Obavijesti

News

Komentari 149

Marić o kreditnom rejtingu: To je dobra vijest za investitore

Marić o kreditnom rejtingu: To je dobra vijest za investitore
1

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić dao je u subotu izjavu za medije povodom ocjene Agencije Standard & Poor's, koja je povećala izglede za Hrvatsku uz nepromijenjeni kreditni rejting.
Podsjetimo, Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

- Tu objavu treba gledati pozitivno, u skladu je s našim namjerama i očekivanjima. Govorio sam da je cilj u kratkom roku stabilizirati izglede i popraviti rejting. S&P je prepoznao rezultate u smislu gospodarskog rasta koji je iznad njihovih očekivanja, a dio leži u poboljšanom stanju javnih financija. Deficit je unutar 2 posto BDP-a, a prije 10 mjeseci sam ja skoro jedini govorio da ćemo zabilježiti smanjenje duga u BDP-u što se pokazalo točno. To je sve utjecalo na ovakvu ohrabrujuću odluku - rekao je Marić.

Marić je rekao i kako je ovo dobra vijest za investitore i dobar uvod u sljedeću godinu.

- Na ovom području radimo neko vrijeme i 2016. je bila godina kad smo radili da si olakšamo 2017., sjetit ćemo se i odluke da odbijemo zaduživanje na inozemnom tržištu. U 2017. ćemo nastaviti na dobar i učinkovit način upravljati javnim dugom - rekao je Marić. 

 - U prosjeku 6 godina treba da bi se rejting vratio. No, pustimo njihove analize, trebamo mi činiti svoju domaću zadaću - rekao je Marić. 

Najavio je kako se iduće godine planira još niži deficit.

- 'To je nešto što agencije stavljaju u svojim izvještajima. To podrazumijevam kad kažem da trebaju strukturne reforme. U našim projekcijama iz današnje perspektive projiciramo preko 3 posto rast BDP-a, ali evidentna je elastičnost u uvozu - treba jačati domaću potražnju i domaće gospodarstvo. Prvi cilj nam je štiti nacionalne interese i ne dovoditi u opasnost proračun - rekao je.

- Kreditne agencije su lakše na okidaču kad rejting ide dolje nego kad ide gore. Ono što je ključno je na nama. Mi moramo isporučiti te rezultate. 2016. su isto postojale kritike da je proračun preambiciozan pa smo isporučili - rekao je ministar.

- Što se tiče strukturnih mjera to je prepoznato kao pozitivan pomak u smislu porezne reforme. Porezna reforma sigurno neće biti jedina reforma ove vlade i ne bi bilo niti dobro jer ne bi bilo tih rezultat o o kojima govorimo. Potrebno je raditi iskorake u elementima koji su opterećujući za proračun, a to su zdravstvo i državna administracija i reforma uprave. A to je niz mjera koje su za oglašavanje poslovanja. Što se tiče naših refinanciranja sve smo predvidjeli u smislu prijedloga proračuna. Otplate 27,2 mlrd. kuna iz proračuna, na to ide 7,5 mlrd. kuna koje dolaze HAC-u, Autocesti Rijeka-Zagreb... To govorimo o ukupno oko 35 mlrd. kuna. To je izazov, ali i mogućnost za iskorake. Možete očekivati da ćemo u prvom tromjesečju nastaviti s analizom tržišta i aktivnosti među domaćim i inozemnim izvorima. Mi ćemo se voditi pragmatičnim principima i tražit ćemo gdje je najbolja cijena. Ambiciozan je plan samog reprogramiranja duga, ali smatramo da će tu biti iskorak - rekao je Marić, javlja N1 televizija. 

- Do kraja godine strategija upravljanja javnim dugom usvojiti pobrojati sve naše obveze i dospijeća i dati osnovne smjernice na koji način ćemo upravljati javnim dugom. 2016. je dobra godina i pokazatelj da su naše namjere dobre. Sa aktivnostima po pitanju reprograma dugova smo smanjili plan rashoda za kamate za 300 mil kuna - rekao je Marić. 

