Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić o rastu BDP-a: 'Ovo je bolje nego što smo očekivali'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U prvi plan, prema Marićevoj analizi, naviše upada skok investicija, premda još nije poznata njihova detaljna struktura. "Tu je željeznica, ali na prvom mjestu je Pelješki most", rekao nam je Marić

Rast BDP-a od 3,9 % u prvom tromjesečju u odnosu na isti period prošle godine s veseljem su dočekali u Vladi. Ministar financija Zdravko Marić više je puta konstatirao kako je ovoga puta rast na zdravijim osnovama no prije - ranije se, ponešto pojednostavljeno govoreći, zasnivao na gradnji cesta stranim kreditima, što je stvaralo privremen dojam snage i trajnu zaduženost. Danas je stvar, kaže, drugačija.

- Rast BDP-a u svakom je slučaju dobra vijest - rekao nam je Zdravko Marić, dodajući kako je stopa rasta čak bila iznad stanovitih predviđanja. 

- Brojni podaci koji se objavljuju na mjesečnoj razini, ukazivali su na dobre performanse cijelog tromjesečja, ali ovo je ipak bolji rezultat od predviđenog - kaže Marić.

IZNAD PROSJEKA EU Dobra vijest: BDP u 1. kvartalu veći za 3,9% u odnosu na lani
U prvi plan  - prema Marićevoj analizi -  naviše upada skok investicija, premda još nije poznata njihova detaljna struktura. 

- U ovom trenutku još ne možemo vidjeti razdiobu javnih i privatnih investicija. Definitivno se vidi prije svega izgradnja prometne i komunalne infrastrukture. Tu je željeznica, ali na prvom je mjestu, rekao bih, ipak Pelješki most. Slijede ostali segmenti prometne infrastrukture, te komunalna infrastruktura. Lokalna država nastavlja koristiti sredstva koja smo im stavili na raspolaganje preraspodjelom poreza na dohodak, pa imamo jako dobar rast investicija na razni gradova, općina i županija. Tu je i bolja iskoristivost EU fondova - dodaje.

I prometna i komunalna infrastruktura daju doprinos rastu BDP-a no čini se da i privatne investicije, kako kaže Marić, pokazuju dobre performanse. 

- Valja dodati da rast roba i usluga ide preko šest, do sedam posto. Uvoz roba i usluga je negativna stavka, tu ulaze i naša putovanja na skijanje, građevinske usluge izvana, ima i toga ali taj ponder je manje značajan. Generalno gledajući, vodeći kontributori rasta su osobna potrošnja, kreditna aktivnost banaka, još uvijek uočljivi efekti poreznih promjena, investicije, sentimenti potrošača, uz izvoz roba i usluga. S druge strane, uvijek naglašavam da visoka uvozna ovisnost našeg gospodarstva predstavlja stalni poticaj da stalno unapređujemo njegovu strukturu - zaključio je.

Komentari (88)
  • Dakle raseljavanje se isplatilo, euri se prije ili kasnije trose u domovini, a nezaposlenost pala zahvaljujuci Njemackoj i Irskoj :D

    29. 5. 2019,   14:06
  • Znači Kinezi su zaslužni za rast BDP-a ... odoh si naručiti nekaj s eBaya 😀

    29. 5. 2019,   13:53
  • Mene zabrinjava što su svi u zadnje vrijeme iznenađeni, to znači da ne vladaju situacijom.

    29. 5. 2019,   13:55