Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mali Picasso' iz izbjegličkog kampa sad je srpski državljanin

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL 3

Srpska premijerka Ana Brnabić uručila je rješenje o prijemu u državljanstvo afganistanskom dječaku Farhadu Nuriju i njegovoj obitelji. Dječakov talent otkrili su u izbjegličkom kampu

- Svi mi moramo otvoriti vrata, ruke, srce za ljude koji su pogođeni nesrećom i da im omogućimo da ovdje nađu dom za sebe - rekla je Ana Brnabić na dodjeli državljanstva Farhadu Nuriju (11). Dječak je kazao da mu se sviđa život u Srbiji, ali da je najveći problem taj što njegovi roditelji nemaju posla i što i dalje žive u kampu. Farhad je postao medijska senzacija prije godinu dana kada su radnici u kampu otkrili njegov talent. Crtao je nevjerojatno vjerne crteže svjetskih lidera i sportaša.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

- Dosad sam nacrtao Angelu Merkel, Angelinu Jolie, Novaka Đokovića i Salvadora Dalija, a jednog dana ću sigurno nacrtati i Picassa - rekao je tada Farhad.

Osim portreta slavnih, Nouri voli crtati obitelj, prijatelje i životinje.

- Ovdje u kampu se svima sviđaju moje slike. Kroz crtanje izražavam svoje osjećaje, a najdraži su mi portreti ljudi. Također, crtanje mi pomaže da prebrodim to što sam u izbjegličkom kampu. Inače, nitko se u mojoj obitelji ne bavi umjetnošću i nitko me nije učio crtati. Sve što znam sam naučio sam, a i kako se crta gledao sam na YouTubeu - rekao je prije godinu dana Nouri.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Njegov talent za crtanje uočili su radnici kampa sasvim slučajno. Naime, na Novu godinu je umjesto slatkiša tražio bojice. Kad su mu ih donijeli, za samo desetak minuta nacrtao je portret koji je izgledao kao pravo remek-djelo i sve zaprepastio.

- Nevjerojatno je talentiran. Nitko ga nije učio crtati, nego je sam naučio kroz igru - rekli su radnici u kampu u Krnjači. Nouri je s obitelji iz Afganistana u Srbiju stigao preko Turske i Grčke, gdje je za 15 eura prodao jednu sliku. 

Komentari (10)
  • Jedna od ovih slika me neodoljivo podsjeća na onu seriju:"Dva i pol muškarca"...

    5. 4. 2018,   18:23
  • srbin 1/1

    6. 4. 2018,   07:47
  • Angelu Merkel,ona mu je spasiteljica !

    5. 4. 2018,   23:48