Potpredsjednica Dalić: Ocjena S&P je iznimno ohrabrujući znak

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u subotu je iznimno ohrabrujućim znakom ocijenila poboljšanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske te je u izjavi Hini izrazila uvjerenje da će Vladine mjere gospodarske politike rezultirati upravo poboljšanjem tog rejtinga i u dogledno vrijeme vraćanjem njegove investicijske razine.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je, naime, dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Potpredsjednica Vlade takvu procjenu analitičara S&P od petka drži iznimno ohrabrujućim znakom, "jer pokazuje da je rejting-agencija prepoznala i pozitivne gospodarske trendove i smanjivanje duga i deficita koji smo postigli, ali i političku stabilnost koju je donijela ova vlada".

"Tehnički, ovo znači da bi agencija u dogledno vrijeme mogla poboljšati i samu ocjenu kreditnog rejtinga", napominje.

Vlada razumije i shvaća ovu ocjenu kao još jedan podstrek ustrajavanju na ekonomskoj politici koju je postavila, a to je, kazala je, "ekonomska politika koja će osnaživati gospodarski rast i istovremeno održavati i jačati stabilnost javnih financija."

Zbog toga su već donesene mjere koje se odnose na porezno rasterećenje, podsjetila je i najavila da će se nastaviti s mjerama ekonomske politike usmjerenima na poboljšanje investicijskog okruženja, smanjivanje regulatornih nameta, smanjivanje neporeznih nameta.

"Sve će to dodatno osnaživati rast, a vodit će se u okviru proračuna koji će zadržati deficit na razini 2016. godine i omogućiti daljnje smanjivanje javnoga duga", dodala je.

Ocjena i naznaka S&P za poboljšanje kreditnog rejtinga potvrđuju i pokazuju da je ustrajavanje na stabilnosti javnih financija i jačanju gospodarskog rasta ispravna politika, naglasila je.

"To je i poruka za sve sudionike društva da sadašnji ekonomski trendovi predstavljaju šansu za hrvatsko gospodarstvo, ali tu šansu moramo iskoristiti na način koji će zadržati fiskalnu stabilnost i način koji se ne smije shvatiti kao priliku za povećanje državne potrošnje", poručila je.

Upravo stoga, istaknula je potpredsjednica, Vlada inzistira na zadržavanju odnosa sa svim društvenim skupinama u okviru financijskih mogućnosti. "To uključuje i sindikate, ali i ravnotežu prema svim drugim socijalnim skupinama", dodala je.

Analitičari S&P-a očekuju nastavak povoljnijih trendova i u 2017. jer je politička neizvjesnost smanjena nakon stabilnijeg rezultata na prijevremenim izborima u rujnu 2016. godine, a Dalić se slaže da je politička stabilnost iznimno važna.

Jer, rekla je na upit Hine, ne smije se zaboraviti da su samo tijekom prve polovine ovo godine rejting agencije najavljivale mogućnost pogoršanja kreditnog rejtinga zbog političke nestabilnosti. "Smanjivanje političke neizvjesnosti koju je donijela Vlada također pridonosi pozitivnijem pogledu na hrvatsko gospodarstvo onih, koji nas gledaju izvana".

U kontekstu političkih tenzija, kad je cijelo društvo bilo fokusirano na nesigurnost i rizike koji su proizlazili iz politike, pozitivni ekonomski trendovi ne mogu postići svoju punu snagu, pojasnila je.

"Tu bitnu političku osnovu smo na određeni način osigurali i upravo ovim ekonomskim politikama koje Vlada najavljuje, strukturnim reformama, namjeravamo dodatno osnažiti gospodarski rast i osigurati njegovu trajnost i stabilnost, ne zaboravljajući da se sve to mora zbivati u okviru održivih financija i smanjivanja duga", istaknula je.

 Uvjerena je da će takva politika rezultirati poboljšanjem kreditnog rejtinga i u dogledno vrijeme vraćanjem njegove investicijske razine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca