Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić: Želimo li održivi rast, investicije moraju biti ključne

Osobna potrošnja uvijek je jedan od jačih pokretača rasta u Hrvatskoj, no treba staviti naglasak na investicije i izvoz roba i usluga, kazao je ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić uoći sjednice Vlade novinarima je komentirao projekcije HNB-a o gospodarskom rastu.

- Blago su korigirali projekcije na tragu podataka za treće tromjesečje, i dalje je na razinama decimalnih mjesta. Većina ekonomista je na istom tragu, razlikujemo se u kompoziciji rasta, ali vidjet ćemo kako će godina završiti. Projekcije su Vlade i drugih su kredibilne - rekao je Marić. 

Kazao je i da ako stopa rasta ne ubrzava, ne znači da stagnira. 

- Naša projekcija je nešto ispod 3 posto, nešto sporije nego 2017. Osobna potrošnja uvijek je jedan od jačih pokretača rasta u Hrvatskoj, no treba staviti naglasak na investicije i izvoz roba i usluga, no efekti porezne reforme su sigurno vidljivi - kazao je Marić.  

- Ako želimo održivu stopu rasta, a želimo, investicije moraju biti jedan od ključnih pokretača uz izvoz roba i usluga - rekao je ministar. 

Osvrnuo se i na komentar da cijene rastu, a plaće ne. 

- Inflacija se nakon dvije, tri godine vratila u pozitivnu zonu i ključan je odnos prema plaćama. Što se tiče Vlade, naša politika plaća je vrlo oprezna, plaća treba pratiti kretanja produktivnosti rada u Hrvatskoj. Sinergijskim djelovanjem poslodavaca i Vlade trebamo ići prema povećanju plaća - zaključio je Marić. 

Upitan o stanju u Hrvatskom nogometnom savezu, Marić je rekao kako on na to gleda iz perspektive strastvenog navijača i sportaša. 

- Podržat ću sve dobre i kontruktivne prijedloge za dobrobit sporta, ali ne bih ulazio u detalje oko HNS-a - kazao je. 

Komentari (9)
  • Hahahahahaha +++++

    21. 12. 2017,   12:36
  • Maricu naraste meni kukumar prije nego ti ga zabijem u čmarnjak

    21. 12. 2017,   16:45
  • sve muti izokrece ,misli da smo mi ovce,,

    21. 12. 2017,   12:29