Obavijesti

News

Komentari 42

"Marić je rekao da nema veze s Adrisom - i mene je uvjerio"

"Marić  je rekao da nema veze s Adrisom - i mene je uvjerio"
6

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, premijer je rekao da će na skup u Marakešu ići onaj za kog se Vlada odluči, a da će s predsjednicom o tome razgovarati kad stignu

VIDEO

Razgovarao sam s ministrom Marićem i rekao mi je kako nema nikakve veze s objavljenom informacijom da odlazi. Mene je uvjerio u to, prokomentirao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a napise u medijima kako ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Vlade te da će početkom iduće godine preuzeti mjesto predsjednika Uprave u Adrisu.

Takve navode je prije sjednice demantirao i sam ministar koji se nije dugo zadržao u HDZ-ovoj središnjici već je sjednicu napustio nakon samo 15 minuta. Ostali čelnici nastavili su raspravljati o političkim aktualnostima, a između ostalog i o Marakeškoj deklaraciji.

Pogledajte video

- Marakeški dokument odnosi se na zakonite migracije, nije pravno obvezujući i nema karakter međunarodnog ugovora. To znači kako se ne potpisuje i ne podliježe ratifikaciji. Svaka država zadržava puni suverenitet da formira svoju migracijsku politiku. Hrvatska pritom vodi politiku striktnog čuvanja hrvatske granice i sprečavanja nezakonitih migracija - rekao je premijer i dodao kako je još 2016. na skupštini UN-a usvojena Njujorška deklaracija kao okvir za globalni dogovor o problemu migracija. Na toj skupštini bili su tadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Nitko od svih aktera koji su uključeni u taj proces a koji traje skoro 18 mjeseci nije signalizirao bilo kakav problem kada je riječ o sadržaju dokumenta. Jedina zemlja koja je u vrijeme dok se pregovaralo o Marakeškom dokumentu izrazila rezerve, bila je Mađarska. Sve druge zemlje koje sada naknadno signaliziraju da im je nešto problem to rade po meni iz unutarpolitičkih razloga, pritisaka koalicijskih partnera ili pritisaka javnosti ili straha kako takve teme mogu utjecati na njihov rejting. Mi smo pokazali kao Vlada da ne podilazimo bilo kakvim pritiscima pa niti ovakvima; protivimo se sijanju straha, panici, histeriji, drami, jer ništa od toga kada je riječ o ovom aktu nije na stvari, dodao je Plenković.

Istaknuo je i kako će se čuti s predsjednicom kada bude stigao oko odlaska u Marakeš te da će o tome tko će putovati odlučiti Vlada koja u nitijednom trenutku nije promijenila stav o dokumentu.

- Zašto ga je netko drugi promijenio, primjerice predsjednica, to ona mora objasniti javnosti - dodao je.

'To je Habekova odluka'

Komentirao je i informaciju o tome da bivši SDP-ovac Mario Habek prelazi u Klub HNS-a, vladajuće većine.

- To je njegova odluka. Što se tiče odluka pojedinih zastupnika to su odluke koje donose neki ljudi u svoje ime, donose političku procjenu, pretpostavljam da nisu zadovoljni sa stanjem stranke čiji su članovi bili i iz koje su očito izašli. To su odluke koje nemaju baš nikakve veze sa HDZ-om, a ako žele podržati smjer rada Vlade nama je to drago - zaključio je premijer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.