Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Neće biti drastičnog poskupljenja cigareta i pića...

None Foto: 24sata.hr

Uoči četvrtog kruga porezne reforme, ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić gost je u studiju 24sata. U razgovoru uživo, proći ćemo sve detalje i nejasnoće najnovijeg prijedloga Vlade

Ministar financija Zdravko Marić pripremio je četvrti krug porezne reforme koja bi trebala smanjiti porezno opterećenje za 3,7 milijardi kuna, ali prvi puta Vlada uvodi i porez na slatka pića, a rastu nameti i na duhan i alkohol. 

- Mi već sad imamo oporezivanje alkohola, bezalkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina. Konkretno, kod bezalkoholnih pića imamo fiksni udio trošarine u određenoj količini, na 100 litara 40 kuna. Mi smo gledajući iskustva u Hrvatskoj, prateći trendove i svjetsku praksu drugih zemalja, sjeli sa Carinskom službom, koja je tu uz Poreznu upravu, i radili izračune. A  konkretni izračuni će biti znani kad budemo išli u javnu objavu - poručio je ministar financija u ponedjeljak Zdravko Marić u studiju 24sata.  

Na nekoliko ponovljenih konkretnih pitanja, nije želio otkriti koliko će poskupiti žestoka alkoholna pića, bezalkoholna pića i duhan, duhanske prerađevine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić zalaže se za maksimalno poskupljenje, za 100 posto, no Marić ističe kako to ipak nije moguće. 

- Iz poreznog aspekta, Ministarstva financija, konkretno kod duhana, ne možemo zanemariti i element tržišta. Razumijem elemente kolege Kujundžića, ali takav prijedlog iz Ministarstva financija sigurno nikada ne bi došao jer mi ne smijemo zanemariti aspekt hrvatskog društva i gospodarstva. Sigurno neće doći do nekakvog drastičnog poskupljenja koji bi značili poremećaj tržišnih okolnosti. Ukupna cijena ne ovisi samo o nama, mi propisujemo iznos trošarina - rekao je Marić. 

Što se tiče poskupljenja bezalkoholnih pića, naveo je kako bi efekt toga mogao biti oko 100, 150 milijuna kuna.

Na pitanje slijedi li nam nakon šećera i porez na fast food, masno, uvođenje kompletnog zdravog poreza, Marić je istaknuo kako će vidjeti. 

- U zdravstvenom sustavu je prevencija puno jeftinija i isplativija nego sanacija. Još je prerano govoriti. Ne može porezni sustav riješiti sve probleme, ali mora dati svoj doprinos, kao sad - rekao je. 

Na najavu četvrtog kruga poreznog rasterećenja bilo je i brojnih kritika.

- Super da ima kritika, ja svaku shvaćam pozitivno. Dokle god mi pričamo o smanjivanju poreza i rasterećenju, puno nam je bolje i ugodnije nego da pričamo o uvođenju novih poreza, podizanju postojećih. U ovom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi, uvijek ću prvo dignuti ruku za smanjivanje poreza nego za povećanje državne potrošnje  - istaknuo je.

Na pitanje zašto se išlo tako skromno u ovo rasterećenje od 3,7 milijardi kuna, prijeti li nam nešto sa strane, primjerice gubitak arbitraže INA-Mol, noi Uljanik ili slično, Marić je naglasio kako su jedno želje, a drugo mogućnosti.

Zagreb:  Konferenciju na temu sindikalnih pogleda na èetvrti krug porezne reforme SINDIKATI 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

- Nije stvar apetita, volje i želja. Nema tog koji ima veću želju za rasterećenjem poreza od mene, vjerujte mi. Ali u isto vrijeme imate pitanje kolike su vam mogućnosti. Ne možemo mi tu otići predaleko pa ugroziti sve urađeno do sad. Prije pet godina pitajte poslodavca, građanina, koji je bio prvi problem Hrvatske - nestabilne javne financije. I mi to uspijemo riješiti. Ali imamo nekakve limite - istaknuo je.  

Na pitanje je li mjera za mlade kojom zaposleni do 25. godine neće plaćati porez na dohodak, a oni do 30. godine će plaćati 50 posto diskriminatorna, Marić poručuje kako nije. 

- Ne, naravno da ima takvih povika i naravno da je legitimno pravo da netko to propituje. Nismo mislili da ćemo poreznim sustavim riješiti problem demografije,  ali smo gledali dati neki doprinos. Pritisak je iseljavanja i mi smo se sad odlučili na ovakvu mjeru da otvorimo prostor da se kaže da i porezni sustav daje mladima doprinos za stimulans i da ostanu - istaknuo je. 

IZRAČUN: ŠTO JE MARIĆ SKUHAO? Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja

Podsjetio je kako je prosječna neto plaća u zadnje tri godine porasla za 15,4 posto, a najviše onima s najnižim dohodcima. Dodao je kako je u brojnim djelatnostima ona rasla isključivo zbog nedostatka radne snage. Naglasio je kako je ova Vlada poslodavcima dala mogućnost da svojim zaposlenicima isplate i više od 1000 kuna. 

Koalicijski partner HNS smatra da je ovo dobro, ali nedovoljno, no Marić ponavlja kako bi i on prvi predložio jače zadiranje da ima mogućnosti. 

- Sve će se raspraviti, ovi prijedlozi idu u javnu raspravu i svatko može dati svoj komentar - istaknuo je. 

Komentari (166)
  • Ne trosi narod otrov iz obijesti. I ja bih pio kokosovo mlijeko, jeo lososa, pio 100% sok, ali odakle.? Mislim da vlada tapka u magli a svaku promjenu koju donesu je pogodujuca za bogate, diskriminirajuca za siromasne i svakoko nesuvisla sto je nadam se gura u ponor.

    29. 7. 2019,   13:13
  • Naravno da neće biti drastičnog povečanja cijena cigareta,onda bi ljudi prestajali pušiti iz financijskih razloga,a to vama nije u interesu .Vama je važno da se državna kasa puni, to sa zdravljem blage veze nema.Kako vas nije sram ???

    29. 7. 2019,   13:34
  • Pažljivo sam slušao snimak razgovora Pandžića i ministra Marića, moj glavni dojam je ........dobro je da ministar nije popustljiv prema rastrošnom balkanskom mentalitetu i više puta je naglasio, ......moj dida bi rekao "ispruži se koliko ti je dug pokrivač". Uistinu vrijedna i pametna maksima.

    29. 7. 2019,   18:55