Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Sam sam platio kartu. Svojih se prijatelja ne odričem

None Foto: 24sata/24sata

Ministar Zdravko Marić u četvrtak je novinarima rekao kako nije dobio ulaznice za SP u Rusiji od poduzetnika Jollyja. Na pitanje ima li račune za pokazati, rekao je da je prošlo dosta vremena, ali da neke ima

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade u četvrtak je novinarima govorio o putovanju u Rusiju na jednu od utakmica naše nogometne reprezentacije na kojoj je bio sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, koji je u fokus javnosti došao zbog luksuznog automobila u dvorištu ministrice EU fondova Gabrijele Žalac. Na pitanje novinara je li od njega dobio kartu, rekao je da nije. Što se tiče računa, Marić je istaknuo da je već prošlo dosta vremena, ali da neke bankovne izvode ima.

MINISTRA NOSIO NA RAMENIMA Stojanović o Mariću: Stari smo mi prijatelji, išli smo u Rusiju

Na pitanje je li svjestan da se radi o mogućem sukobu interesa, obzirom da se radi o poklonu većem od 500 kuna ukoliko je dobio ulaznicu, odgovorio je da jest. 

- Svjestan sam ja toga svega, nemojte se ništa brinut po tom pitanju. Prijavio sam sve u imovinskoj kartici. Neko vrijeme je prošlo od utakmice, ali postoje neki bankovni izvidi, pa ih mogu, naravno, pokazati - rekao je Marić dodavši kako Jolly nije platio nikakve troškove u Rusiji. 

Spomenuo je i kredit HBOR-a koji je Jolly dobio za gradnju hotela, a za kojeg je Marića SDP-ov Gordan Maras optužio za pogodovanje. 

- Prema mojim saznanjima, zahtjev je podnesen i prije nego sam ja postao ministar financija i došao na funkciju u nadzorni odbor HBOR-a. HBOR je banka, ima svoje procedure, stručne službe, kreditni odbor, rizike, uprave i onda dolazi na NO. Kredit je odoboren uz suglasnost NO, čini mi se, u prvoj polovici 2016., sve procedure su ispoštovane, trišna kamatna stopa, plasman odobren prema svim pravilima struke i nakon toga dolazi do zahtjeva za prijevremnu otplatu tog kredita zato što je dobio povoljnije uvjete od komercijalne banke, što je sam rekao. Platio je naknadu za prijevremeni otkup kredita - istaknuo je i naglasio:

-  Svi moji prijatelji, poznanici koje sam imao prije mandata i koje ću imati i poslije, dobro znaju da od mene bilo kakve takve vrste usluga nikad nisu tražili niti bi tražili. Nikad se niti jednog od svojih prijatelja nisam niti hoću odricati

Podsjetio je i na napade zbog kredita Agrokoru. 

- Koliko je bilo medijske prašine i napada na mene zbog kredita Agrokoru, od prvog dana sam govorio da je taj kredit adekvatno pokriven i to je pokazao cijeli ova tijek i proces - rekao je.

Na pitanje je li zbog ove priče s kartama za utakmicu i mogućeg sukoba interesa bliže izlasku iz Vlade, o čemu se već neko vrijeme špekulira, Marić je znakovito odgovorio. 

- Puno puta sam o tome govorio i bit će prilike o tome razgovarati. Ima vremena - sa smješkom je poručio.

Komentari (92)
  • Ukoliko je karta vrednija od 500 kn.... onda je sve jasno

    21. 3. 2019,   09:13
  • Tajkun dobije bezpovratna sredstva iz eu...ministrica mercedes , a maric karte i ....?

    21. 3. 2019,   09:01
  • Znamo, Mariću, da si ti svjestan svega. Bio si svjestan i onoga što se događalo u Agrokoru. "Samo o tome ne sme da se priča". Ne da Partija.

    21. 3. 2019,   08:54