Obavijesti

News

Komentari 8

Manjinski izbori: Za dva tjedna je drugi krug u sedam općina

Manjinski izbori: Za dva tjedna je drugi krug u sedam općina
1

Više od 250 tisuća pripadnika nacionalnih manjina u prošlu je nedjelju po peti put biralo manjinska vijeća i predstavnike, a odaziv je bio slab - do poslijepodne glasovalo je manje od deset posto birača

VIDEO

Za dva tjedna, u nedjelju, 19. svibnja u sedam općina pripadnici romske, srpske i albanske nacionalne manjine u drugom će krugu birati članove svojih manjinskih vijeća, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Općinska manjinska vijeća imaju deset članova, no prema dobivenim tumačenjima, ne mora ih se izabrati svih deset, no mora najmanje šest, koliko ih treba da bi se vijeće konstituiralo. 

Ako bi zbog toga što su pojedini kandidati dobili jednak broj glasova broj članova vijeća bio manji od šest, zakon kaže da se ide u drugi krug u kojemu se odlučuje između kandidata koji se u prvom krugu smatraju neizabranima jer su dobili jednak broj glasova. 

Slijedom toga, u općinama Cestica i Petrijanec (Varaždinska županija) članove manjinskog vijeća birat će pripadnici romske manjine, u općinama Veliki Grđevac (Bjelovarsko-bilogorska županija), Jakšić i Čaglin (Požeško-slavonska) srpske, a u Omišlju (Primorsko-goranska) i Vrsaru (Istarska) pripadnici albanske nacionalne manjine. 

Više od 250 tisuća pripadnika nacionalnih manjina u prošlu je nedjelju po peti put biralo manjinska vijeća i predstavnike, a odaziv je bio slab -  do poslijepodne glasovalo je manje od deset posto birača, a izbori su prošli bez dojava o nepravilnostima.

Birala su se 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika. Vijeća su birana u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnici u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini. Članove vijeća biralo je 14 manjina, predstavnike njih 20, a kandidata je bilo gotovo 6.700.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset. U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.