Obavijesti

News

Komentari 76

Mama Verica mora birati: 'Ili ću platiti lijekove za kćer ili režije'

Mama Verica mora  birati: 'Ili ću platiti lijekove za kćer ili režije'
3

Anita (29) je četiri godine prikovana za krevet. Ona i majka Verica preživljavaju od 2500 kuna na mjesec. Nisu plaćale režije, pa im se dug popeo na 120.000 kuna. Nemaju novaca za to podmiriti

VIDEO

Nekad vesela i puna planova, Anita Herceg (29) bila je na odmoru kod svoje obitelji, radovala se sa svojima najbližima, majkom, bratom i sestrom, Božiću i novoj godini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

Nitko nije mogao slutiti da će im taj Božić 2014. godine biti jedan od najtužnijih u životu. Djevojka je drugog dana Božića za obiteljskim ručkom izgubila svijest. Pozvani su liječnici, koji su nadljudskim naporima nakon 20 minuta uspjeli Anitu vratiti među žive. No posljedice nakon iznenadne bolesti, koju nazivaju “oluja štitnjače”, su velike.

- Anita je počela život biljke, u početku nije davala nikakve znakove, osim što je disala. Danas je sasvim druga osoba. Postala je svjesna okoline, ali joj nije jasno što joj se dogodilo, zašto ne može ustati, spremiti se za večernji izlazak, što su joj ukočene ruke koje su nekad rado grlile one koje je najviše voljela. Danas su one zgrčene, stisnute su joj šake koje ne dopušta dirati, kao da u njima nešto krije, a ja vjerujem da je u njima njezina ljubav koju je prema nama imala.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

00:24

S obzirom na trenutačno stanje, stalno joj pričam i pokušavam joj objasniti što joj se dogodilo, vidim joj po licu da me razumije, da joj se raspoloženje mijenja, da joj se miješaju tuga i veselje. Kad joj pričam o nekim doživljajima iz vremena kad je bila djevojčica, oči joj se širom otvore, a na usnama pojavi blagi osmijeh. Nažalost, ne može mi reći što u tom trenutku osjeća, naš razgovor se uglavnom svodi na ‘Da’ ili ‘Ne’. Kad joj se nešto posebno ne sviđa, onda je to dugo ‘Neeee’. Kad zazvoni mobitel, a ja sam u drugoj prostoriji, zove me. Kad dođem, pitam je želi li čuti tko zove i što ćemo razgovarati, a ona mi klimne glavom u znak potvrde ili odbijanja.

Kao i svi mi, i ona ima dana kad nekoga želi vidjeti i čuti, ali bude i trenutaka kad za to nije raspoložena. Kad je došla iz bolnice, a bilo je to nekoliko mjeseci nakon što joj se ovo dogodilo, imala je pet dekubitisa - tri smo riješili i trenutačno borbu vodimo s još dva. Anita je tad imala 28 kilograma, a danas ima dvadesetak više. Fizioterapeut joj dolazi jedan put dnevno, osim vikenda, trebalo bi i dva puta, jer bez tih vježbi brzo propada - rekla nam je Verica Herceg, majka djevojke. U toj obitelji nakon Božića 2014. godine više ništa nije kako je bilo. Još se nisu oporavili od iznenadnog gubitka glave obitelji, Anitina oca, a pogodila ih je nova tragedija.

- Teško je kad roditelji ostanu bez djeteta, ja ih u potpunosti razumijem, ali bih bila nepravedna ako bih rekla da nam je isto, jer ja ipak, kad dođem na vrata sobe, dobijem osmijeh svojega djeteta, bez obzira na to u kakvom je ona trenutačnom stanju. Svjesna sam da je njezin oporavak spor i težak. Sve sam podredila njoj, ali osjećam da polako gubim snagu boreći se s njezinom bolesti i neimaštinom. Sve što dobijemo, Anita svoju invalidninu, ja naknadu kao njegovatelj, potrošimo za hranu i lijekove, bez kojih Anita ne bi bila živa. Prije tri godine bila sam dovedena pred zid, morala sam birati, od tog novca kupiti Aniti što joj treba ili platiti grijanje, vodu i druge komunalije. Odlučila sam se za svoje dijete.

Dug za te režijske troškove je narastao na oko 120.000 kuna, a ja tog novca nemam. Pokušala sam razgovarati s nekima, poput Brod plina da me razumiju i daju mi neku razumnu cijenu za svoje usluge. Ali, nažalost, ja sam, kao i svi drugi, za njih samo potrošač i dužnik. Čak sam tražila da me isključe sa sustava grijanja, ni to nisam mogla jer stan nije moj, nego od grada. Ne poričem dug, znam da postoji, ali ja to nemam od čega platiti, i sad mi prijeti isključenje grijanja. Dogodi li se to, Anita i ja to nećemo preživjeti.

obijem 2500 kuna kao njegovatelj, a računi za grijanje zimi budu u prosjeku 2000 kuna, i to nakon što su uveli kalorimetre. To mi nikako nije jasno jer sam čula da oni koji imaju svoj vlastiti priključak plina potroše po 600 kuna mjesečno. Ne mogu dopustiti da mi netko kaže kako mi je država nešto dala.

Dobila sam 2500 kuna kao njegovateljica, a oduzeli su mi suprugovu mirovinu, koji je svoj život dao za ovu državu, tako da sam na istom. S time da ništa ne mogu, niti dignuti kredit, otići u dopušteni minus, kupiti nešto na rate bez kamata. Na mostu su mi dali, a na ćupriji uzeli – kaže Verica. Vrijeme je Božića, ali su u toj obitelji pomiješani osjećaji - s jedne strane tuga, koja ih prati četvrtu godinu, a s druge strane, kao i svi kršćani, raduju se Isusovu rođenju u vjeri da će im on pomoći. Pomoć bi im jako dobro došla i od svih onih koji to žele uplatom na račun Mirko Herceg, IBAN HR3323400093219686685, SWIFT PBZGHR2X s naznakom Pomoć za Anitu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa