Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić tvrdi: Osporit ću odluku Povjerenstva za sukob interesa

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo je odlučilo kako su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

Marić je novinarima izjavio kako je jučer bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo za Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima.

Zagreb: Amsterdamska koalicija o mirovinskoj reformi KOMENTIRALI SUKOB INTERESA Amsterdamska koalicija oštro: Marić se mora zahvaliti i otići!

- Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku, jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jedno potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja - istaknuo je.

Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Naime, Povjerenstvo je u ponedjeljak odlučilo kako su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokora, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

Zagreb: Sabor raspravlja o sudskim pristojbama 'MINISTAR NEĆE DATI OSTAVKU' Bačić o prozivanju Marića: 'Što se babi htilo, to se babi snilo...'

Uložit ću prigovor jer je moj predmet objedinjen s drugima

- Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam iz kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da niti jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao, nego sam na njih dolazio na poziv - poručio je Marić.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu TOMISLAV KLAUŠKI Presuda Zdravku Mariću i Dalić značajnija je nego što se misli

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio 'nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem'.

- Moj angažman na tim sastancima je bio u preliminarnoj fazi kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema - naglasio je.

Upitan je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, o čemu su u posljednje vrijeme nagađa u hrvatskoj javnosti, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari.

- Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama - rekao je ministar.

 Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar, nego i kao građanin.

 

Komentari (63)
  • Ono jučer je bilo bajanje a ne proces utemeljen na propisanom postupku. Svatko za svakoga može imati dojam da je ovakav ili onakav. Upravo smo to jučer imali priliku vidjeti. Martina je dva sata argumentirala baš svaki detalj oko krize Agrokora no likovi koje postupak ne obavezuje da prate dokaze već gledaju kakvu će osobno sliku u javnosti ostaviti izbalegali su ovog čudnovatoga kljunaša od odluke. Fuj!

    4. 12. 2018,   15:27
  • s aspekta borca pravde moram konstatirati konstataciju da gospodin marić, prvookrivljeni nije pod nikakvim slučajem zapao u utjecaj loših ilegalnih sila...

    4. 12. 2018,   16:24
  • Prvi ministar financija koi pokusava nesto da napravi. Trudi se, uvodi porezne olaksice, podize minimalac, sto je uvjet za daljnji napredak. Ipak to nekom smeta, zeli to pod svaku cjenu da zaustavi, nekom ne odgovara da se stanje pocme popravljat. Nedaj se Maricu i ocekujem jos koi potez da se gradjanima olaksa zivot.

    4. 12. 2018,   15:40