Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Platit ćemo 400 do 500 mil. kuna jamstava za Uljanik

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar Marić rekao je da će Vlada učiniti sve da jaružalo uspije spasiti protestiranja jamstava budući da je ono u visokoj fazi dovršenosti, oko 80 posto.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" kako će u nekoliko sljedećih tjedana država platiti 400 do 500 milijuna kuna jamstava za Uljanik, ali i da će Vlada učiniti sve da ne dođe do protestiranja jamstva za jaružalo u iznosu od gotovo milijardu kuna. 

Na pitanje ima li nade za Uljanik i 3. maj, budući da belgijski naručitelj jaružala traži povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate, te koliki je to teret za proračun, Marić je kazao da je izloženost države prema glavnicama Uljanikovih kredita originalno bila 4,3 milijarde kuna, ali da se taj dio povećava za kamate, pa je taj iznos zaokružio na 4,5 milijarde kuna.

SUD U PAZINU ODLUČIO Odgodili stečaj Uljanika: 'Imate 15 dana da deblokirate račun'

"Od toga je veći dio plaćen, dio u 2018., a preostali početkom ove godine, sve skupa 3,1 milijardu kuna", naglasio je Marić dodavši da su prije jaružala belgijskog naručitelja protestirana još neka jamstva tako da u tjednima koji slijede očekuje dodatnih 400 do 500 milijuna kuna plaćanja.  

Naglasio je, međutim, da će Vlada učiniti sve da jaružalo uspije spasiti protestiranja jamstava budući da je ono u visokoj fazi dovršenosti, oko 80 posto.

"Avansna sredstva su očito potrošena i tu je bila potreba i spremnost Vlade da se jedan dodatni dio još i investira kako bi se spasio ukupni iznos tih jamstava, a govorimo o oko 950 milijuna, gotovo milijardu kuna", kaže Marić istaknuvši da razgovori s naručiteljem oko tog problema još uvijek nisu završeni.  

BORIS CEROVAC Uljanik ima dvije opcije: Stečaj ili jamstva i ponovno odgađanje

Zamoljen za komentar Eurostatova izvješća prema kojemu je Hrvatska u 2018. godini ponovno ostvarila višak proračuna konsolidirane opće države od 0,2 posto ili 758 milijuna kuna, Marić ističe da to svjedoći o stabilnosti javnih financija.

"Ono što je jučer objavljeno o Hrvatskoj još je jedno veliko priznanje i u međunarodnim, ali i domaćim krugovima i potvrda da su javne financije stabilne, u smislu da su konsolidirane. Ovo je treća godina za redom gdje se javni dug smanjuje, on je sada na razini 74,6 posto BDP-a, što znači da je u tri godine, od kraja 2015. do kraja 2018., smanjen za u prosjeku tri postotna boda godišnje, a  što nas svrstava u sam vrh u smislu smanjivanja putanje javnog duga", smatra ministar naglasivši da višak proračuna obuhvaća sve razine.

Nedavno podizanje investicijskog rejtinga države na investicijsku razinu po njemu bi moglo privući mnoge dobre investitore koji do sada nisu mogli investirati u našu zemlju budući da im je njihov zakon priječio da ulažu u zone ispod investicijskog rejtinga.

Komentari (16)
  • Mislim da stanovništvo ove države treba podignuti kaznenu prijavu protiv cijele vlade.

    24. 4. 2019,   10:50
  • Nesposobna banda bez obraza...

    24. 4. 2019,   10:36
  • Tako rade luđaci koji neznaju organizirati proizvodnju, lopovluk jeuništio kompletnu industriju u Hrvatskoj. Političke strukture postavljale su uprave u brodogradilištima, umjesto uspješne proizvodnje organizirana je uspješna pljačka, jer nije do radnika i njihova znanja,jer radnici su traženi od stranih pametnih menedžera i lako se zaposle,jer su vrijedni i znaju raditi. Ovo je poraz Hrvatskog intelektualnog,moralnog, tehnološkog embecilizma uz moto ako ništa neznaš, znaš ono što ti je u tribalno-plemenskim genima a to je krađa,razbojništvo,laž,prevara...

    24. 4. 2019,   10:34