Obavijesti

News

Komentari 249

Maras o padu BDP-a: 'Ovo je bila posljednja godina recesije'

Maras o padu BDP-a: 'Ovo je bila posljednja godina recesije'
7

Gordan Maras stigao je s Predragom Matićem i Tihomirom Jakovinom na Sajam braniteljskih zadruga. Svaki je ministar došao automobilom svoga ministarstva

VIDEO

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras komentirao je u Zadru još jedan pad hrvatskoga BDP-a riječima kako će 2013. biti zadnja godina recesije te da će ova godina biti u znaku izlaska Hrvatske iz gospodarske krize. Dodao je kako Hrvatsko gospodarstvo prolazi fazu restrukturiranja velike industrije. 

'Ima problema, ali treba vremena'

- Ima problema, ali treba vremena da se te industrije restrukturiraju te da postanu efikasne i stvaraju novu vrijednost i da to prođe. A ne da imamo industriju u koju ulažemo, a od nje dobivamo manje od uloženoga. Zato i jesmo u krizi i još neko vrijeme možda budemo, ali ova godina je takva da će obilježiti izlazak Hrvatske iz krize i rast BDP-a - rekao je Maras. 

O rebalansu: Rezano je u svim resorima

Komentirajući rebalans proračuna rekao je kako će se na Vladi naći za tjedan, dva te dodao da je rezano u svim resorima. 

- Mi ćemo smanjiti jedan dio poticaja za investicije, što ne znači da im neće biti isplaćeno, ako investiraju, nego to znači da će im biti isplaćeno u 2015. godini - objasnio je. 

Tri ministra iz Zagreba došla u Zadar - svaki sa svojim autom

Ministar Maras je zajedno s kolegama Predragom Matićem i Tihomirom Jakovinom u Zadru obišao Sajam braniteljskih zadruga. Svaki je ministar došao automobilom svoga ministarstva, a Maras to opravdava činjenicom da je svaki ministar doputovao sa svojim suradnicima. 

Grčić: Očekivanja u Vladi ipak su bila veća

Neslužbena procjena pada BDP-a za potpredsjednika Vlade Branka Grčića je u okvirima očekivanog, iako priznaje da su rezultati nešto lošiji od onoga što su analitičari prognozirali. Napomenuo je da je ključni problem prije svega financiranje novih projekata i novih investicija. S druge strane kaže, vidljiv je blagi oporavak industrijske proizvodnje što može biti dobar znak za iduću godinu.

- No dok god privatni sektor ne ojača svoju investicijsku aktivnost bit će jako teško ostvariti gospodarski oporavak. Ono što nas očekuje u 2014. godini, a to je dosta radikalna fiskalna konsolidacija i rezanje deficita svakako će otežati gospodarski oporavak ove godine i to mora javnosti biti jasno. Puno je zapreka da se ostvari gospodarski oporavak u ovoj godini - poručio je. 

Napomenuo je da smanjenje deficita za osam milijardi kuna znači manju potrošnju i potražnju. Računa na oporavak Europe i izvoza i napominje da bi tek aktiviranje investicije u privatnom sektoru moglo kompenzirati manjak javne potrošnje do kojeg će sigurno doći zbog fiskalne konsolidacije.

'Vidi se trend laganog oporavka'

S obzirom da je prošle godine uvjeravao javnost da će druga polovica 2013. godine doći do promjene trendova, novinare je zanimalo znači li to da su njegova obećanja bila lažna.

- Ono što je bio završetak prethodne godine je bio minus 2,2. Dakle sad smo na minus 1,2. Ono što je bila prošla godina je minus 1,9, sad smo na minus 1 i taj trend laganog oporavka se vidi. Da su veća očekivanja bila od onog što je postignuto! Da, bila su, ali objektivni problemi nas prate. Osim dobre turističke sezone i blagog oporavka izvoza u drugim komponentama nije se dogodio potreban pomak. Mi smo naše prognoze bazirali na rastu investicija, no privatni sektor je očigledno opet zakazao. To je problem! Dok privatni sektor ne krene naprijed, koji pomažemo, oporavka neće biti i to treba biti jasno - kazao je Grčić.

'U ovoj štednji porodiljne naknade nisu dirane'

Kazao je da za 2014. postoje blage naznake optimizma u industriji i potrošačkog optimizma, ali ističe da će sve skupa biti jako teško zbog smanjenja deficita. Napominje da je jedino javna potrošnja u 2013. godini bila pozitivan doprinos BDP-u koji je ostvaren lani. Kada je u pitanju rebalans proračuna, novinare je zanimalo hoće li se dirati porodiljne naknade.

- Porodiljne naknade? Mislim da ne, u ovoj štednji porodiljne naknade nisu dirane - rekao je.

Potvrdio je da je na stolu prijedlog da se zdravstveni doprinos vrati na 15 posto, koji je prije dvije godine smanjen na 13 posto, jer i poduzetnici govore da im ta mjera nije previše pomogla. To neće biti jednokratna mjera već će ako do toga ona bila stalna mjera, kojom bi se dijelom zatvorila rupa u zdravstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke