Obavijesti

News

Komentari 24

Manjine kod Mesića: Mnogi Srbi žele da podržimo SDP

Manjine kod Mesića: Mnogi Srbi žele da podržimo SDP
6

Predsjednik Stjepan Mesić u svojem uredu primio je na konzultacije predstavnike parlamentarnih stranaka i manjina. To je bio prvi krug razgovora

VIDEO

Prvi je na konzultacije stigao talijanski predstavnik Furio Radin. Pri izlasku iz Ureda kratko je prokomentirao kako se manjine ipak zajedno trebaju prikloniti jednoj opciji.
- Ja se još nisam opredijelio jer mislim da do 12. prosnica ima još dosta vremena. Razgovarao sam sa svima ali nikome nisam potpisao - rekao je Radin. Talijanski predstavnik je dodao kako će lijeva ili desna opcija na kraju morati prihvatiti tri zahtjeva manjina. To su zahtjev za tzv. pozitivnom diskriminacijom gdje se manjinama daje pravo da na izborima glasaju i za parlamentarne stranke i za predstavnike manjina, zatim dvojezičnost te participacija manjina u državnim i javnim instituacijama.
Konzultacije s predsjednikom obavila su i tri srpska zastupnika. SDSS-ov Milorad Pupovac izjavio je da do njega dopiru glasovi mnogih pripadnika srpske manjine koji žele da se ide u koaliciju s SDP-om. Ipak napomenuo da je vrh stranke još uvijek nije odlučio kojoj će se strani prikloniti, jer kaže nije korektno da manjine prve 'kukuriknu'. Pupovac je ukorio velike stranke jer im otimaju zastupnike, no uvjeren je da neće u tome u potpunosti uspjeti.
- Riječ je o pritiscima, kojih je bilo ovih dana. Vršili su se pritisci i na nas, ali mi ćemo se ipak konsolidirati, rekao je Pupovac. Mađarski zastupnik Deneš Šoja predsjednika je izvijestio da će biti uz vladajuću koaliciju o kojoj god opciji se radilo, a uvjeren je da će preostalih šest manjinaca imati zajednički stav prilikom izbora nove Vlade.
Zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil potvrdila je da se preostalih šest manjina treba držati zajedno ali da joj je velika želja i da Hrvatska dobije stabilnu Vladu.
- Trebamo Vladu koja će se baviti i ekonomskim problemima a ne samo pitanjima ulaska Hrvatske u EU - rekla je Čuhnil.
Romski predstavnik Nazif Memedi dodao je kako ne vjeruje da će njegovo zastupničko mjesto biti upitno nakon ponavljanja izbora u Murskom Središću. Ukoliko će SDP sastavljati Vladu, Memedi je ponovio da će on ostati vjeran HDZ-u s kojim je potpisao sporazum o suradnji, čak i u slučaju ako će SDP osigurati većinu i formirati Vladu.
S Mesićem je razgovarao i bošnjački zastupnik Šemso Tanković, koji se i prije izbora obećao SDP-u, uz koji će kaže ostati sve dok oni ne ustvrde da nisu u stanju prikupiti saborsku većinu odnosno 77 mandata. HDZ-u zamjera što nije riješio problem tretmana Bošnjaka, odnosno nije omogućio da se toj manjini prilikom izjašnjavanja prestane pridodavati vjerska pripadnost kako bi se svi koji to žele mogli deklarirati kao Bošnjaci.
- Taj se problem može riješiti u roku od 24 sata i ako se to dogodi spreman sam razgovarati s HDZ-om - rekao je Tanković.
Razgovori s predsjednikom će trajati od 9 do 12 sati i od 18 do 20 sati. U popodnevnim satima na razgovoru se očekuje najveći gubitnik izbora Anto Đapić. Za sutra, neslužbeno se doznaje, predviđen je sastanak s Đurđom Adlešić i Josipom Friščićem, te Ivom Sanaderom i Zoranom Milanovićem. Na konzultacije će i Vesna Pusić. Nakon današnjeg prvog kruga razgovora uslijedit će i i drugi krug, a tada će predsjednik odrediti mandatara za sastav Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.