenje Europskog parlamenta neobvezujuće, Ivana Maletić se pred Odborom obvezala da će odustati od kandidature ako ne bi dobila potporu Europskog parlamenta.

Upravo s potporom Parlamenta imao je problema njezin hrvatski prethodnik Neven Mates.

Mates je na saslušanju 2013. obećao članovima Odbora za proračunski nadzor da će povući kandidaturu ako mu Parlament izglasa negativno mišljenje. Isto je učinio i u pisanom obliku nekoliko dana nakon saslušanja.

Nakon što je dobio negativno mišljenje on je odlučio i dalje ostati u postupku.  Nakon toga je još jednom pred Odborom objasnio da je već bio napisao pismo o povlačenju, ali da je ostao u postupku na nagovor tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Komentari (11)
  • Kad se hočeš riješiti protivnika u stranki pošalješ ga lijepo na rad u institucije EU .Samo još jedan dokaz toćnosti teorije ruskog KGB-a. da svaki čovjek u politici ima svoju cijenu..Netko se proda za kikiriki ,a netko za 10 000 eura mjesećno..I svi sretni i zadovoljni..Plenki više nema ozbiljnije oporbe u HDZ-u,a Maletić iz institucija EU može isjerati samo raspad Unije ili izlazak Hrvatske iz EU, da se dogodi nekakav Croxit...Što je teorija ravna nuli...Tko bi onda po hrvatskim selima gradio grobne kućice,kanalizaciju i slićne stvari kad bi izašli iz Unije Tko bi nam mlade zapošljavao..Imali bi onda 400 000 nezadovoljnih u državi...I za njih vrijedi ista formula kao i za Maletić..Ako si nezadovoljan stanjem u državi ,država te lijepo pošalje na rad u Europu...

    9. 4. 2019,   05:50
  • to samo majka može voljeti ,fuj

    8. 4. 2019,   23:32
  • A gdje je onih 15oooo radnih mjesta koje je obećavala i rekla, odmah će otvoriti toliko radnih mjesta.

    8. 4. 2019,   21:58