Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić će predvoditi izaslanstvo RH na skupštini SB-a i MMF-a

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako su u četvrtak izvijestili iz Ministarstva financija, u hrvatskom su izaslanstvu predstavnici ministarstava financija, pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatske narodne banke (HNB)

Ministar financija Zdravko Marić predvodit će od 6. do 9. listopada hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja se održava u Washingtonu.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Ministarstva financija, u hrvatskom su izaslanstvu predstavnici ministarstava financija, pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatske narodne banke (HNB).

Tijekom godišnje skupštine hrvatsko će izaslanstvo održati niz sastanaka s predstavnicima Svjetske banke. Ministar Marić će se, među ostalima, susresti s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Cyrilom Mullerom, direktorom Svjetske banke za operacije u zemljama članicama Europske unije za Europu i srednju Aziju Arupom Banerjiem te izvršnim direktorom Banke Frankom Heemskerkom.

Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje u postojećim projektima, daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te buduću suradnju Hrvatske sa Svjetskom bankom, navode iz Ministarstva financija.

Hrvatsko će se izaslanstvo sastati i s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poulom M. Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthonyem De Lannoyom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom, s kojima će razgovarati o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i mjerama monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu održat će se i drugi sastanci, poput sastanka s predsjednikom Inter-američke banke za razvoj Luisom Albertom Morenom, guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Rolfom Wenzelom te prvim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Philipom Bennettom.

Ovogodišnja skupština Svjetske banke i MMF-a okupit će visoka državna izaslanstva iz 189 zemalja.

Komentari (16)
  • Članak 4 statuta MMF-a, govori da je zadatak MMF-a financijski pomoći vladama koje se zadužuju kod privatnih bankara. Njihovi 'stručni' ljudi ponuditi će 'savjete' kako vratiti dug koji se ne može vratiti. Oni su zapravo pravi mafijaši sa Wall Streeta koji su kupili sve naše vlade koje namjerno uzimaju skupe kredite kako bi se stvarao što veći dug koji producira sve veću kamatu koju naši i strani bankari u sprezi sa političkom vrhuškom dogovorno dijele.Nakon toga sve kupljene vlade na ime duga donose odluke kako se zbog vračanja duga moraju prodavati resursi koje smo mi decenijama stvarali. Sve to potvrđuju naši 'časni' zastupnici u saboru, a koliko su časni vidimo po Beljcima, Pupovcima, Banditićima i ostalom dugogodišnjem političkom ološu ( čast iznimkama) koji se prodaju, preprodaju, a o ničemu ne odlučuju jer sve zakone 'zahvaljujući' Jadranki Kosor i Ivi Josipoviću koji su potpisali veleizdajnički čin - Lisabonski sporazum bez da su prethodno održali narodni referendum što su bili dužni po Ustavu RH, donose tajna masonska EU i Svjetska društva, takozvani gremiji što je Šeks javno priznao u 'svom poznatom stanju', a narodna poslovica kaže 'što trijezan misli pijan govori'.

    6. 10. 2016,   11:12
  • Puno je kritika na racun MMF-a.Neke su istinite ali neke i nisu.MMF ima za cilj uskladiti razlicite valute,time pospesiti trgovinu,spasavanje proracuna sa finansijskom inekcijom i naravno uslovima kredita koji su cesto i sporni...Ali zamisli svet bez MMF-a?Bio bi to haos...S druge strane drzave su same odgovorne za sva dogadjanja u njima.Ne moze MMF da ti pruzi odlican zivot bez da i ti nesto ne uradis...I tu dolazimo na problem stvaranja nove vrednosti.Cak bih rekao konkurentne nove vrednosti jer je treba nekome i prodati...Sto tu trpas Pupovca Ivu?Ceo svet je nakaradno postavljen.Slobodna trgovina bi bila spas za mnoge zemlje koje koriste usluge MMF-a ali nje nema...Recimo najveci paradoks je proizvodnja hrane.Siromasne zemlje su cenom najkonkurentnije ali ne mogu doci na Zapadno trziste zbog subvencija istih za proizvodnju sopstvene hrane.Ako ni to ne pomogne onda izmisle propise za hranu koje retko ko moze slediti i eto razlike izmedju bogatih i onih drugih.Tu MMF ne moze nista uciniti...

    6. 10. 2016,   11:36
  • Ode Marić da nas proda do kraja!

    6. 10. 2016,   13:25