Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Markić: U ime obitelji protivi se stvaranju lista s više stranaka

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Željka Markić kazala je da s Ružom Tomašić nije razgovarala o političkoj suradnji jer se udruga U ime obitelji protivi stvaranju zajedničkih listi više stranaka

Čelnica udruge 'U ime obitelji', Željka Markić potvrdila je da je razgovarala s konzervativkom Ružom Tomašić, ali da se pritom nisu doticale eventualne koalicije.

- Nismo razgovarale ni o kakvoj političkoj suradnji. 'U ime obitelj' je protiv stvaranja zajedničkih lista više stranaka - jasna je bila Željka Markić

Nastavila je da predizborne koalicije, "kojima SDP i HDZ uvode u Sabor stranke koje same ne mogu prijeći visok izborni prag, služe samo za održavanje kontrole dviju najvećih stranka i sprječavaju uključivanje novih, sposobnih i od korupcije slobodnih ljudi". 

Osvrnula se i na svoju referendumsku inicijativu izmjene Izbornog zakona "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" podsjetivši da je više od 380.000 građana dalo potporu da se promijeni sadašnji, po Markić nepravedni.

- Jasno smo se kroz tu inicijativu založili protiv zajedničkih predizbornih lista više stranaka. Pa, zar s korupcijom povezan HNS koji ujedno upravlja milijardama kuna (i koji na temelju glasova birača ne bi mogao prijeći izborni prag), nije najbolji argumenti protiv toga da šefovi velikih stranaka odlučuju o tome koje će 'male' stranke ući u Sabor?  O tome tko ulazi u Sabor trebaju odlučivati birači.

Na pitanje, bi li se priklonila eventualnoj velikoj fronti desnice i pod kojim uvjetima, odgovorila je da se "okupljaju ljudi koji smatraju da se niti gospodarski niti socijalni problemi, koji su nagomilani proteklih 15 godina i koji su vrhunac doživjeli s nesposobnom Vladom Zorana Milanovića, ne mogu riješiti bez novih, sposobnih i nekorumpiranih ljudi". Smatra da je korupcija ključna kočnica gospodarskog oporavka.

 - Mi u ovom trenutku razgovaramo s ljudima koji zadovoljavaju ove kriterije i koji su spremni Saboru predstavljati vrijednosti za koje se mi zalažemo u civilnom društvu - rekla je Markić.

 Osvrnula se i na odgovor Ustavnog suda koji je srušio referendum o monetizaciji cesta.

- Ustavni sud srušio je četvrtu po redu građansku referendumsku inicijativu od njih pet organiziranih u protekle dvije godine. Referendum za ustavnu zaštitu braka, protiv ćiriličnih ploča u Vukovaru, za zaštitu radnika na pomoćnim poslovima, protiv prodaje autocesta... Sve te referendume inicirali su birači, hrvatski građani izražavajući da se ne slažu sa lošim i štetnim odlukama političara. To što političari, a sada i ustavni suci, aktivno koče narod iz kojeg proizlazi vlast i koji su te iste političare izabrali da u njihovo ime upravljaju Hrvatskom, govori koliko je važno da na sljedećim parlamentarnim izborima vidimo nove ljude koji će biti prvenstveno odgovorni biračima - odgovorila je Markić.

Komentari (25)
  • Markić se protivi stvaranju lista s više stranaka. Markić se slaže da njena lista dobije 125% glasova. Pa će onda ona koalirati sama sa sobom.

    23. 4. 2015,   16:47
  • E samo nam još ova nedostaje "pripametna".....

    23. 4. 2015,   15:03
  • Pilule za "Dan poslje" mogu se bez recepta kupovati u nekim zemljama EU. Hvala gospodo Markic.

    23. 4. 2015,   14:42