Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Financira me brat, planiram li pobjeći? Ne pada mi na pamet'

None Foto: STR-2222/PIXSELL 10

Moj cilj je da suđenje ne bude u Osijeku, koji su hrvatske službe ucijenile. U BiH me tretiraju kao čovjeka, u Hrvatskoj me žele likvidirati, rekao je Zdravko Mamić nakon ročišta na sudu u Sarajevu

Zdravko Mamić u utorak se sam javio na sarajevski sud, nakon što je dobio poziv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja mu je isti uručila na temelju potjernice iz Hrvatske i obavijesti Interpola da se nalazi na međunarodnoj tjeralici.

Sarajevski sud nije odlučivao o izručenju, jer zahtjev za izručenjem iz Hrvatske još nije ni stigao, već je odlučivao o pritvoru temeljem Interpolove tjeralice. Sudski postupak o izručenju tek se treba provesti, čim iz Hrvatske stigne zahtjev.

Sud je odbio prijedlog da se Mamiću odredi pritvor, a obrana je predložila mjere zabrane, što je sud uvažio, piše Avaz. Mamiću su oduzeli sve putne isprave koje mu je izdala Hrvatska, ali i BiH, zabranili su mu izdavanje novih putnih isprava i prelazak granice BiH s osobnom. Jednom tjedno mora se javljati nadležnoj policijskoj postaji u Čitluku od 10 do 14 sati. U slučaju da prekrši mjere zabrane, koje mogu trajati najdulje 40 dana, do molbe za izručenje, mogu ga prebaciti u ekstradicijski pritvor.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Tu sam čovjek'

Bivši Dinamov savjetnik, dugo godina alfa i omega kluba, nepravomoćno osuđen prema prvoj Uskokovoj optužnici na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, pristao je sam, po redovnoj proceduri, javiti se na sud u Sarajevu.

- Evo vidite da sam najnormalnije došao. Dobio sam poziv i došao sam. Sad ćemo vidjeti što će biti - rekao je Mamić prije nego je ušao na sud, javlja N-1.

Nije se dugo zadržao na ročištu.

- U tim optužnicama ne možete pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez ni za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim. Hrvatski režim mi se navalio na leđa, želi me se eliminirati iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka, suprotno onome u domovini - rekao je nakon ročišta Zdravko Mamić.

- Ovo su za mene stresne faze, moji odvjetnici uvjeravali su me da nema šanse da se potvrdi optužnica, ali vidite da se suprotni procesi odvijaju u Hrvatskoj. Ovdje u Bosni i Hercegovini kao da sam se ponovno rodio. Ljudi me toliko vole, ne samo danas, ovih godinu dana. Samo ljubav, ljubav. Zato kažem da je BiH moja budućnost i moja nada.

- Što se tiče posla, vidjet ćemo. Ja želim raditi, mogu raditi, za sad me financira brat - rekao je Zdravko, ali nije precizirao koji brat, Stojko ili Zoran, koji se nedavno vratio na mjesto sportskog direktora u Dinamo i koji je također u drugoj Uskokovoj optužnici, zajedno sa Zdravkom i još petoricom okrivljenika zbog sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. 

Sarajevo: Zdravko Mamić u pratnji odvjetnika napušta zgradu suda | Autor: STR-2222/PIXSELL Foto: STR-2222/PIXSELL

'Nisu mi dali uzdrmati Hrvatsku'

- Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali Hrvatsku. Ali moj odvjetnik me upozorio da bih time naštetio i sebi. Moj cilj je da suđenje ne bude u Osijeku, koji su hrvatske službe ucijenile - dodao je Mamić nakon ročišta u Sarajevu.

Na sudu su raspravljali hoće li Mamića pritvoriti na temelju raspisane međunarodne tjeralice. Mamićeva obrana smatra da za to nema nikakav razlog jer je njihov klijent već godinu dana u Međugorju i da se ranije odazivao na sva ročišta.

- Da je želio nešto napraviti, već bi to napravio. U sadašnjim okolnostima nije mu omogućeno pravedno suđenje u Hrvatskoj. Gotovo 90 posto djela koja navode u optužnici datiraju prije potpisanog sporazuma BiH i Hrvatske. Niti jedna okolnost ne ukazuje na to da će Mamić negdje pobjeći - iznijela je sudu njegova obrana i predložila da mu se odredi mjera zabrane napuštanja BiH s osobnom ili putovnicom te da se svakih sedam do deset dana javlja u najbližu policijsku postaju.

Na pitanje suca misli li pobjeći, Mamić je odgovorio.

- Ne pada mi napamet! BiH je moja nada i moja budućnost. Nemam nikakvih problema s tim da preda putovnicu.

Na kraju je predao putne isprave i pušten je na slobodu.

Sarajevo: Zdravko Mamić u pratnji odvjetnika napušta zgradu suda | Autor: STR-2222/PIXSELL Foto: STR-2222/PIXSELL

Što sad?

Sad slijedi sudski postupak u kojem će odlučivati o njegovom izručenju.

Ministar pravosuđa RH Davor Bošnjaković rekao je da će zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisati u što hitnijem roku. 

Zdravko Rajić, odvjetnik koji zastupa Zdravka Mamića u BiH, rekao je kako optužnica ima preko 700 stranica i kako je moraju detaljno proučiti.

Konačnu odluku o izručenju donosi ministar prava BiH Josip Grubeša.

Foto: STR-2222/PIXSELL

 

'Počinje procedura za izručenje'

Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH čiju putovnicu posjeduje.

Hrvatska je i tada tražila izručenje, ali tužiteljstvo BiH tada je zaključilo  kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Hrvatskoj. Što se promijenilo?

Potvrđena je druga Uskokova optužnica protiv Zdravka Mamića kojem je opet određen istražni zatvor i hrvatsko ministarstvo pravosuđa smatra kako su ispunjeni uvjeti da Bosna i Hercegovina izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj.

U drugoj Uskokovoj optužnici, koju je potvrdilo optužno vijeće, Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika među kojima je i njegov brat Zoran, koji se u međuvremenu vratio u Dinamo na mjesto sportskog direktora, tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Nakon što je potvrđena ta druga optužnica, Hrvatska je drugi put pokrenula postupak izručenja o čemu će konačnu odluku donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeša.

- Počinje procedura za izručenje. Dobit ću spis i prekontrolirat ćemo je li potpun. Onda podnosimo zahtjev za izručenje Ministarstvu prava BiH. Zatim on ide na sud i odluku će donijeti ministar prava BiH - rekao je ministar pravosuđa Davor Bošnjaković.

Tema: Hrvatska

Komentari (301)
  • 6.5 godina za 200 milijuna, gdje da potpišem? Što si veći kriminalac, bolje prolaziš.

    11. 6. 2019,   11:30
  • Tako je i Jambo na sud u Dubrovniku dolazio sa crnom torbom koju bi "zaboravio" ponijeti pri izlasku !

    11. 6. 2019,   11:29
  • psihički bolesna osoba i notorna lopina...

    11. 6. 2019,   11:31