Obavijesti

News

Komentari 26

Marić: Zadržavanje cijene plina neće ugroziti poslovanje HEP-a

Marić: Zadržavanje cijene plina neće ugroziti poslovanje HEP-a
1

Kada pogledate sve karike u lancu koje participiraju u cijeni plina, otkrijete da je moguće doći do ovakvog rezultata. Nema tu nikakvog politikanstva i kupovine vremena, tvrdi Marić

VIDEO

Zadržavanje cijene plina za građane na dosadašnjoj razini neće ugroziti poslovanje HEP-a, niti je Vlada odluku o tome donijela iz politikantskih razloga, jer je tek na početku mandata, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić.

Nakon višednevnih konzultacija, Vlada je u utorak utvrdila da će cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina (HEP) dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za kupce iz kategorije kućanstvo u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka 2018. godine iznositi 0,1809 kuna po kilovatsatu (kn/kWh) te je poručila da temeljem te odluke cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista.

Na pitanje hoće li nepromijenjena cijena plina ugroziti poslovanje HEP-a, Marić je u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži prvog" kazao: "Neće se ugroziti poslovanje HEP-a. Premalo je vremena da elaboriram sve ono što smo prolazili posljednjih dana, ali to je jedan od pokazatelja da kad prionete poslu kako treba, kada pogledate sve karike u lancu koje zapravo participiraju u konačnoj cijeni plina, zapravo otkrijete da je moguće doći do ovakvog rezultata. Naravno, ako se razumno upravlja tim sustavom. Nema tu nikakvog politikanstva i kupovine vremena".

Na pitanje novinara što će biti sa cijenom plina 2018. godine, ministar je rekao da će se o tome razgovarati, dodavši da je Vlada na samom početku mandata te da ovo nisu mjere koje su donesene na kraju mandata,  kako su radile prijašnje političke opcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvrnuvši se na u utorak objavljen podatak o snažnom rastu BDP-a, kazao je da rast gospodarstva treba biti povod za nastavak reformi i to ne samo u ovoj nego i u godinama koje slijede.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. To je deveto tromjesečje zaredom da gospodarstvo raste, a ujedno i najveći zabilježeni rast od četvrtog tromjesečja 2007. godine.

"Sigurno da ćemo nastaviti s implementacijom onih mjera za koje smatramo da su nužne. Uz poreznu reformu, u ovom trenutku sigurno da je fokus na načinu olakšavanja poslovanja jer smatramo da je to jedini ispravan put", rekao je Marić, osvrnuvši se i na demografske izazove, kao i na izazove u mirovinskom sustavu gdje ne samo da postoji nepovoljan omjer broja zaposlenih i broja umirovljenika, nego je i prosječna mirovina ispod 40 posto prosječne plaće.

Fokus ove Vlade je na gospodarskom rastu i olakšavanju poslovanja kako bi se stimulirali gospodarstvenici, međutim strukturne reforme ne mogu se donositi preko noći, već im je potrebno sustavno i temeljito pristupiti, istaknuo je između ostaloga Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a