Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Provjerit ćemo troškove svih državnih tvrtki i agencija

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo državne mirovine odlučilo je provjeriti kakvo je stanje u državnim tvrtkama te je od 49 strateških tvrtki zatražilo podatke o troškovima od 2010. do kraja 2016.

Nakon slučaja s isplatama dnevnica, Ministarstvo državne mirovine odlučilo je provjeriti kakvo je stanje u državnim tvrtkama te je od 49 strateških tvrtki zatražilo podatke o troškovima od 2010. godine do kraja prošle godine, jer određene informacije nedostaju, objavio je u subotu u središnjem Dnevniku HRT.

Najavljeno je da će Ministarstvo isti zahtjev poslati idući tjedan i u državne agencije.

Popis zaloga na nekretninama, troškova reprezentacije, službenih putovanja, odvjetničkih usluga, otpremnina, donacija, bonusa i stimulacija članovima Uprave - trgovačka društva moraju predati do 24. ožujka.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se to pokazalo nužnim "s obzirom na sve izraženije otuđivanje uprava i nadzornih odbora od države kao vlasnika, ali i sve izraženijeg neformalnog utjecaja na poslovne odluke tih društava".

Podsjetio je kako "smo svjedočili zahtjevima za više milijunske bonuse u Hrvatskim šumama i tvrtki APIS IT, kraljevskim otpremninama u HBOR-u i Hrvatskim željeznicama". No, ustvrdio je Marić, još je slučajeva o kojima se malo zna - kao na primjer stotine nepotrebnih putovanja na kongrese.

Država kao vlasnik mora pokazati odgovornost, istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić u izjavi za HRT.

U Mostu podržavaju takve analize. Smatram da imamo dovoljno vremena, tri i pol godine još ispred nas i da se to apsolutno mora napraviti,  istaknuo je Božo Petrov.

SDP je najavio da će podržati ministra Marića, ali pod jednim uvjetom - da se vremenski proširi na zadnjih 10 godina. Da ne ispadne da se želi politički obračunavati s upravama koje je postavila naša Vlada, nego da stvarno pogleda što se događalo u 10 godina pa da usporedimo, rekao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

No, ministar Goran Marić smatra da je sedam godina optimalno vrijeme. Ne možemo se vraćati 25 godina unatrag, a ni zadnje tri godine ne bismo dobili prave pokazatelje. Zato mislimo da je 7 godina, od 2010.-2016. dovoljna baza podataka na osnovi koje će se moći donositi racionalne, zdrave odluke, istaknuo je.

 

Komentari (68)
  • Kreni o Hrvatskih šuma i Pavelića !!! i Usput kako državna poduzeća mogu imati menađere i tajne plaće ??? Koji su to bogom dani ljudi da su nedodirljivi ????

    11. 3. 2017,   21:50
  • http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-rajski-zivot-u-agenciji-za-civilno-zrakoplovstvo-od-svake-avionske-karte-za-inozemstvo-njima-ide-137-eura-evo-kako-trose/1194995/ Neka krenu iz Vukovarske gdje je smještena Hrvatska agencija za zračni promet(CCAA). Plaćaju Gojčeti 18000 eura mjesečni najam u Almeriji.Htjeli kupiti avion od 90 milijuna kuna, U Agenciji, koja je osnovana 2007., a s radom je započela 2009., zaposleno je 75 djelatnika. Prosječna bruto plaća im je 22 tisuće kuna. Unajmljuju gotovo 1400 metara četvornih poslovnih ureda u zgradi Almeria u Vukovarskoj ulici za što godišnje plaćaju 2,7 milijuna kuna. Ne financiraju se iz državnog proračuna nego ubiru naknade od prodanih zrakoplovnih karata. Tako od svake avionske karte koju građani kupe kada lete u inozemstvo agencija dobije 1,37 eura! Također ubiru naknade od prevezenog tereta, a jednim dijelom i od naplate korištenja hrvatskog zračnog prostora. Iz parafiskalnih nameta tako godišnje uprihoduju 60-ak milijuna kuna, od čega čak 20 milijuna kuna ode na plaće zaposlenika, a još 670 tisuća kuna na honorare vanjskim suradnicima. Agencija koristi i šest službenih vozila u leasingu, a na reprezentaciju godišnje potroše nešto manje od 220 tisuća kuna. Direktor agencije, Omer Pita, kao i njegovi najbliži suradnici uspjeli su nekim čudom izbjeći škare ministra uprave Arsena Bauka , tako da se iz nekog razloga njihovi koeficijenti za sada nisu mijenjali. Pitina plaća tako sada iznosi oko 23 tisuće kuna neto.

    11. 3. 2017,   22:24
  • I što će biti s otkrićima..hoće li morati vratiti novac koju su ne zakonski uzeli????

    11. 3. 2017,   22:43