Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Nećemo gasiti Porezni Uskok, planiramo ga još ojačati

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok Mostovci sumnjaju da Marić u tajnosti radi na raspuštanju Poreznog Uskoka, jedino što se za sada 'tajanstveno' događa jest imenovanje novog šefa

Ministar financija Zdravko Marić uzvraća na prozivanja Mosta zbog gašenja Poreznog Uskoka i tvrdi: “Nikad nisam niti rekao da ćemo ga ugasiti. Štoviše, radit ćemo na jačanju tog sektora”.

Dok Mostovci sumnjaju da Marić u tajnosti radi na raspuštanju Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, jedino što se za sada “tajanstveno” događa jest imenovanje novog šefa. Porezni Uskok bio je obezglavljen tjedan dana, od kada je Ana Dorić Škeva dala ostavku na tu dužnost. Prema našim informacijama, otišla je jer “nije bilo interesa nove vlasti za ovakvim uredom”. Kako doznajemo, zamijenio ju je “čovjek iz sustava”, kojeg je postavio sam ministar financija Zdravko Marić.

Telefonska linija na koju se mogu prijavljivati porezni prekršitelji i sumnje u sektoru za otkrivanje poreznih prijevara početkom tjedna nije radila.

Zbog toga su, između ostalog, mostovci pretpostavili da ministar Marić u tajnosti ukida sektor koji je od iznimne važnosti za očivanje poreznog reda u zemlji. No u Ministarstvu financija doznali smo kako je ta linija bila samo u kvaru.

- Je, je, sad je sve uredu - odgovorili su nam nakon poziva na sporni broj. Prema pouzdanim izvorima, dobro upućenima u rad Poreznog Uskoka, ondje još radi 15-ak ljudi, koliko ih je bilo dok ih je vodila Dorić Škeva. Promjena će biti, no kako Marić kaže, ne nauštrb ureda.

- Radi se nova sistematizacija, no ukidanja sigurno neće biti - ističe Marić. I prije je navodio kako razmatraju mogućnost da se ured prebaci u Poreznu upravu, no to je za sada samo opcija.

- Radimo na osnaživanju i organizaciji i to je najvažnije - zaključio je ministar Marić.

U godinu i pol otkrili 54 prevare

Ana Dorić Škeva dobila je nasljednika u Poreznom Uskoku. On će morati nastaviti čuvati porezni sustav, koji je tim bivše šefice branio od milijunskih prijevara. U samo godinu i pol dana ured je u 54 predmeta otkrio desetke Hrvata koji su državi “uskratili” 10 milijardi kuna poreza. Većina ih je procesuirana. Zadnji među njima je Zvonimir Šostar, suradnik gradonačelnika Milana Bandića.

Komentari (16)