Obavijesti

News

Komentari 166

Marić: Neće biti drastičnog poskupljenja cigareta i pića...

Marić: Neće biti drastičnog poskupljenja cigareta i pića...
1

Uoči četvrtog kruga porezne reforme, ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić gost je u studiju 24sata. U razgovoru uživo, proći ćemo sve detalje i nejasnoće najnovijeg prijedloga Vlade

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić pripremio je četvrti krug porezne reforme koja bi trebala smanjiti porezno opterećenje za 3,7 milijardi kuna, ali prvi puta Vlada uvodi i porez na slatka pića, a rastu nameti i na duhan i alkohol. 

- Mi već sad imamo oporezivanje alkohola, bezalkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina. Konkretno, kod bezalkoholnih pića imamo fiksni udio trošarine u određenoj količini, na 100 litara 40 kuna. Mi smo gledajući iskustva u Hrvatskoj, prateći trendove i svjetsku praksu drugih zemalja, sjeli sa Carinskom službom, koja je tu uz Poreznu upravu, i radili izračune. A  konkretni izračuni će biti znani kad budemo išli u javnu objavu - poručio je ministar financija u ponedjeljak Zdravko Marić u studiju 24sata.  

Na nekoliko ponovljenih konkretnih pitanja, nije želio otkriti koliko će poskupiti žestoka alkoholna pića, bezalkoholna pića i duhan, duhanske prerađevine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić zalaže se za maksimalno poskupljenje, za 100 posto, no Marić ističe kako to ipak nije moguće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz poreznog aspekta, Ministarstva financija, konkretno kod duhana, ne možemo zanemariti i element tržišta. Razumijem elemente kolege Kujundžića, ali takav prijedlog iz Ministarstva financija sigurno nikada ne bi došao jer mi ne smijemo zanemariti aspekt hrvatskog društva i gospodarstva. Sigurno neće doći do nekakvog drastičnog poskupljenja koji bi značili poremećaj tržišnih okolnosti. Ukupna cijena ne ovisi samo o nama, mi propisujemo iznos trošarina - rekao je Marić. 

Što se tiče poskupljenja bezalkoholnih pića, naveo je kako bi efekt toga mogao biti oko 100, 150 milijuna kuna.

Na pitanje slijedi li nam nakon šećera i porez na fast food, masno, uvođenje kompletnog zdravog poreza, Marić je istaknuo kako će vidjeti. 

- U zdravstvenom sustavu je prevencija puno jeftinija i isplativija nego sanacija. Još je prerano govoriti. Ne može porezni sustav riješiti sve probleme, ali mora dati svoj doprinos, kao sad - rekao je. 

Na najavu četvrtog kruga poreznog rasterećenja bilo je i brojnih kritika.

- Super da ima kritika, ja svaku shvaćam pozitivno. Dokle god mi pričamo o smanjivanju poreza i rasterećenju, puno nam je bolje i ugodnije nego da pričamo o uvođenju novih poreza, podizanju postojećih. U ovom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi, uvijek ću prvo dignuti ruku za smanjivanje poreza nego za povećanje državne potrošnje  - istaknuo je.

Na pitanje zašto se išlo tako skromno u ovo rasterećenje od 3,7 milijardi kuna, prijeti li nam nešto sa strane, primjerice gubitak arbitraže INA-Mol, noi Uljanik ili slično, Marić je naglasio kako su jedno želje, a drugo mogućnosti.

'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'
'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

- Nije stvar apetita, volje i želja. Nema tog koji ima veću želju za rasterećenjem poreza od mene, vjerujte mi. Ali u isto vrijeme imate pitanje kolike su vam mogućnosti. Ne možemo mi tu otići predaleko pa ugroziti sve urađeno do sad. Prije pet godina pitajte poslodavca, građanina, koji je bio prvi problem Hrvatske - nestabilne javne financije. I mi to uspijemo riješiti. Ali imamo nekakve limite - istaknuo je.  

Na pitanje je li mjera za mlade kojom zaposleni do 25. godine neće plaćati porez na dohodak, a oni do 30. godine će plaćati 50 posto diskriminatorna, Marić poručuje kako nije. 

- Ne, naravno da ima takvih povika i naravno da je legitimno pravo da netko to propituje. Nismo mislili da ćemo poreznim sustavim riješiti problem demografije,  ali smo gledali dati neki doprinos. Pritisak je iseljavanja i mi smo se sad odlučili na ovakvu mjeru da otvorimo prostor da se kaže da i porezni sustav daje mladima doprinos za stimulans i da ostanu - istaknuo je. 

Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja
Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja

Podsjetio je kako je prosječna neto plaća u zadnje tri godine porasla za 15,4 posto, a najviše onima s najnižim dohodcima. Dodao je kako je u brojnim djelatnostima ona rasla isključivo zbog nedostatka radne snage. Naglasio je kako je ova Vlada poslodavcima dala mogućnost da svojim zaposlenicima isplate i više od 1000 kuna. 

Koalicijski partner HNS smatra da je ovo dobro, ali nedovoljno, no Marić ponavlja kako bi i on prvi predložio jače zadiranje da ima mogućnosti. 

- Sve će se raspraviti, ovi prijedlozi idu u javnu raspravu i svatko može dati svoj komentar - istaknuo je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a