Obavijesti

News

Komentari 22

Mali genijalac: Šimun ne govori i ne hoda, ali zna mnogo toga

Mali genijalac:  Šimun ne govori i ne hoda, ali  zna mnogo toga
1

Šimun je vedar, veseo i druželjubiv petogodišnjak. Od svojih se vršnjaka razlikuje po tome što od rođenja nije u mogućnosti samostalno sjediti, govoriti, kontrolirano se služiti rukama

VIDEO

Petogodišnji Šimun Majnarić iz Zagreba rođen je s kongenitalnom malformacijom mozga, tzv. holoprozencefalijom (hpe) koja spada u rijetke bolesti.

Šimun je vedar, veseo i druželjubiv petogodišnjak. Od svojih se vršnjaka razlikuje po tome što od rođenja nije u mogućnosti samostalno sjediti, govoriti, kontrolirano se služiti rukama, niti hodati. Djelomično može kontrolirati pokrete glave i s okolinom komunicira pogledom i neodoljivim osmijehom.

Usprkos brojnim teškoćama s kojima se nosi od rođenja, Šimun je na dosadašnjim testiranjima općih jezičnih sposobnosti, percepcije i matematike postigao superiorne rezultate u odnosu na svoju dob. Raspoznaje sva slova i može sastavljati riječi, što mu omogućuje da se izrazi i komunicira s roditeljima, bratom i sestrama, te okolinom pokazujući slova na ploči i tvoreći riječi. Također, razumije i rješava sve četiri glavne matematičke operacije koristeći se brojčanom pločom.

Šimunu je potreban komunikator

Šimun je inteligentan, znatiželjan i veseo dječak kojem je potrebna pomoć da konačno progovori i po prvi puta kaže kako se osjeća, o čemu razmišlja, čemu se nada i raduje, a što ga tišti. To je moguće zahvaljujući inovacijama u rehabilitacijskoj tehnologiji i uz upotrebu računalnog komunikatora kojim se upravlja pogledom. Tako bi Šimun postao samostalniji, te konačno dobio mogućnost da započne komunikaciju, dozove i pozdravi, pita i objasni, zatraži i zahvali.

Zbog toga se planira pokrenuti humanitarnu akciju, za koju roditelji trenutno prikupljaju potrebnu dokumentaciju i ostale zakonom propisane formalnosti, kojom bi se prikupilao 151.760,00 kuna za kupnju računalne opreme i potrebnih pomagala (komunikatore) kojima bi mali Šimun mogao komunicirati s okolinom.

Superračunalo 

Najnapredniji proizvod je Tobii I-12+ Gaze Interaction koji ima u sebi ugrađeno upravljanje pogledom i sav potreban softver.

Radi se o vrhunskom uređaju koji je jako dobar za osobe koje žele koristiti komunikator ne samo kod kuće nego i kad su u kolicima van kuće i na putu. Otporan je na špricanje vode, kišu, može se čistiti, ima glasne zvučnike, pali se na pogled, otporan je na trešnju prilikom vožnje u kolicima i slično.

>>> Sve informacije o tome kako možete pomoći malom Šimunu saznajte na stranici Šimunova priča

Izvor: Provjereno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.