Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić u Bruxellesu: Moguće su sitne dorade porezne reforme

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neke pojedinosti u predloženoj poreznoj reformi možda se mogu još malo poboljšati, ali u cjelini reforma treba ići kako je predložena, izjavio je Zdravko Marić

Neke pojedinosti u predloženoj poreznoj reformi možda se mogu još malo poboljšati, ali u cjelini reforma treba ići kako je predložena, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

 Ministar Marić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a, nije želio odgovoriti što će se dogoditi ako porezna reforma ne prođe u predloženom obliku.

 "To su sve hipotetska pitanja. Pričekajmo proceduru koja slijedi. Za ovaj tjedan smo predvidjeli da ide na sjednicu vlade, a onda u saborskoj proceduri očekujemo dinamičnu raspravu. U skladu s tim komentarima, siguran sam da možda još možemo malo poboljšati određene stvari, ali u globalu porezna reforma ide ovakva", rekao je Marić.

 Na upit hoće li se povećavati minimalna plaća, Marić je odgovorio da se to ne rješava poreznom reformom i poreznom politikom, nego u okviru drugih zakona.

 Na pitanje što očekuje od ekonomskih prognoza koje će u srijedu objaviti Europska komisija, Marić je izrazio optimizam, ističući da je prvi put u povijesti nominalno smanjen javni dug, a deficit sveden na nisku razinu.

 "U svakom slučaju stopa rasta od 2,5 posto nakon šest godina recesije je dobra, ali nije dovoljna da bismo bili zadovoljni. Nama trebaju stope rasta debelo iznad tri posto, koje će početi generirati nova radna mjesta", rekao je Marić.

 Dodao je da je, dugoročno gledajući, vladin cilj podići potencijalne stope rasta te da tome može pomoći i smanjivanje poreznih opterećenja kakvo je predloženo poreznom reformom.

Komentari (82)
  • Znači, siromašni će biti još siromašniji a bogati još bogatiji.

    8. 11. 2016,   20:59
  • Samo jedan primjer vezan za "cjelovitu poreznu reformu".... Podizanjem stope PDV-a ugostiteljstvu, iz turizma će se preliti 2 mlrd kuna u poljoprivredu. Treba li podsjećati tko je glavni i najveći poljoprivrednik i korisnik poticaja, subvencija (itd) u zemlji? Ili ovo da će se plaćati porez na prvu nekretninu, a neće za drugu, treću, petu. Dalje, poskupljuju jeftini auti, pojeftinjuju oni skupi i luksuzni. Najniža stopa PDV-a od 5 % ide gore na 12 % pa će poskupiti kruh, mlijeko, lijekovi, knjige i to. Jebiga, jedite kolače, crknite što prije, a knjige vam ne trebaju.

    8. 11. 2016,   19:16
  • Uvedi porez na djecu

    8. 11. 2016,   19:08