Obavijesti

News

Komentari 10

Mali kraljevi rock'n'rolla: Nika i Fran naš su najbolji plesni par

Mali kraljevi rock'n'rolla: Nika i Fran naš su najbolji plesni par
3

PODRŠKA: Na početku su me dečki zezali, ali kad su vidjeli da to shvaćam ozbiljno, prestali su, kaže nam Fran, koji se zbog plesa ostavio nogometa...

VIDEO

Nekad zna biti naporno, ali da je nam je lako ne bismo ništa postigli, kaže Nika Delorko (12), plesačica akrobatskog rock’n’rolla.
Zajedno s partnerom Franom Lončarom (13), Nika čini najuspješniji mladi hrvatski par u akrobatskom rock’n’roll plesu.
Fran je u plesu od 4., a Nika od 3. godine. Početkom su godine na svjetskoj rang listi zauzimali 13. mjesto, no tu se ne namjeravaju zaustaviti.

Iako, moglo je sve ispasti drugačije da je Fran nastavio trenirati nogomet...

- Trenerica Sandra u vrtiću je primijetila moj talent i predložila mi je da se okušam u akrobatskom rock’n’rollu. U početku su me dečki zezali da treniram balet, ali kad su shvatili da me ovo ozbiljno zanima, prestali su. Naravno, i dalje igram nogomet s prijateljima - rekao nam je Fran.

On i Nika su nerazdvojni od samih početaka.

- Upoznali su se na prvom treningu i od tada su nerazdvojni. Fantastično se slažu i jedno su drugome velika potpora - govori njihova trenerica Sandra Miletić iz Kluba akrobatskog rock’n’rolla Buba.

Kao i u vrhunskom sportu, i ovdje ima puno muke, odricanja, ali i ozbiljnih ozljeda.

- Niki je jednom usred koreografije pukla kost u ruci. Ona je samo ustala i otplesala točku do kraja. Tek nakon toga je dopustila da je odvedemo u bolnicu - priča nam trenerica Sandra.

- Boljelo me, da, ali sam odlučila stisnuti zube i otplesati to što je preostalo - dodaje Nika.

Osim fizičke strane, trenerica Sandra smatra da ples nudi i neke druge prednosti.

Veliki trošak i velika ljubav

- U ovom se sportu djevojčice i dječaci druže od rane mladosti. Smatram da im kontakt koji ovdje među njima postoji od djetinjstva, držanje za ruke, putovanja, druženja, kasnije uveliko olakša pubertet, kad ostala djeca imaju veće probleme s prilagodbom. Djevojčice i dječaci se ovdje druže i to je dobro za njih.

Ovo je spoj gimnastike i plesa, ovdje se odlično razvijaju sve motoričke sposobnosti, priča nam Sandra. Naravno, kad netko toliko vremena provodi zajedno, zna doći i do svađe, ali Nika i Fran na kraju danu uvijek su prijatelji.

- Družimo se i izvan dvorane. I znamo se i posvađati, ali se inače dobro slažemo - kaže Nika kroz smijeh.

Naravno, kao i kod mnogih drugih stvari u Hrvatskoj, i ovdje su najveći problem financije...

- Hrvatski rock’n’roll savez pomaže parovima i formacijama koji imaju najbolje rezultate, prepoznao ih je i Hrvatski Olimpijski odbor, a podržava ih ih Sportski savez grada Zagreba. Ipak, sve dok dijete ne postigne vrhunski rezultat u inozemstvu, svi troškovi oko sporta spadaju na teret roditelja - govori Sandra.

A troškova ima na svakom koraku. Od putovanja, hrane, pa do ne tako jeftinih kostima.

- U Zagrebu se tek odnedavno šiju dresovi za akrobatski rock’n’roll, stoga smo svi ovdje bili primorani naše kostime šivati u Ljubljani. Za svaki dres potrebno je od dva do tri puta otići na mjerenja, a cijena im je u visini prosječne hrvatske plaće, dakle negdje oko 700 eura - priča nam Sandra.

Unatoč svim tim problemima, Nika i Fran svoju budućnosti vide u ovom sportu.

Nika pleše i u formaciji i u paru, ali joj se u paru dopada više jer ima zanimljivijih figura i više je natjecanja. Obišli su mnoge europske zemlje zahvaljujući plesu.

'Ples je star koliko i čovjek'

- Meni je cilj da dođem u najvišu kategoriju u kojoj se rade akrobacije te što dulje ostanem u rock’n’rollu - kaže nam Nika te dodaje da je slomljena ruka nije pokolebala i da se ne plaši akrobacija koje je u budućnoti čekaju.

- Meni je cilj doći do što više kategorije, a da se usput i sjajno zabavim. Također, želja mi je što dulje plesati s Nikom - rekao nam je Fran.

Naravno, u svim odlukama imaju podršku trenerice Sandre, koja se nada da će se više mladih odlučiti za ples.

- Za početi s akrobatskim rock’n’rollom idealno je doba prvi razred osnovne škole, jer je osnovni korak zahtjevan. Prije toga se mogu raditi različite igraonice, sportski vrtić, navikavaju se na gimnastiku, glazbu, ples... Uostalom, čovjek još dok je živio u pećinama bavio se plesom, prizivao kišu, slavio prirodu pokretom... Stoga smatram da je ples jedno od osnovnih ljudskih gibanja, i to u svim trenucima - kaže nam Sandra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca