Obavijesti

News

Komentari 6

Marić najavio refinanciranje državne kunske obveznice

Marić najavio refinanciranje državne kunske obveznice
1

Pripreme za izdanje nove kunske obveznice teku jako dobro, a ovoga tjedna planira se taj proces finalizirati, kazao je Marić novinarima na marginama konferencije o budućnosti poreznog i mirovinskog sustava

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u ponedjeljak da se do kraja ovoga tjedna planira refinancirati kunska obveznica vrijedna 6 milijardi kuna te da će se pritom ostvariti dodatne uštede na kamatama.

Pripreme za izdanje nove kunske obveznice teku jako dobro, a ovoga tjedna planira se taj proces finalizirati, kazao je Marić novinarima na marginama konferencije u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista o budućnosti poreznog i mirovinskog sustava. Po njegovim riječima, zasad je interes domaće financijske industrije "dosta velik i jak".

Kako je istaknuo, ovisno o interesu i ponuđenim uvjetima, Ministarstvo financija na kraju će donijeti odluku, napomenuvši da sve do sada ide po planu.

Na upit novinara kada se točno planira izdanje, Marić je rekao „u svakom slučaju, do samog dospijeća (10. srpnja)”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Međutim, naravno, mi uvijek imamo pripremljene i alternativne scenarije. Mislim da sam dovoljno dobro pokazao da sam, što se tiče uvjeta na međunarodnim tržištima, poprilično pragmatičan - istaknuo je, dodavši da se gleda da se ostvare što bolji uvjeti za državni proračun i porezne obveznike, odnosno čim niže kamate.

Naveo je da će trošak ovog refinanciranja biti značajno manji od onog postojeće obveznice koju se refinancira te da će se ostvariti dodatne uštede na kamatama.

Početkom srpnja dospijevaju na naplatu međunarodna obveznica RH od 750 milijuna eura i domaća obveznica od 6 milijardi kuna.

Hrvatska je početkom lipnja uspješno refinancirala euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto. Tim izdanjem u deset godina uštedjet će se 250 milijuna eura, kazano je.

Dospjeće kunske obveznice od 6 milijardi kuna je 10. srpnja. Bila je izdana u dvije tranše, prva tranša 10. srpnja 2013. u iznosu od 2,75 milijardi kuna, a druga 10. prosinca 2014. u visini od 3,25 milijardi kuna, obje po kamati od 5,25 posto godišnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)