Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić o sukobu interesa: Nije ni bitno što sam koristila Hotmail

None Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Ministar financija Zdravko Marić i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić svjedoče pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog afere Hotmail

Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa započela je u ponedjeljak u podne, a na njoj će, uz ostalo, Povjerenstvo donijeti odluku o ministru financija Zdravku Mariću te o bivšoj ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, javlja N1

Ministar financija došao je svjedočiti pred Povjerenstvom, dok je Martina Dalić, iako pozvana na svjedočenje, odlučila pismeno se očitovati.

Povjerenstvo ispituje je li se Marić kao bivši zaposlenik Agrokora našao u sukobu interesa. Na temelju objave iskaza Martine Dalić Uskoku na portalu N1 Povjerenstvo je obnovilo postupak. Pitanje je na koliko je sastanaka, na kojima se raspravljalo o Agrokoru, bio Marić, a rekao je da se kao bivši zaposlenik koncerna izuzeo.

Zdravko Marić je u pismenom očitovanju poručio da ostaje pri ranijem iskazu. Tvrdi kako se nije izjašnjavao na sastancima niti se aktivno uključio u rješavanje krize u Agrokoru. Martina Dalić je, uz pismeno očitovanje, priložila i svoju nedavno objavljenu knjigu Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma. 

Povjerenstvo pak smatra da je Marić redovito sudjelovao na sastancima neformalne grupe, nije imao samo ulogu predstavnika resora, nego puno širu ulogu na sastancima. Smatraju i kako je aktivno sudjelovao u rješavanju krize u Agrokoru. 

- Nisam mislio da ću nakon prošlog iskaza ponovno sjediti tu pred vama - rekao je Marić. 

Pozorno sam slušao izlaganje. Mogu kratko prokomentirati da u nemalom broju citiranja i tumačenja iskaza pojedinih sudionika svih ovih sastanaka sam poprilično ostao zatečen. Ostavit ću samome sebi na raspravu i razmišljanje zašto je netko na taj način iznosio informacije koje su lako provjerljive, a dobrim dijelom nisu na snazi i nisu istinite, poglavito mene kao operativnog kontakta radne skupine - rekao je Marić i dodao: 'Želim opovrgnuti informacije koje su se pojavile u javnom prostoru da sam zatajio neke sastanke na kojima sam bio nazočan, a o kojima se nisam očitovao na prethodnom Povjerenstvu'.

- Ostajem pri svojim pisanim očitovanjima, u smislu da se nisam aktivno uključivao u rješavanje problema u koncernu Agrokor niti sam sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka ili zaključaka niti sam se na bilo koji drugi način uključio u rješavanje problema u koncernu Agrokor - rekao je. 

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, nakon što je ljetos objavljen dio iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u vezi afere Hotmail, obnovilo postupak protiv ministra financija. 

Dalić: Adresu Hotmail koristim već 10 godina 

Nakon Marića, pred Povjerenstvo je stigla i Martina Dalić. Ona je u svom pismenom iskazu napisala da predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, treba biti izuzeta od odlučivanja u predmetu Agrokor jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca. Nadalje, Dalić je napisala i da Matić, Ramljak i Korunić nisu njezini prijatelji, a da Bricelja i Besaka nikada ranije nije upoznala. 

Dalić je u očitovanju pred Povjerenstvom također spomenula da je irelevantno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala. 

- Tu adresu koristim više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristim - stoji u očitovanju. 

Komentari (87)
  • Naprijed Živi Zid vaših glasača je sve više svakim danom !!!! Ovi od početne Švicarske od nas napraviše Ugandu !!!!!!!

    3. 12. 2018,   13:41
  • što vidim-ne vidim , što čujem - ne čujem .. vjerodostojno..

    3. 12. 2018,   13:16
  • Zar još morate puniti svoje račune i prodavati državu ?! Zar vam nije pokazatelj da morate odustati sa vlasti velika masa ljudi koja vas je prokljuvila za koga radite i da smo vam zadnja rupa na svirali ?!

    3. 12. 2018,   13:11