Obavijesti

News

Komentari 118

Martić iz zatvora u Estoniji: Zagreb sam raketirao iz očaja

Martić iz zatvora u Estoniji: Zagreb sam raketirao iz očaja

Osuđeni ratni zločinac se požalio da u Bljesku, a kasnije i u Oluji JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nisu dobili ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani

VIDEO

U svom prvom intervjuu nakon 24 godine, Milan Martić, osuđeni ratni zločinac i nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, progovorio je o razlozima raketiranja Zagreba, koje je naredio kao odmazdu za Bljesak, za što je kasnije i osuđen u Haagu. U napadu je poginulo je sedmero ljudi, ozlijeđeno ih je 181, oštećeno je 277 automobila... On je trenutačno na izdržavanju 35-godišnje kazne u zatvoru Vangala u Tartuu u Estoniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

U intervjuu je sebe nazvao prvom žrtvom pojave neofašizma u svijetu, a kaže da je napad na Zagreb naredio 'iz očaja'.

Presjekli Hrvatsku na pola jer 'ustaše opet provode genocid'
Presjekli Hrvatsku na pola jer 'ustaše opet provode genocid'

- Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija 'Bljesak', kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetero djece. Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude - rekao je za Novosti.rs i dodao da mu se već 3. svibnja javio jedan moćni strani diplomat te mu rekao da se sam upisao da ide u Haag zbog ratnih zločina.

Požalio se i da u Bljesku, a kasnije i u Oluji JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nisu dobili ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani.

Sebe vidi kao nedužnu žrtvu i kao jedan od razloga za osudu suda u Haagu vidi u činjenici da je sudom predsjedao Bakone Moloto, koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. 

Ne može zaboraviti ni što ga je Moloto pitao tijekom suđenja. 

Martić bi u srpski zatvor, jer u Estoniji mora plaćati WC papir
Martić bi u srpski zatvor, jer u Estoniji mora plaćati WC papir

- Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio - rekao je za Novosti.

U intervjuu se žalio i na tretman u estonskom zatvoru, kojeg opisuje kao punog vode i ogoljenih električnih žica koje vire iz zidova, a rekao je i kako on jedini u tom zatvoru plaća struju za sve što potroši.

Pokušao se iz tog zatvora izvući preko Crvenog križa, ali njihov izvještaj nije odgovarao onome što on opisuje pa mu je pokušaj propao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca