Obavijesti

News

Komentari 1

Mamine tajne: 'Ja uvijek svoju djecu pitam ima li frke u školi'

Mamine tajne: 'Ja uvijek svoju djecu pitam ima li frke u školi'

RODITELJI ZA RODITELJE Mame i tate drugašića i šestaša savjetuju one čija djeca tek kreću u školu i peti razred. Polazak u školu za učenike, ali i roditelje veliki je izazov

VIDEO

Ocjene se najviše pokvare kad djeca prelaze iz četvrtog u peti, te iz osnovne u srednju školu, pokazuju službene statistike.

Stručnjaci ističu kako je djeci teška promjena načina rada u kojoj je jedan učitelj u odnosu na način rada u kojem je za svaki predmet drugi nastavnik. Dijete je u tom petom razredu puno više prepušteno sebi i svojim radnim navikama, ali i komunikacijskim vještinama, Osim toga, potrebno je vrijeme i da nastavnici upoznaju djecu koja se ponekad teško snalaze u novoj situaciji. U srednjoj učenike najviše “zezne” kampanjski način rada koji donose iz osnovne škole, rekli su nam ravnatelji srednjih škola.

Kampanjsko učenje

U srednjoj je potrebno redovito učiti kako bi se snašli u većem i težem gradivu, no mnogi učenici jednostavno smatraju kako će im biti dovoljno raditi zadnja dva-tri tjedna. Na kraju odlični učenici jedva prolaze razred.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve te promjene, kao i sam polazak u školu, donose izazove za cijelu obitelj, a svaki roditelj barem je jednom potražio savjet od “kolege” koji je to prošao sa starijim djetetom. Time se vodila i Zadranka Anamarija Bilan (37), čiji je sin Nereo (8) lani kretao u prvi razred, a kći Nevia u peti razred osnovne škole, te je uz to i mijenjala školu. Ispričala nam je svoja iskustva.

Novi režim

- Nevijin prelazak u više razrede osnovne škole zapravo je bila puno veća promjena za dijete nego što je to prelazak iz vrtića u školu. Nereo to gotovo da nije osjetio - učiteljice su mu bile izvrsne, a u nižim razredima sve se još radi kroz igru i zabavu. Mislim da je tad najvažnije imati dobru učiteljicu, da djeca kroz nju zavole i školu te da se s njima doma puno radi. Pritom ne mislim da im pišete domaće zadaće, nego da pokažete interes za školu, da ih saslušate, pitate ima li kakve frke i što im se zbiva s frendovima. Mislim da je u prvom razredu relativno koliko će gradiva zbilja usvojiti, ali ne brinite, svi će naučiti čitati i pisati - objašnjava nam Anamarija.

Kći se, nasreću, bez problema uklopila u više razrede i u novu školu, no postojalo je vrijeme prilagodbe u kojemu se morala naviknuti na novi režim.

Moj savjet

Saslušajte djecu i kad ste najumorniji poslije posla, to im je mnogo važnije od toga da im pomažete rješavati zadaće

Iz sustava u kojem je učiteljica poput majke dolaze u režim u kojem nema više zagrljaja i poljubaca, traži se sjedenje, učenje i ispitivanje.

Učiteljice više nisu majčinske figure, one isprva ne mogu ni pohvatati tko je tko od djece, što je normalno. Jednu učiteljicu zamijeni njih desetak! Sav onaj odličan uspjeh koji je dijete imalo mora se ponovno dokazati. Mi smo imali malu frkicu s matematikom pa je trebalo prihvatiti da treba sjesti i naučiti. Učila je po sat i pol na dan sve skupa, išla je na školske aktivnosti i priredbe te bila vrijedna pa se i trud isplatio.

Neka se osjeća sigurno

Rekla bih da je vrijeme prilagodbe trajalo cijelo prvo polugodište i da je posebno tad važno sjediti s djecom i slušati ih, koliko god to bilo teško nakon radnog dana i svih dnevnih obveza, kaže mama Anamarija.

I kći Sanijele Bužimkić Uzelac (45) iz Pule ove godine krenula je u drugi razred OŠ Vidikovac u Puli. Rekla je da se njezina kćerkica prošle godine odlično uklopila čim je kročila u školu.

- Ona je još zadnju godinu boravka u vrtiću pokazala veliki interes i želju da krene u školu, u tu novu avanturu. Znala je već sva slova te je zapravo supruga i mene stalno pitala kad će i ona ići u školu jer je već velika. Naravno da smo prije polaska u školu vodili s njom razgovor kako će biti, želeći joj time pomoći da se što sigurnije osjeća u novoj sredini - ispričala nam je Sanijela.

Kaže da je već istu situaciju prošla prije nekoliko godina sa starijom kćeri pa joj je ovaj put bilo lakše. Od prvog dana odlično se uklopila, a tu je veliku ulogu odigrala i njezina razrednica.

- Jako smo zadovoljni s razrednicom naše školarke jer je otvorena za svaki razgovor, u bilo koje doba. Ako imamo bilo kakve nedoumice, odmah joj se javimo i riješimo situaciju. U prvom razredu smo kćerkici malo pomagali oko ponavljanja gradiva, ali ne previše, jer je većinu ipak odradila u produljenom boravku. Svima bih preporučila upravo produljeni boravak, bez obzira na to imaju li mogućnost čuvanja djeteta ili ne. Razlog je taj što sam po svojoj kćeri vidjela da u boravku bolje funkcionira, stječe radne navike oko redovitog pisanja zadaće i ondje se riješe eventualne nejasnoće pojedinoga gradiva koje su odrađivali na školskom satu - podijelila je svoja iskustva.

Sanijela smatra kako je u prvom razredu program opsežan i puno se radi.

- Možda bih ja više to koncipirala kroz nekakve igre, a ne kroz ‘bubanje’ i kroz rečenicu ‘to tako mora biti’. Smatram da je svako dijete individua te svako dijete ima svoj tempo rada i učenja, koje treba poštovati. Neko dijete je, primjerice, bolje u matematici, a neko u hrvatskom jeziku ili pak glazbenom. Takve talente treba poticati i razvijati - ističe Sanijela.

S obzirom na to da je njezina kći krenula u drugi razred po starom programu, nije joj previše jasno što donosi nova reforma.

Maštoviti program

- Ne znam što reforma konkretno donosi u ovom trenutku, ali razrednica moje kćeri od prvog dana nastavni program prilagođava djeci kroz zanimljive, maštovite i primjerene igre, što je moja kći odlično prihvatila i tako je puno lakše. Upravo zato voli školu i voli učiti pa to ne smatra kao nešto teško - kaže Sanijela.

Dodaje da djecu treba pustiti da sami dođu do rješenja zadataka, da pokušaju, a tek ako im doista nije jasno, potraže pomoć roditelja.

- U produljenom boravku se i pišu zadaće, a ja ih kod kuće pregledam. Tako vidim što je radila, a možda i gdje je nesigurna, pa to zajedno ponovimo. Međutim, to je svega pola sata dnevno - rekla je na kraju Sanijela.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda