Obavijesti

News

Komentari 52

Mamić nije znao da je Dan domovinske zahvalnosti

Mamić nije znao da je Dan domovinske zahvalnosti
32

Premijer Ivo Sanader naglasio je na današnjoj proslavi Dana pobjede u Kninu da je Hrvatska ponosna na veličanstvenu pobjedu zvanu 'Oluja'

VIDEO

Na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te prvi put Dana hrvatskih branitelja, kroz Knin je prošlo 1280 branitelja, dragovoljaca i veterana sa 156 ratnih zastava. Postrojili su se na gradskom stadionu. Prema procjenama organizatora, u Kninu je 10.000 posjetitelja iz čitave Hrvatske. Za njih je HV pripremio i poslužio oko 7000 porcija vojničkoga graha s kobasicama, a grad počastio s 280 kilograma mesa na ražnju pečenoga vola, a ugostitelji su na ražnju pekli i janjce. 
Među njima bili su i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić te sportski direktor Zoran Mamić.
- Jutros, prije negoli sam krenuo na put, shvatio sam da sam zaboravio što se zapravo danas slavi. Bilo me je sram. Krajnji je čas da se Hrvatska probudi i počne se ponositi ovim danom, ovom pobjedom - rekao je Zdravko Mamić.
Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Središnjoj proslavi u Kninu prisustvovali su visoki državni dužnosnici, predvođeni predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade i izaslanikom Predsjednika RH. Na Gradskom groblju vijence su položili Luka Bebić, Ivo Sanader, izaslanstvo predsjednika na čelu sa načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josipom Lucićem, Jadranka Kosor, predsjednici braniteljskih udruga i branitelja, političkih stranaka i grada Knina i Šibensko-kninske županije. Prošetali su gradom do kninske tvrđave gdje su svečano podigli državni stijeg, a nad gradom je proletio i Mig-21. Simbolično su se oglasila i crkvena zvona čime su obilježili ulazak Hrvatske vojske u grad i oslobođenje Knina prije 13 godina. U crkvi sv. Ante u podne je održana misa za Domovinu. Uslijedila je središnja svečanost na nogometnom stadionu Dinara.
- Hrvatska će se ispričati za ono što je učinila na teritoriju Srbije, ali mi nismo ušli u Srbiju. Neki bi htjeli da se zaboravi pobjednički duh koji je Hrvatskoj donijela veličanstvena pobjeda u 'Oluji', rekao je Bebić. S njim se složio i premjer.
- Hrvatska je ponosna na Oluju i nikome nećemo dopustiti da baca ljagu na tu veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske i naroda, naglasio je Sanader. Zahvalio je i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te ponovio da Hrvatska danas nije jaka onoliko koliko je Zagreb već koliko su jaki Knin i Vukovar.
Prije 13 godina, 4. kolovoza, u akciji Oluja hrvatske snage uspjele su u 48 sati osloboditi više od 80 posto okupiranog teritorija. Sutradan, 5. kolovoza u podne oslobodili su Knin. Akcija je trajala četiri dana, poginula su 174 hrvatska branitelja, a ranjeno je njih 1430.

I U VUKOVARU POLAGALI VIJENCE
Kod spomen obilježja na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca obilježili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
- Tugujemo za našim poginulima, mučki ubijenima, umrlima, zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima, a ponosni smo jer je njihova žrtva pridonijela da danas imamo samostalnu neovisnu hrvatsku državu, rekla je vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan. Izaslanstvo grada na čelu s gradonačelnicom položilo je cvijeće i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U SPLITU VETERANI TRČE MARATON ZA POGINULE SUBORCE
Devet veterana Domovinskog rata u podne su startali s maratonom od 50 kilometara pod geslom "Njihova žrtva naš je motiv". Krenuli su iz splitske Vojarne Dračevac do Čavoglava. U ratu su, kažu, iskusili i znatno lošije uvjete od 35 Celzijevih stupnjeva pa im neće biti problem trčati šest sati po žegi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..