Obavijesti

News

Komentari 217

Marija Pejčinović-Burić nova je glavna tajnica Vijeća Europe

Marija Pejčinović-Burić nova je glavna tajnica Vijeća Europe
6

Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi. Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet, rekla je Pejčinović-Burić

VIDEO

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić nova je glavna tajnica Vijeća Europe (VE).

- Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo. Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana - rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u srijedu je u tajnom glasovanju odlučivala između Pejčinović-Burić i belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa. 

Glasovalo se u dva kruga, jedan je bio prijepodne, a drugi poslijepodne.  Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio s 59 glasova.

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis. Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Premijer Andrej Plenković je u srijedu ujutro u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić.  Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

- Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos - rekao je premijer. 

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.  Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i još uvijek hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u hrvatskoj je diplomaciji od 2000. 

Rođena 1963. u Mostaru, Pejčinović Burić diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je europske znanosti nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi. Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istodobno je bila članica pregovaračke skupine za pregovore s EU-om u poglavljima 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a, te bila članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnicom za europske politike na projektima koje su financirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj  u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome 2016., a za šeficu hrvatske diplomacije u ljeto 2017. 

Javila se priopćenjem i Vlada: 

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je 26. lipnja 2019. godine za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Izbori su održani tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a hrvatska kandidatkinja osvojila je više glasova od belgijskog kandidata, aktualnog ministra vanjskih poslova i obrane Didiera Reyndersa. Ovim izborom, ministrica Pejčinović Burić postat će hrvatska dužnosnica na najvišoj funkciji u nekoj međunarodnoj organizaciji do sada.

Izbor Marije Pejčinović Burić na ovu prestižnu međunarodnu poziciju predstavlja krunu šestomjesečne kandidature i napora hrvatske diplomacije, tijekom kojih su odrađeni brojni intervjui i predstavljanja pred različitim tijelima Vijeća Europe. Također,  potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić uspješno je u ime Hrvatske predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, što je bilo prvo hrvatsko predsjedanje u 22 godine od članstva u ovoj organizaciji. 

U svom programu, hrvatska je kandidatkinja isticala važnost dijaloga i suradnje, kako među državama članicama tako i između glavnih tijela unutar organizacije. Posebno je naglašavana odgovornost i obveza svih država članica da rade na zajedničkim vrijednostima i demokratskim standardima, da poštuju temeljna ljudska prava te da otvorena pitanja rješavaju na miran način, u međunarodnopravnom okviru te uz uzajamno poštovanje. Mandat novoizabrane glavne tajnice počinje 1. listopada 2019. i traje pet godina.

Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu okuplja 47 država članica te ove godine obilježava sedamdeset godina postojanja

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca