Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marko Anti spasio život, a on mu sad našao novčanik i novce

None Foto: Mario Matana/24sata

Marko je ozlijeđenog vozača motora prije tri godine odvezao u bolnicu. Sad mu je motorist uzvratio dobrotu i nestao. Marko bi ga sada opet htio vidjeti pa mu zahvaliti

U ljekarni u Dućama kraj Omiša gdje je nađen novčanik, dočekala me i poruka. U njoj je pisalo kako je Anti drago što je upravo on pronašao novčanik, da mi se barem dijelom oduži što sam mu spasio život.

Nije mi trebalo dugo da se sjetim da sam prije tri godine pomogao motoristu koji je imao prometnu nesreću na Jadranskoj magistrali kod Tučepa. Ukrcao sam ga u svoj BMW i odmah vozio za splitsku bolnicu. Tamo su ga preuzeli liječnici, kirurzi.. Nisam mu doznao prezime, ali sam shvatio da je pomorac, prisjetio se Marko Batinić (79) iz Duća. Prije koji dan izgubio je novčanik u kojem je bilo nešto više od 4.000 eura (30.000 kuna) kao i osobne dokumente. Većinu svog života proveo je pošteno radeći u Njemačkoj, a pravednosti se drži cijelog života. Novčanik je pronašao dan kasnije u lokalnoj ljekarni, a u njemu nije nedostajalo niti jednog, jedinog centa. Uz novčanik, dobio je i poruku. Ante se nije htio susresti pa ga sad Marko traži.

Foto: Mario Matana/24sata

- Dugo sam razmišljao, ali nikako se ne mogu sjetiti prezimena tog čovjeka. Volio bih ga ponovno vidjeti, “pošteno” se upoznati - dodaje naš sugovornik, u početku također pomalo nesklon pretjeranom isticanju svog dobročinstva. Slično kao i pomorac Ante, koji očigledno nije želio preuzeti zasluge za pronalazak novčanika s pravim malim bogatstvom već ga je anonimno ostavio u ljekarni.

- A da vam budem iskren, već sam prekrižio te novce. Provjeravao sam ja u ljekarni, ali nisu te cure koje tamo rade vidjele novčanik. Nisam niti sekunde posumnjao u njih, niti na kraj pameti, to su sve dobre djevojke. Kako sam krajem prošle godine operirao glavu u Njemačkoj zbog moždanog udara, jer sam tamo radio od 1960. godine, često idem u tu ljekarnu po terapiju pa me i znaju. Rekla mi je da jest jedan muškarac ulazio, ali nije ništa posebno rekao, niti se zadržavao - kaže Marko Batinić, Zbog tih je zdravstvenih problema nedavno morao (po njemačkom zakonu) polagati za vozačku dozvolu.     

Foto: Mario Matana/24sata

Sat i pol vremena vozio je s komisijom i premda je imao pravo na tri pogreške, nije napravio niti jednu. Iako je zahvalan dobrim ljudima na vraćenom novčaniku, zbog životne filozofije ne bi previše žalio niti se “grizao”, kaže, i da svoj novčanik s dokumentima i pozamašnom svotom novca nije pronašao.

- Dobro je uvijek raditi dobro, uvijek to kažem. Nema u tome sreće, tako pronađenim ili uzetim novcima. Neće se nitko tako obogatiti, mora te uvijek grist savjest jer je tko zna kako je i taj čovjek teško došao do tih novaca- zaključuje priču gospodin Batinić i vlastitim primjerom. Nedugo nakon povratka iz Njemačke u Hrvatsku, prije desetak godina, preminula mu je supruga koja je tada imala 61 godinu. Trebali su nastaviti živjeti u obiteljskoj kući u Dućama no sada je iznajmljuje. Iako ima sina i kćer te troje unučadi, priznaje da ga je smrt životne suputnice pogodila i da se takav gubitak ne može nadoknaditi ni mirovinom, niti bilo kojim novcima...

Foto: Mario Matana/24sata

U omiškoj ljekarni u kojoj je novčanik čekao Marka Batinića razgovarali smo sa srdačnom magistrom Mateom, zaposlenicom ljekarne, još jednom karikom priče o poštenju.

Jedva smo je nagovorili da nam kaže bar svoje ime, a za fotografiranje nije htjela čuti, unatoč ponudi da sama odabere koju sliku želi da objavimo.

- Bila sam u smjeni, stvarno ne znam tko je ostavio taj novčanik na rubu pulta, jer mi je malo skriven od “izloga” s artiklima. Bila je jedna gospođa u ljekarni, pomagala sam joj oko izbora natikača, kad mi je skrenula pažnju na “takujin” na pultu. Uzela sam ga i provjerila ima li unutra osobne iskaznice, a prepoznala sam gospodina Batinića jer inače dolazi kod nas. Dalje je sve bilo više-manje jednostavno. Pronašla sam njegov broj telefona, nazvala ga i rekla da ga novčanik čeka kod nas u ljekarni - jednostavno nam je prepričala Matea, Nije, kaže, provjeravala koliko je novca u novčaniku, niti ju je za to bilo briga. Ponovimo, u novčaniku je bilo više od četiri tisuće eura (30.000 kuna) koje je Marko Batinić podigao s bankovnog računa za plaćanje računa i troškova vezanih uz legalizaciju kuće. Novčanik mu je vraćen sa punim iznosom, nije nedostajao ni jedan cent.     

Komentari (30)
  • Dobro se sa dobrim vraća

    31. 7. 2017,   19:12
  • Još uvijek ima poštenih ljudi.

    31. 7. 2017,   19:59
  • uvik ima dobrih ljudi koji će pomoći nekome

    31. 7. 2017,   19:07