Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mali Javier se rodio kako bi spasio život svom bratu

None Foto: REUTERS 4

Andres pati od beta talasemije, odnosno teške anemije. Jedini spas je presađivanje koštane srži. Rođenjem brata dobio je veće šanse za život

Javier Puertas rođen je s važnim ciljem. Da spasi život starijeg brata Andresa (6). Javier je prva španjolska beba posebno odabrana genetskom selekcijom kako bi njegova krv i koštana srž odgovarala teško bolesnom bratu. Andres pati od beta talasemije, odnosno teške anemije. Ova bolest razara eritrocite, a jedini je spas transfuzija krvi i u konačnici transplantacija koštane srži. Na nekoliko zametaka liječnici su prije usađivanja u maternicu majke Soledad Puertas proveli niz testova kako bi bili sigurni da će nova beba odgovarati oboljelom dječaku, te da neće imati istu bolest. Liječnici su uvjereni da je Andres rođenjem brata dobio veću šansu za preživljavanje. Javier se rodio sa 3400 grama, a matične stanice iz pupkovine poslužit če za liječenje brata. Majka Soledad i otac Andres Mariscal sretni su zbog rođenja novog sina.

Komentari (4)
  • Valjda ce sve uspijeti rijesiti, mali bebac, puno srece vam zelim

    15. 10. 2008,   13:47
  • kul...bebe i po narudžbi

    15. 10. 2008,   14:25
  • Nevjerojatno je koliko je daleko znanost došla danas.. I kako može činiti prekrasne stvari... Malom klincu želim svu sreću, a njegovom većem braci sve najbolje želje i što brži oporavak... :)

    15. 10. 2008,   14:38