Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Dižemo neoporezivi dio naknade za djecu na 10.000 kn

None Foto: screenshot/HRT

Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u nedjelju u Dnevniku Hrvatske televizije novu Vladinu 'demografsku mjeru' vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

- Mjera je stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi - istaknuo je ministar Marić.

 - Zaposlenici koja rodi njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos je 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna - najavio je ministar financija u razgovoru za HTV.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019., stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja, a primjenjiv je od danas, dodao je.

Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, podsjetio je, u 2015. godini bile su 12 milijardi kuna.

- Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate - više od 400 milijuna kuna - rekao je ministar Marić, istaknuvši da one ostaju u "hrvatskim rukama".

Osvrnuvši se na dugove u zdravstvu rekao je da preraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.

 - Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova - kazao je Marić.

Naglasio je kako se mora primjenjivati kombinacija mjera na prihodnoj i troškovnoj strani proračuna zdravstva.

 - Dali smo doprinos kroz treći krug poreznog rasterećenja, digli smo proračun za zdravstvo za 1 postotni bod, oko 1,350 milijardi kuna, no to neće biti u potpunosti dovoljno - ocijenio je, zaključivši da zdravstveni sustav mora biti financijski održiv.

Komentari (161)
  • 27 godina se ne popravlja u jednom mandatu. 100 godina ce trebati pod uvjetom da se sve nastavi u pozitivu da se hrvat pocne osjecati hrvatom i odluci vratiti ili ne otici. A sto se tice djece, pred nama je.

    30. 12. 2018,   21:25
  • Minimalnu plaću 7.000,00 kn netto i nikakvi dodaci, božićnice,uskrsnice, naknade i razne druge podvale i maženja očiju radnicima neće biti potrebni.

    30. 12. 2018,   21:11
  • Bitno je naglasiti da:"Njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče." Znači ima mogućnost i pravo a što ne znači da će poslodavac to isplatiti.

    30. 12. 2018,   21:19