Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić o snižavanju PDV-a u turizmu: Prerano je za najave

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar turizma Cappelli u jučerašnjoj objedinjenoj saborskoj raspravi o prijedlozima triju turističkih zakona najavio je da će Vlada 2020. smanjiti PDV na turizam, to jest na ugostiteljske usluge

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je, odgovarajući na pitanje novinara o snižavanju stope PDV-a u turizmu koju je jučer najavio ministar turizma Gari Cappelli, kazao da je prerano o tome govoriti ili nešto najavljivati s obzirom da je tek usvojena najnovija porezna reforma.

Marić je u izjavi novinarima uoči predavanja studentima "Fiskalna politika RH i put prema euru" na riječkom Ekonomskom fakultetu podsjetio da je Hrvatski sabor usvojio devet poreznih zakona koji stupaju na snagu s prvim danom iduće godine, kazavši kako je riječ o trećem krugu poreznog rasterećenja.

MINISTAR CAPELLI Vlada će 2020. godine smanjiti PDV na ugostiteljske usluge

- Za sve slijedeće korake će se voditi analize i rasprave i u ovom trenutku ne bih ništa najavljivao ni govorio - rekao je Marić.

Ministar turizma Cappelli u jučerašnjoj objedinjenoj saborskoj raspravi o prijedlozima triju turističkih zakona najavio je da će Vlada 2020. smanjiti PDV na turizam, to jest na ugostiteljske usluge. Izjavio je to odgovarajući SDP-ovu zastupniku Saši Đujiću, kojeg je zanimalo ima li prostora vratiti "nazad" PDV-a u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, s obzirom na to da prihodi od PDV-a rastu a gospodarske su prilike općenito bolje.

 - Ova je Vlada rasteretila gospodarstvo temeljem fiskalnih mogućnosti, u 2020. će smanjiti PDV na turizam, to jest ugostiteljske usluge - poručio je Cappelli.

Marić napominje da porez na dodanu vrijednost (PDV), kao najizdašniji prihod, i onaj koji nas svrstava na sam vrh po udjelu PDV-a u BDP-u u usporedbi s ostalim članicama EU, sigurno otvara prostor "da se i u tom dijelu nešto dodatno napravi".

Na primjedbu novinara da je ministar Cappelli spomenuo smanjenje PDV-a, te znači li ovo da nema podršku Ministarstva financija, Marić je kazao da će Vlada o tome raspravljati te kako ima još puno vremena za to. 

 - Mi iz Ministarstva financija uvijek pokrenemo analize odnosno raspravu za iduću godinu. Ima dovoljno vremena i prostora i biti će razgovora o svim temama, pa tako i toj. Ne bih ništa u ovom trenutku najavljivao, prerano je, tek smo i ove zakone usvojili i oni tek sada stupaju na snagu - rekao je Marić. 

Na pitanje boji li se da bi ta pojedinačna smanjenja ugrozila smanjivanje opće stope PDV-a, Marić je kazao da straha nema, a iako mogu postojati različiti pogledi, Vlada će u konačnici zauzeti jedinstven stav.

S druge pak strane, kaže Marić, svako provedeno porezno rasterećenje i ono koje se planira učiniti, usmjereno je rasterećenju poduzetnika i građana, pa se u okviru fiskalnih mogućnosti traži najbolja kombinacija svih mjera koje se mogu postići.

Komentari (9)
  • Marić o snižavanju PDV-a, qurva o poštenju aj bok

    11. 12. 2018,   14:58
  • Ako se snizi pedevej, u Institutu za staroslavenski i drkanje, Hažeju i preko 10ak tisuća prekobrojnih uhljebljenih neradničkih danguba na ona 3 vlaka koja imamo, Hacu, Šumama, Zavodima za baždarenje, Uoldingovim nadzornicima nadziranja nadzornih koji nadziru farbanje zebri po Zagrebu npr. usfalit će za plaće, regrese, božićnice, naknade i dodatke... a to je u ovom trenutku za vladu krvavo stvarane Države Hrvatske, a koja je poradi toga (uz ultramega korupciju), na začelju svega u EU (i šire), neprihvatljivo.

    11. 12. 2018,   15:48
  • Sramite se...prvo ga podigli/vratili na 25%, a onda niste sigurni da li biste ga spustili na 13%...

    11. 12. 2018,   19:05